ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ERDEK BELEDİYESİ İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARASINDAKİ RANT PAYLAŞIMI ALEVLENİYOR

HABER:C.SAFFET YILMAZ

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin AKP'li Meclis üyesi Av.Mehmet Birol Şahin'in Erdek Belediyesi'nin Büyükşehir'den  20 Milyon TL. alacağının olduğuna ilişkin iddiaların asılsız olduğuna dair sosyal medya kanalı ile yaptığı açıklama ve iddialara  karşın CHP'li Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı,bugün Parti il binasında İl Başkanı Serkan Sarı ile birlikte yaptığı basın  açıklamasında konu hakkında açıklamalarda bulundu.

         Erdek Belediyesi'nin çalışanlara olan borcu nedeniyle gündeme gelen Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı Büyükşehir Belediyesinden alacakları nedeniyle nakit sıkıntısı çektiklerini ileri sürdü. Büyükşehir Belediyesi'nin görevlerini üstlenerek yaptıkları hizmetlerin parasını istediklerini ifade eden Hüseyin Sarı, belediyenin ise bunu kabul etmediği iddiasında bulundu.

         Hüseyin Sarı'nın açıklaması öncesi kısa bir açıklamada bulunan İl Başkanı Serkan Sarı şunları söyledi.

“Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıyan Erdek Belediyesiyle ilgili bir takım iddialar vardı, bununla ilgili Belediye Bakanımız Hüseyin Sarı açıklamalarda bulunacak. Büyükşehir Belediyemiz bilindiği gibi 1 yılını tamamladı ve bu süre içinde de gösterilmiş birçok müsamaha ve her konuda da belediye başkanlarımız tarafından destek sağlandı. Uzlaşı diliyle, şehire, kente hizmeti en verimli şekilde sağlayabilmek adına biz elimizden geldiğince destek olmaya ve çözüm ortağı olmaya mücadele ettik. Ama görüyoruz ki Büyükşehir Belediyesi ilçelerimizdeki hizmeti de aksatacak düzeyde borç trafiğini yönetemez ve yürütemez oldu.”


Daha sonra söz alan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı ise yaptığı oldukça uzun konuşmasında Belediye gelir ve giderleri hakknda bilgiler vererek,Büyükşehir Belediyesi'n den verdikleri hizmet karşılığı alacaklarına ilişkin bazı açıklama ve iddialarda bulundu. Sarı'nın açıklamaları Şöyle:

         “Erdek Belediye Başkanı olmam dışında çeşitli platformlarda gündeme gelen bir kişiliğim. Çünkü doğru bildiğini söylemeyi seven, özgür düşünen bir insanım. Onun için de birçok konuyla ilgili ulusal basında gündeme geldim. Ama son dönemde maaşlarla ilgili gündeme geldim. Ama ben dün belediye başkanı olmuş birisi değilim. Bu benim dördüncü dönemim. 1999-2009 arasında belediye başkanlığı yaptım, 2009'da kaybettiğim bir seçim var… Donanımlı bir arkadaşınızım ve burada söyleyeceğim ve vereceğim rakamlar hiçbir personelim tarafından bana hazırlanmış, getirilmiş, sunulmuş değil. Benim bizzat her konuda yaptığım çalışmalar ve resmi rakamlarla açıklama yapacağım…

         ERDEK HEM TURİZM HEM DE SANAYİ KENTİ STATÜSÜNDE

         Erdek; daha 6 bin nüfusu varken, Turizm Bakanlığı yokken, hatta dünyada ve Türkiye'de turizm bu kadar ciddi bir sektör olmamışken, turizme ilk başlayan, ilk keşfeden ilçedir. Müsteşarlık kurulmadan önce turistik tesis belgesi alan bir ilçedir. Tabi dolayısıyla 1950'lerde başlayan bu hareketle ilk planlarını 1968'de yapmış ve nüfusu 8 bin. 1968 yılında yaptığı plan 350 bin kişilik. 8 bin nüfuslu bir ilçe olarak 1968 yılında onayladığı imar planı ve ona göre planladığı altyapı planları 350 bin kişilik. Biz şu anda Büyükşehir Kanunuyla beraber bize katılan köyler ve beldeler haricinde Erdek merkezinde şu ana kadar; yani 1968'den 2020'ye kadar 1 metrekare daha yeni imar alanı açmadık. Hala 1968'deki plan sınırlarımızla devam ediyoruz…Ben 1999'da, ilk seçildiğim dönemde aldığımda Erdek Belediyesi'nin bütçesi 1 trilyon 180 bin liraydı, 2 milyon 170 bin dolara tekabül ediyordu. 10 yıl sonra belediye başkanlığını bıraktığımda 13,5 milyon dolar bütçeyle bıraktım. Aynı dönemde Beden Terbiyesine ait olan biri de Zeytinli Adamız vardı, tarihi eserdi, yağmalanıyordu ve onu 12 milyon dolara kamulaştırdık. 2009'de seçimi kaybettiğimde ki Ocak ayında istifa edip CHP'de aday olduğum Mart ayındaki seçimlerde kaybettiğimde 3 ay boyunca belediyeye müfettişler geldi. Müfettişlerin çıkardığı sonuç itibariyle 38 milyon 50 bin lira borç, 10 milyon alacakla ben belediyeyi devrettim…

         2014'TE BÜYÜKŞEHİR OLUNCA İLÇE BELEDİYELERİ GELİRİ DÜŞTÜ     

Yeniden seçimi kazandıktan sonra belediyeyi 70 milyon dolar borçla yani 131 milyon lira borçla devraldım. Bu süre zarfında 93 milyon ilave borç oldu. Yani 38 milyon lira borç bıraktık, 93 milyon ilave borçla belediyeyi tekrar devraldım. Bu rakamların hepsi resmidir. Sadece 21 bin nüfuslu ilçeyken iki belediye  olan Ocaklar ve Karşıyaka iptal edilerek bize bağlandı, 20 köy bize bağlandı, bunun yanında 5 tane köyü olan adamız var, 70 milyon dolar borç var. İller Bankası'ndan gelen gelirlerin yüzde 30'u Büyükşehir Belediyesi'ne, yüzde 10'u BASKİ'ye kesildi. Bizim öz kaynaklarımızın da yarısı Büyükşehir'e geçti. Bunlar arasında iskele gelirleri, plajlar, dolgu alanları, otogar, ulaşım gelirleri ve bizim 1 lira borcu olmayan Eğridere su projesi tam para kazanacakken bila bedel Büyükşehir Belediyesine devroldu…

          2013 kesin hesaplarına göre bize kalan gelir 8 milyon 900 bin liraydı. Buna karşılık iki belde bize ilave oldu. Hizmet alanımız yüzölçümü olarak 13 bin hektardan 32 bin hektara 3 kat büyüdü, sadece kış nüfusumuz yüzde 60 arttı. Tabi ki giderlerimiz de bu orantıda artıyor. Köylerden de bir gelir elde edemediğimiz için, şu an ne bir emlak vergisi ne de başka bir vergi tahsil edemediğimiz için gelir yok, hizmet bekleniyor. Ama ilk yılda 19 trilyonu geçtik. Yani 8 milyon liralık geliri 19 milyona getirdik. Sonuç itibariyle Erdek Belediyesi şu anda kendi öz kaynaklarıyla;  Geçen sene tahmini bütçemiz 57 bin 800 bin lira gelir-gider 3 milyon 200 bin lira borçlanma tahmin ettik. Bu sene tahakkuk eden alacaklarımız 61 milyon 100 bin lira.  Bu yıl ilk defa Erdek Belediyesi gideri 51 milyona düştü. Yani tahakkuk 61 milyon, gider 51 milyon. Ama tahsilat; geçen sene seçim senesiydi ve ekonomik kriz olduğundan yüzde 83'lerden, yüzde 66'ya düştü.

         EKONOMİK DURUM     

Genel olarak ekonomik durumumuz bu. Tabi nakit sıkıntısı çok ciddi. Çünkü belediyenin ana geliri emlak vergisi ve İller Bankasından gelen paralar. İller Bankasından her ay gelen para yüzde 50 kesilmemesine rağmen bana geçen ay gelen para 497 bin lira olmasına rağmen benim maaşım 1,5 milyon lira. Personel durumuna bakacak olursak; 2014'de 432 personelle belediyeyi devraldım. Çünkü 2010'da belediyede fazla personel var diye torba kanunla kamu kurumlarına personel dağıtılınca 2010'dan itibaren temizlik işleri gibi hizmet sektörünü taşerona vermişler. Taşeronda da ise 302 işçiyle devraldım. Şu anda da personel sayımız 293. 432 nere, 293 nere. Şimdi devletin bir bakanlığı siz turizm beldesisiniz, BAGFAŞ'da bizim sınırlarımızda olduğu için sanayi beldesisiniz diyor. Bizim ilçenin statüsünü C8 olarak belirliyorlar. Bu da nedir? 150 bin ile 199 bin 999 nüfuslu ilçeler arasındasınız demek.        İlçemde şu anda 40 bin mesken var, 32 bin 120 nüfusu var. 40 bin meskeni 4'le çarparsanız 160 bin nüfusa tekabül ediyor. Bu konuşla ilgili Hüseyin Sarı'nın elinde sihirli değnekte olsa, Ayvalık Belediye Başkanını elinde sihirli değnekte olsa mevzuatla ilgili yaz-kış nüfusu arasındaki farklılığı maddi açıdan telafi edecek bir yöntem, mekanizma bulunmadığı sürece çözümsüz bir konudur.

         Demirel'in meşhur bir lafı var “vardı da biz mi yedik” diyor ya belediyenin durumu var. 8 milyon geliri var giderler 17 milyon dolardan 7 milyon dolara çıkmış ama ben para basamam ki veya satacak bir yerim kalmadı takviye yapayım. 20 ay maaş alamamak ne demek? Ben Büyükşehir'de genel sekreterin yanında ağladım. Yaptığınız zulüm dedim, bu para benim alacağım dedim. İmar affında 6,5 milyon lira gitti. Çevre Bakanlığı parayı aldı belediyeler 1 lira para yok. Nereden bulayım parayı Merkez Bankası'nı mı soyayım? Sahte para mı basayım? Para yok yani durum bu. Erdek Belediyesinin 1,5 milyon lira aylık maaş gideri var. 400 bin lira para geldi. 1000'er lira dağıttım. Gelen parayı ne geliyorsa çalışana dağıtıyorum. Şuanda yatırım yaptığımı yok. Bir şey yaptığımız yok.  Para var Hüseyin başkan indirmişsin diyen varsa hemen istifa ederim. Bu durum birçok belediyede mevcut. Bana karşı personelin bu kadar iyi niyetli olmasının sebebi şu herkesin 300 ağaç zeytin var. 1 milyon zeytinimiz var. Evini pansiyona veriyor. Akmasa da damlıyor. Geçim sıkıntısı fazla olmuyor. Bandırma'da 1 ay maaş vermeseler belediyenin önünde davul çalınır. Personelim maaş istemiyor. 500 lira para istiyor. Oğluma harçlık vermek için istiyorum diyor…

         AK PARTİDEN BELEDİYE BAŞKANI OLSAYDIM..!

Patron olsan ne yazar belediye başkanı olsan ne yazar.  Ak Parti'den seçilmiş bir belediye başkanı olsaydım şuanda böyle bir şey olmazdı. Acı olanda bu. O kim? Mehmet Birol Şahin'in? Biz kurucu meclis üyesiyiz o geçen dönem partinin sözcüsüydü. Onun en çok sevdiği adam Mısırlıoğlu, onun videolarını paylaşıyor. Kahin de yapmış onu 2002'de Amerika'nın ne duruma geleceğini, pandemiyle böyle bir dönem yaşanacağını söylemiş tesadüfen. Herhalde İslam dininde şunu bilmiyorlar “gaybı bir tek Allah bilir” Eğer o Allahlarıysa onu bilemem, benim Allah'ım yukarıda. O zaman Birol girmesin araya. Niye Birol giriyor ki? Ben Birol konuştu diye buraya geldim.” (www.yenihabergazetesi.net)

 

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans