ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

''İşsizlik Masa Başında Ölçülmez''

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı işsizlik rakamlarını eleştirdi. TÜİK'in özellikle iktidarın kontrolüne giren ve kamuoyunda itibarının kalmadığını ifade eden Aytekin'in açıklaması şöyle:

 “Türkiye'de halk adına araştırma yapmak ve siyasal iktidara strateji uygulamak için yol haritası çıkarmakla görevli olan TÜİK, son yıllarda iktidarın resmi analiz manipülasyon merkezi haline gelmiştir. Resmi sitesinde, “istatistik; geçmişi anlamanın bugünü yönetmenin ve geleceği planlamanın anahtarıdır.” ifadelerine yer veren TÜİK'in bu verilerle ne geçmişi anlaması ne bugünü yönetmesi ne de geleceği planlaması mümkün değildir.

İşsizlik ve İstihdam Aynı Anda Azalmış

Geçtiğimiz günlerde açıklanan işsizlik rakamlarına göre, TÜİK Türkiye tarihinde bir ilke imza atmıştır. Verilere göre aynı anda hem işsizlik azalmıştır, hem de istihdam azalmıştır.

 Daha evvel Berat Albayrak'ın özel çalışma arkadaşı vekaleten TÜİK başkanlığına bakıyordu. Ancak geçtiğimiz ay içerisinde Emine Erdoğan'ın özel kalem müdürünün eşi TÜİK başkanı olarak yine vekaleten atandı. 2 yıl önce TÜİK'te dışardan atamayla çalışmaya başlayan Muhammet Cahit Şirin'in ilk işi “enflasyonun yüksek çıkmasına sebep olan” 10 bölge müdürünü görevden almak oldu. Ardından işgücü ve işsizlik araştırması yayınlayan aynı TÜİK, Türkiye tarihinde emsali olmayan bir işe imza atmış ve aynı anda hem işsizliği hem de istihdamı azaltmayı başarmıştır.

 

İşsizlik Masa Başında Ölçülmez

İşin doğrusu şu: TÜİK'te bir masanın etrafına oturuyorlar. Yukarıdan bir yerden telefon geliyor, işsizlik bu kadar olarak açıklansın diyorlar. TÜİK'tekiler de emredersiniz deyip basın bültenini yazıyorlar. Birkaç rakam koyarak da açıklamaya ciddiyet süsü veriyorlar. Halbuki ülkedeki hiç kimsenin kuruma zerre güveni yok. İşsizlik masa başında ölçülmez. 2020 bütçe görüşmelerinde TÜİK'in enflasyon sepetindeki miktarları değiştirerek nasıl manipülasyon yaptığını meclis kürsüsünden anlatmıştık. TÜİK aynı yolda ilerlemeye devam ediyor.

 

Balıkesir Üniversitesinde Kura Çekimi

TÜİK'in görmediği işsizlik bu ülkenin en acı gerçeğidir. Kurumun içine kapanıp, masa başında her türlü veriyi istenilen şekilde çıkarma yeteneğine sahip olan TÜİK'e düşen gerçek verileri ortaya koyup ülkenin yol haritası çıkarmasına katkı sağlamaktır. İşsizlik Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de can yakmaktadır. Örneğin Balıkesir Üniversitesi Hastanesinde 115 kişilik bir ilan açılıyor. Ve ilana 5bin485 kişi başvuruda bulunuyor. Haliyle üniversite yönetimi noter huzurunda ve canlı yayında oylama yapıyor. Sosyal medya hesabından da oylama yayınlanıyor. Ancak burada istenmeyen bir olay oluyor. Ve kura için bir adayın adının yazıldığı kağıt, kura havuzundan çıkarken görevlinin koluna takılıyor ve kura havuzundan düşüyor. Son 1 asil ve 21 yedek üyenin kaldığı anda oluşan bu olaya karşı haklı olarak bir tepki geliyor. Burada bir kasıt olmasa da başvuran insanların “hak yenildiğine dair” haklı bir tepkisi oluşuyor. Umarız o 1 kişinin tekrar dahil olduğu şekilde kura tekrarlanır.

Bu örnekte görüldüğü gibi işsizlik ülkemizin en önemli sorunu. Ama vatandaşın rakamları ile TÜİK'in rakamları ayrı ülkelerin rakamlarına benziyor. TÜİK iktidar korkusuyla gerçekleri söyleyemiyor. “ (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans