METE KOZDAĞ
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. BRÜTÜS’Ü KISKANDIRAN ANKETLER

BRÜTÜS’Ü KISKANDIRAN ANKETLER

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YazıYorum(Mete Kozdağ)

 

      14 Mayıs seçim sonuçlarını gösteren anketlerin sayıları, gün geçtikçe çoğalıyor.

      Anketlerin güvenilirliği tartışma konusu olmasına rağmen seçim gündeminin ana konuları arasına giriyor.

      Gelinen durum için ‘’ankete inanma ama anketsiz de kalma” söylemini kullanmak yanlış olmaz.

      Seçim sonucu ve anketler arasındaki farkları ölçmek, araştırma şirketlerinin hata paylarını ortaya çıkarıyor ama hataların kaynağında araştırma yöntemleri değil, çıkar ilişkileri var.

      Brütüs, dilimizde bulunmayan bir kelime olsa da ‘’sen de mi Brütüs” ilgili konular içinde, çok kullanılan bir cümle.

      Roma senatosunu hiçe sayan tavrı ile senatoya ayak basan imparator Sezar, senatörlerin üzerine yürümesi ile bıçak darbeleri almıştır. Sezar’ın ölümüne neden olan son bıçak darbesi, Brütüs tarafından yapılmıştır. Sezar, Brütüs’ü gördüğü anda ise darbeyi yemeden ”Et tu Brutus” Türkçe karşılığı ‘’sen de mi Brütüs” demiştir.

      Seçim sonuçları açısından, anketlerin sandığa etkisi göz ardı edilemez. Ancak anketler, son yıllardaki seçimlerde; seçmeni yanıltmak aracı olarak da kullanılıyor.     

       Ismarlama ya da masa başı türünden anketler veya olmayan denekle görüşülmeden ortaya konulan tahminlerin, bulanıklık yaratma ve kafaları karıştırma etkileri kaçınılmazdır.

      Anket sonuçlarının, hem moral verme hem moral bozma hem de seçmeni yanıltma yani ‘’sen de mi Brütüs” etkisi var.

      Önümüzdeki günlerde, Brütüs’ü kıskandıran anketler daha da çoğalacaktır.

      Siyaset dünyası! Brütüs’ü kıskandıran anketler için çok dikkatli olun.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar

BRÜTÜS’Ü KISKANDIRAN ANKETLER
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yenihaber Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin