ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

“Âşığı olduğum adaya hizmet, boynumun borcu”

RÖPORTAJ: ÖNDER BALIKÇI

Avşa'nın efsane belediye başkanı Cevdet Çağlar:
“Âşığı olduğum adaya hizmet boynumun borcu”
“Gerekirse yeniden politikaya dönebilirim”

Avşa adasının efsane belediye başkanlarından Cevdet Çağlar, gündemi değerlendirdi.
1989 yılında, vatandaşların isteğiyle muhtarlığa seçildikten sonra kendisinin de büyük destek vermesiyle 1992 yılında, Avşa'nın belediye statüsüne
kavuştuğunu vurgulayan Çağlar, şunları söyledi:
“1992-1999 yılları arasında, Doğru Yol Partisi'nden belediye başkanlığı görevine getirildim. Daha sonra kendi isteğimle seçime girmeyerek İstanbul'a gittim.
2004 yılında, İstanbul'dan dönerek, o yıl yapılan seçimlerde AK Parti'nin adayı olarak seçimlere katılarak kazandım. 2004-2014 yılları arasında, iki dönem daha Avşa Belediye Başkanı olarak hizmet verdim. Ardından, yine kendi isteğimle aday olmadım.”

DENİZ SUYUNDAN İÇME VE KULLANMA SUYU
Çağlar, Avşa'da, ülkemizde ilk kez deniz suyundan içme ve kullanma suyu elde ettiklerine işaret ederek, “1999 yılında, İstanbul'da bulunurken, deniz suyunu arıtarak içme ve kullanma suyuna dönüştüren bir tesisi gördüm. Bunu Avşa'ya da uygulamayı kafama koydum. Yeniden belediye başkanı olunca durumu dönemin Maliye Bakanı rahmetli Kemal Unakıtan'a anlatarak, yardım istedim.
Unakıtan'ın yanı sıra dönemin Balıkesir Milletvekili Hüseyin Balyalı'nın da büyük desteğini aldım. Buradan, Balyalı vekilime de bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Böylece projeyi, İller Bankası'ndan aldığımız krediyle Avşa'da gerçekleştirdik. Bu proje için 160 kilometrelik şebeke ve 3 bin tonluk depolar yaptık. Adaya çok önemli bir eser kazandırdık.”

ADANIN AŞIĞIYIM

Avşa'da çok sevilen Çağlar, “Onların sevgisi her şeye değer. Ben de Avşa'nın aşığıyım” diyor.
2013 yılında belediye başkanlığını sürdürürken, mecliste mevcut imar planını askıya alarak, revizyona gitmeyi önerdiğine dikkati çeken Çağlar, şöyle konuştu:
“Meclis üyelerimize bunun önemini anlatırken, ‘Eğer bunu yapmazsak, gelecekte insanlar, buradan denize sırayla girmek zorunda kalacaklar' dedim.
Bunu gerçekleştirdik. Böylece mevcut imar alanını yüzde 40'lardan, yüzde 20'lere düşürdük. İnşaat yapmak için en az 40 metrekarelik alan zorunluluğu getirdik. Ama bizden sonraki dönemlerde bu uygulamadan vazgeçildi ve adadaki yapılaşma yoğunluğu yine artırıldı. (1+1)'lik yapılara bile izin verilmeye başlandı. Tabii ki çok üzülüyorum. Böyle gider ve önlem alınmazsa ada biter. Avşa'ya yeni bir kimlik kazandırılması gerekir.”

ATATÜRK ANITI
Avşa meydanına kendi döneminde kazandırılan Atatürk anıtının, Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy tarafından önce kaldırılıp, sonra tepkiler üzerine yerinin değiştirildiğini belirten Çağlar, şunları aktardı:
“Ülkemizin her yerinde meydanları süsleyen Atatürk anıtlarıdır. Bu durum köylerimiz için bile geçerlidir. Kaldı ki, 2008 yılında, dönemimde Mimar Sinan Üniversitesi tarafından yapılan bu anıtın mimarı Rahmi Aksungur'dur. Çok çağdaş bir anıttır. Bir Türk kadınını, bir elinde kitap, bir elinde bayrak ile Atatürk'ün izinde tasvir eder. Bu anıtın yerini değiştirdiler. Sonra da sanki yeni bir anıtmış gibi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a açtırdılar.
Üstelik orijinal anıtın dışına çıkarak, bayrağımızı bir de kırmızıya boyadılar. Anıtı da meydandan kaldırıp, kenarda bir köşeye yerleştirdiler. Ama hiç kuşkum yok ki Atatürk, elbet bir gün hak ettiği yeri bulur.”

BÜYÜKŞEHİR'DEN EN KÜÇÜK BİR DESTEK YOK
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin, 2014 yılından bu yana adaya en küçük bir yatırım yapmadığını, devletin de yedi yıldır bir çivi bile çakmadığını öne süren
Çağlar, “Avşa'da halen 1989 yılından kalma kanalizasyon şebekesi var. Bunun artık mutlaka yenilenmesi gerekiyor. Adaya benim dönemimde 40 bin ağaç dikilmişti. O günden bu yana ağaçlandırma yok. Yeni ağaçlandırmalar gerekli.
Yollarımız toz-toprak içinde. Yeniden asfaltlandırmaya ihtiyaç var. Avşa, benim dönemimde KİT'lerden en çok payı alan beldeydi. Şimdi en küçük bir destek bile alamıyor.”
Avşa'nın güzelleşmesi ve gelişmesi için mutlaka bir dernek kurulması gerektiğinin altını çizen Çağlar, “Yaşadıkları yeri güzelleştirmek için çaba harcamak o yörede yaşayan her insanın görev ve sorumluluğudur” diye konuştu.

POLİTİKAYA YENİDEN GİRECEK Mİ?
Adada karşılaştığı vatandaşların kendisine ilgi göstermelerinden duyduğu mutluluğu dile getiren Çağlar, şu değerlendirmede bulundu:
“Vatandaşlarımız, benim yeniden politikaya dönmemi istiyorlar. Ancak ülkemizde yeni siyasi partiler kuruluyor. Yeni gelişmeler oluyor. Hele taşlar
yerine otursun, o zaman duruma bakacağım. Gerekirse neden girmeyeyim?”(www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans