Kuruculuğunu Bandırma doğumlu Hayrettin Karaca’nın yaptığı, hâlen vakfın onursal başkanı olduğu TEMA’nın yönetim kurulu olarak göreve iki ay önce başladıklarını belirten Burak Uğur, şunları söyledi:
“11 Eylül 1992’de kurulan TEMA Vakfı, “Umut Yeşertiyoruz” sloganıyla bugün 27 yaşını kutluyor. Ülkemizde yılda 743 milyon ton toprak erozyona uğruyor. Oysa yaşam üreten bir santimetre toprağın oluşması binlerce yıl sürüyor. Toprak, kaybetmeyi göze alamayacağımız kadar değerli bir varlık. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımız da kaybederiz. TEMA Vakfı’nın var oluş nedeni yaşama yani toprağa sahip çıkmak ve korumaktır. Sürdürülebilir yaşam ilkesiyle başta topraklarımız olmak üzere doğal varlıkların korunması için bilim temelli çalışan, topraktan gelen toplumsal barışa inanan, halkla bütünleşen, ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olan, gönüllü, öncü, uluslararası ve saygın bir sivil toplum kuruluşu olmaktır. Amaçlarımız arasında ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası durumuna gelmesine katkı sağlamak, toprakla birlikte dünya üzerindeki ekosistemi oluşturan su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi tüm doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine ilişkin politikaların ve toplumsal bilincin oluşturulması için çalışmak, kendiliğinden yetişen doğal ormanları korumak, geliştirmek, amacı dışında kullanılmasını önlemek, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasına öncülük etmek ve destek vermek yer almaktadır.”
TEMA’nın hedefleri hakkında da bilgi veren Uğur, şöyle konuştu:
“Öncelikli hedefimiz, ulusumuza, onun temsilcilerine, siyasal partilere ve hükümetlere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim kurumlarına, basın-yayın organlarına, toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizin çöl olma tehlikesini anlatmaktır. TEMA, bu hedef doğrultusunda, siyasi güçleri, doğal varlıkların yok edilmesine engel olunmadan ve erozyon sorununa çare bulmadan iktidar olunamayacağına inandırma çabasıdır. Bu nedenle başta erozyon sorunu olmak üzere çevre sorunlarına karşı duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaya çalışılmaktadır. TEMA Vakfı, ülkemizin en değerli hazinelerinden birinin toprak olduğunun bilincindedir. Bu nedenle orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının, doğanın korunması ve erozyonun önlenmesiyle insan kaynaklı iklim değişikliği konularında, belli bir devlet politikasının gerekli ve zorunlu olduğuna inanmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak ancak teknik yönden yeterli bir kadro, teşkilat ve ekonomik olanaklarla mümkündür. Temel değerlerimiz sürekli gelişme, güven, sürdürülebilirlik, hesap verebilirlik, siyasi tarafsızlık ve işbirliğidir.”
Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uğur, önümüzdeki günlerde genişletilmiş ilçe toplantısı yapacaklarını belirterek, “Bandırma’da hâlen bin 350 gönüllü üyemiz var. Ayrıca yöremizdeki Gönen, Manyas ve Erdek ilçeleriyle de iletişim kurmak istiyoruz. Bizden önce kurulan Gönen temsilciliği gerçekten çok iyi çalışmalar yapıyor. Manyas’ta temsilciğimiz yok. Erdek’te ise temsilcili açmak isteyen bir arkadaşımız var. Bu konudaki girişimcilerimiz sürüyor.” dedi.
TEMA Vakfı Bandırma İlçe Sorumlusu Burak Uğur, göreve geldikleri iki aylık süre içinde yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Uğur’un başkanlığındaki TEMA Vakfı Bandırma ilçesi yönetim kurulunda Deniz Doğruel(Başkan yardımcısı), Yener Ok(Başkan yardımcısı), Dr. M. Cem Aldağ, U. Zafer Ekşi, Şimal İl Görgün ve Âdem Taştekin yer alıyor.