ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.08.2022

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VE ATATÜRK RÖNESANSI(12)

                                  5 .HASAN ALİ YÜCEL (17.12.1897 – 26.2.1961)

17 Aralık1897'de İstanbul'da doğan Hasan Ali Yücel , Posta Nazırı Göreleli Hasan Ali Efendi ve Neyyire Hanım'ın oğludur. Neyyire Hanım'ın babası Ali Rıza Bey, Japonya karasularında batan Ertuğrul Fırkateyn'in süvarisi Deniz Albayı Ali Bey'in oğludur. Hasan Ali 5., 6., 7., 8., dönemlerde İzmir milletvekilliği ve 28 Aralık 1938 -5 Ağustos1946 arasında uzun bir süre Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır. 26 Şubat 1961'de 63 yaşında iken ölen Hasan Ali Yücel Atatürk devrimlerinin eğitim ve kültürde önemli uygulamalarında büyük katkılarda bulunmuştur.

Mekteb – I Osmani, Vefa İdadisi, Cağaloğlu Darülmuallimin – i Aliye'de – Yüksek Öğretmen Okulu – eğitim gördükten sonra, Hasan Ali İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. 19 Aralık1922'de öğretmenliğe başladı. 12 Temmuz 1932'de Türk Dil Kurumu'nda Etimoloji Bölüm Başkanlığı'na atandı. 1935'de CHP'den İzmir milletvekili olarak TBMM'e katıldı.

Hasan Ali Yücel ilk kez Milli Eğitim Bakanı olarak  28 Aralık'ta kurulan 2. Celal Bayar hükümetinde yer aldı.  Onun en önemli hizmetleri şöyle sıralanabilir; Ünversite Reformu çerçevesinde Ankara Üniversitesi Fen   ve Tıp Fakültelerinin kurulması, İstanbul Yüksek Mühendislik Okulu'nun İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönüştürülmesi, Köy Enstitülerinin kurulması, Dünya Klasiklerinin Türkçe'ye tercüme edilmesi, ilk ve resmi ve telifli Türkçe Ansiklopedi olan İnönü ansiklopesi'nin ön çalışmalarının başlatılması, 20.5.1940'da Devlet Konservatuarı'nın kurulması, Türkiye'nin Unesco'ya girişi, 25.6.1946'da ‘'Üniversiteler Yasası'nın çıkarılması.

Modern Türk kültür tarihinde bu hizmetlerin her biri çok değerli yer tutmaktadır. İlk kez dünya klasikleri planlı bir şekilde devletçe tercüme ettirilmiş ve halka uygun bir fiyatla sunulmuştur . İslam Arap – İran dünyasında bu 8. -15.Yüzyıllar arasında, Batı'da ise 13.- 17. Yüzyıllar arasında gerçekleşmişti. ‘'Milletin efendisi Köylünün'' topluca eğitimini  ön gören Atatürk Rönesansı Köy Enstitüleri ile bunu başarmak istemiştir. Devlet Konservatuarı ,Devlet Operası ve Devlet Balesi ile  çağdaş kültür düzeyine ulaşma çabalarının işareti idi.1946'da çıkan  Üniversiteler Yasası  ile yüksek öğretim kurumları ile Bakanlık arasındaki sıkı bağ gevşetilmiştir. Varolan kuruluşlar bir bütünlüğe kavuşmuş, üniversiteye organik bir karakter kazandırılmıştır. Üniversiteye dışarıdan denetim yerine içeriden denetim  getirilmiştir. Üniversite özerkliğinin tohumları atılmıştır.

5.Ağustos 1946'da , 7 yıl 5 aylık bir bakanlık görevinden sonra Hasan Ali Yücel istifa etmiştir. Gazeteciliğe başlamıştır. 26 Şubat 1961'de konuk olarak bulunduğu Tevfik Sağlam'ın evinde bu dünyadan ayrılan Hasan Ali, Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığında gömülmüştür. Ölümünden sonra  Giresun Görele ilçesinde ‘'Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'' kurulmuştur.  İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi ‘'HasanAli Yücel Eğitim Fakültesi'' adıyla faaliyete başlamıştır.


Bu yazı 358 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans