ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

GALATA BANKERLERİ

Haber: Zehra ERKÜN-C.Saffet YILMAZ

Balıkesir'in Ege kıyılarında,aralarında 8 Km. mesafe bulunan iki pirina fabrikasının bacalarından atmosfere yayılan kesif kokulu buhar,yöre halkını canından bezdirirken.diğer yandan ise atık su biriktirme havuzlarından yakın çevredeki tarımsal alanlara sıza su toprağın zehirlenmesine neden oluyor.

Balıkesir'in Gömeç ilçesiçesinde Egekok Tarımsal Enerji Araştırma Geliştirme San. ve Tic. A.ş'nin Pirina yağı ve kuru pirina üretim tesisi kapasite artışı için Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne 2020/Haziran ayında Ege Tarımsal Enerji adıyla yaptığı başvuruya Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz raporu verilirken,bir ay sonra Temmuz/2020'de Egekok Tarımsal Enerji Araştırma ve Geliştirme San. ve Tic. A.Ş. adıyla yaptıkları başvuruya ise bu kez ÇED gerekli değildir belgesi verilmiş.

              RUHSAT,AKP'Lİ BELEDİYEDEN 

Geçtiğimiz haftalarda Ayvalık/oğuş Pirina fabrikasının zeytin atık sularının depolandığı biriktirme havuzu duvarının yıkılması sonucu 4 ton siyah zeytin atık suyunun tarımsal alanlara yayılması ve Nikita deresine ulaşması ile yaşanan çevre felaketinin ardından,bu kez 8 Km.uzaklıktaki Gömeç ilçesi de benzer tehlike ile karşı karşıya.Gömeç/EGEKOK pirina yağı üretimi tesisinin AKP hükümeti desteğ ile yasal yolları hiçe sayarak, kapasite artışı için başvuru yapmış olması Gömeç sakinleri arasında tepkilere neden oldu.Konuya ilişkin kendisi ile görüştüğümüz CHP'li Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem HİMAM gömeç halkının Bu şletmeye ilişkin duyduğu rahatsızlıkları dile getirerek,işletmenin kendi mücavir sınırları içerisinde olmasına karşın,hiçbir şirket yetkilisinin bu güne dek kendileri ile herhangi bir konuda bağ kurmadığına dikkat çekti.Belediye Başkanı Mehmet İREM,işletme ruhsatının ise  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden alınmış olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.İşletmenin kapasite artırımına karşı Gömeç halkının tepkilerine duyarsız kalmayacaklarına vurgu yapan Himam halkı talep ve istemleri doğrultusunda çaba gösterecekleini de sözlerine ekledi.Konuyu ilettiğimiz CHP milletvekili Ensar Aytekin ise,konuyu araştırarak gerekirse TBMM de bir açıklama yapacağını belirtti.

        TESİS,TARIMSAL ALANLAR İLE İÇ İÇE

Sulanabilir tarım arazisi içinde bulunan tesisin Toprak Koruma Kurulu'nun “kamu yararı” şartına uygun görülmüş olması gerekiyor. Ege Tarımsal Enerji'nin İzmir Torbalı'da önceden işletmekte oldukları bir pirina tesisi var.2020 Haziran ayında Ege Tarımsal Enerji adıyla yaptıkları başvurudan ÇED olumsuz raporu almış olmalarına karşın,geçmişte Gömeç'teki tesisin ön toplama tesisi olarak gösterlmiş olmasına karşın,tahminlerimize göre Ege Tarımsal olarak kapasite artışı için alamadıkları ÇED gerekli değil belgesine karşın,2016'da almış oldukları lisansı EGEKOK adına kullanmış olabileceklerini sanıyoruz.Tarım arazileri içinde tarım yapılır,ancak bu tesis bir sanayi işletmesi.Pirina lisansa tabi tehlikesiz atık olarak kabul ediliyor,ama doğaya salınan gaz ve yeraltına kaçan kirlenmiş su zeytinliklere ve yakın çevresindeki tarım alanlarına zarar veriyor.Bununla birlikte;yağ atıkları denize ulaştığında sudan hafif olduğu için yüzeyi kaplıyor ve denizdeki iyotun havaya karışmasını ve deniz suyunun buharlaşarak atmosfere karışmasını engelliyor. Atmosferdeki su zerreciklerinin damlaya dönüşmesi için gerekli iyot olmayınca yağmur oluşumu da engelleniyor.



             İDARE MAHKEMESİNE BAŞVURU YAPILMIŞ

Gömeç sakinlerinin CİMER üzerinden kapasite artışına karşı itiraz dilekçelerini defalarca vermelerine karşın,meskenlere yakınlığı ve yıl boyu atık pirina yığınlarının kokusu yanında işlem sırasında filitre dahi bulunmayan bacalardan çıkan buharın havayı kirletiyor olması ve kokusunun olumsuz etkileri hatırlatıImasına rağmen tesis (üretimi,6 ton/gün pirina yağı ve 35.058.000 ton/yıl kuru pirina) Kapasite ile faaliyetini sürdürüyor.Yöre halkının başvuru dosyasında,tesisin ilçe merkezine  620 metre mesafede olduğunu  ve en yakın meskene yaklaşık 200 metre mesafede bulunduğunu dile getirmiş olmasına karşın,tüm bu itirazlar  karşısında hala EGEKOK 'un faaliyetlerini kapasite artırımına giderek,nasıl sürdürebildiğini ve yetkililerin sessiz kalmalarını  anlamakta zorlanıyoruz.Gömeç'te olası bir afet yaşanmadan bu tesisin faaliyetini durdurması için Bölge İdare Mahkemesine açılan dava halen devam etmekte.


Ayrıca,Gömeç Kent Konseyi Adına Hüseyin Arzık tarafından  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı (CİMER)'e yapılan başvuru dilekçesinde EGEKOK işletmesinin kapasite artırımının sakıncalarına değinilerek,tesisin şu hali ile dahi atık depolama alanlarının mevcut kapasiteyi kaldırmasının olası olmadığına dikkat çekilmiş.Hüseyin Arzık dilekçesinde zeytin sezonunun 3 ay sürmesine karşın kalan 9 ay boyunca faaliyetini sürdürecek olan bu tesisin bir turizm yöresi olan Gömeç ve çevresine olan olumsuz etkileri nedeni ile EGEKOK'un kapasite artırım talebine izin verilmemesi yönünde talepte bulunmuş

           GÖMEÇ HALKI TEPKİLİ 

Konuya ilişkin kendileri ile konuştuğumuz Gömeç halkı gazetemize yaşadıklarını ve kaygılarını anlattılar.

Nurettin ÇELEBİ: (Çevre aktivisti) “Lodos estiğinde Gömeç merkez, kuyualan,karaağaç mahalleleri ve o yöndeki sahil siteleri,Doğu rüzgarı estiğinde ise Gömeç merkez ve tüm sahili tamamen pirina kokusu altında yaşanmaz ve evlerinin pencerelerini açamaz hale gelmektedir.




Mehmet Ağa BENLİ:(Site sakini)Gömeç halkı olarak,zeytinyağı fabrikalarının atıklarının yarattığı deniz kirliliği ve çöp toplama alanlarının yarattığı çevresel kirlilikle boğuşurken ne yazık ki bu kez de iktidarın gözetim ve himayesinde bu güzel ilçemizin doğasına bir darbe daha indirilmektedir.



Nihal ÖZKAN:(Muhasebeci)” Gömeç'te Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir olarak 20 yıldan bu yana faaliyet göstermekteyim. Gömeç'te Toki Konutlarında İkamet etmekteyim. Özellikle bahar ve yaz aylarında genellikle saat 21:00 den sonra evin içindeyken dahi boğulurcasına yayılan ağır ve keskin pirina yağı kokusundan rahatsızız.Balkonlara çıkamadığımız gibi havalandırmak için pencerelerimizi dahi açamıyoruz.Bu kokuyu Gömeç'te duymayan yoktur.Bir defasında alerjisi olan bir misafirim nedeniyle Geçirdiğimiz gece boyunca. Boğulacak gibi oldu ve nefes almakta güçlük çekti. Muktedir olanların ve yetkili mercilerin ilgilenmeleri  ve gereğini yapmaları umudu ile sesleniyorum.  (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans