1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN CENGİZ HOLDİNG’E DARBE

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN CENGİZ HOLDİNG’E DARBE

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber: C.Saffet YILMAZ

Cengiz Holding’e ait Çanakkale/Halilağa bakır madeni işletme izni iptal edildi. İşletme izninin iptali için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Yönetim kurulu başkanı Süheyla Doğan tarafından açılan işletme izni iptali davası sonuçlandı. Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, İşletme İzni’nin iptaline karar verdi. Konuya ilişkin yazılı bir basın açıklaması Yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla DOĞAN mahkeme kararının önemine vurgu yaparken devamında şu ifadeleri kullandı.

“Mahkeme heyeti, kararında, “Bu durumda; yukarıda aktarılan mevzuatın değerlendirilmesinden, her ne kadar doğrudan “ÇED izni alanı ile işletme izni verilen alanın sınırları birebir aynı olmalıdır” minvalinde bir düzenleme bulunmasa da işletme izni verilmesi için aranan izinlerden birinin de ÇED izni olduğu, ÇED süreci tamamlanmamış bir alanla ilgili maden işletme izni verilemeyeceği, ÇED sürecinde verilen taahhütlere aykırı davranışta bulunulması halinde idari yaptırım uygulanacağı gibi hususların mevzuatta yer aldığı, bu düzenlemelerin işletme izni verilen alanın ÇED süreci içerisinde değerlendirilmiş alanlarla uyuşması gerektiği anlamına geldiği, bir diğer deyişle işletme izni verilen alanın ÇED sahası içerisinde kalmak kaydıyla daha küçük bir alana verilmesi mümkünken, çevresel etki değerlendirmesine tabi olup işletilecek ve açık işletme usulünün uygulanacağı maden için verilen işletme izninin ÇED sahası dışına taşmasının mümkün olmadığı, aksi bir değerlendirmenin işletme izni verilmesi için ÇED izni aranmasının mantığı ile uyuşmayacağı, bakılan uyuşmazlıkta gerek idareden temin edilen belgelerin incelenmesi gerekse bilirkişi raporunun değerlendirilmesi sonucunda dava konusu işletme izninin ÇED Olumlu kararı verilen sahanın dışına taşacak şekilde verildiği anlaşıldığından dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.” denilmektedir.

            Şirketlerin endişelenmesinin ardında yatan nedenler bu karar ile anlaşılmıştır.Bu karar, tüm maden işletme izinleri açısından önemli bir karardır. ÇED izni alınmayan alanlara işletme izni verilemeyeceği ortaya çıkmıştır. Usulen köylüler tarafından açılan şirkete verilen yeni işletme izni ve işletme ruhsatı iptal davaları da devam etmektedir. Ayrıca şirket ve kurumlar hakkındaki Suç Duyurusu Dosyamız da devam etmektedir. Derneğimiz bu davalara da müdahil olacaktır. Bu davalara sahip çıkılması ve destek verilmesi çok önemlidir.

            İŞLETME RUHSATI DA  İPTAL EDİLMELİDİR

             Mahkemelerin söz konusu davalarla ilgili acilen yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve   izin ve ruhsatları iptal etmesini ve suç duyurusu dosyamızdaki taleplerimizi dikkate alarak gerekli yaptırımları uygulamasını bekliyoruz:

TALEPLERİMİZ:

•    Ruhsat sahasında yürütülen faaliyetler ivedilikle durdurulmalıdır.

•     Hukuka aykırı şekilde düzenlenen ve yargı kararlarına aykırı olan tüm işletme izinleri derhal iptal edilmelidir.

•    Mahkeme kararlarının etkisizleştirilmesine yol açan idari uygulamalara son verilmelidir.

•     Kamu yararını ve yaşam hakkını esas alan etkin denetim ve yaptırım mekanizmaları işletilmelidir.

•     Kapsamlı suç duyurumuzun ivedilikle değerlendirilmeli; şikayetçi olunan idarelerce verilen soruşturma izni verilmemesi kararları iptal edilmelidir.

•     Ruhsat iptalini gerektiren koşullar açıkça oluştuğundan maden işletme ruhsatı iptal edilmelidir.

Proje nedeniyle orman alanlarını yok edilmiş, köylülerin tarlalarına kamulaştırılarak el konulmuş, Kocabaş çayı ve Hacıbekirler 1 ve 2 göletleri şirkete tahsis edilerek, su varlıklarına el konulmuştur. Bugün, İşletme izni ve işletme ruhsatı iptal davalarına yeni davacıların da müdahillik başvuruları Adliye’ye sunulacaktır. Hukukun üstünlüğü, çevrenin korunması ve yaşam hakkı sağlanana kadar mücadelemiz sürecektir.”

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN CENGİZ HOLDİNG’E DARBE
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yenihaber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin