ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BÜYÜKŞEHİR'DE LALE DEVRİ

CHP İL BAŞKANI SERKAN SARI FAALİYET RAPORLARI ÜZERİNDEN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'Nİ  ELEŞTİRDİ

 

CHP İl Başkanı Serkan Sarı, AK Partili Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ni hedef aldı. 2019 yılı Denetim, Performans ve Faaliyet Raporu üzerinden Büyükşehir yönetimine çok ağır yüklenen Sarı, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı 2019'da 780 milyon TL para harcamış. Bu rakamların karşılığında kentin kazandığı bir şey var mı? Ne yazık ki yok. Göz boyamanın dışında herhangi bir kalıcı değer yok” dedi. Sarı, toplam borcun 3 milyar TL'ye yaklaştığına dikkat çekerken, Büyükşehir'de Lale Devri yaşandığını da ileri sürdü. Kırsal Hizmetler'e 12 milyon, Kent Estetiği'ne 115 milyon lira ayrılmasını da eleştiren Sarı, “borç yükü altındaki Büyükşehir, süsleme ve gösterişten öteye geçemiyor; çiçekle, çimenle vatandaşı oyalıyor” şeklinde konuştu.

CHP İl Başkanı Serkan Sarı'nın açıklamalarından satır başları: “Borçların artmasında usülsüz ihaleler ve doğrudan teminle alınan hizmetler var. Kendi yaptıkları planlamada başarı oranları sıfır. Bin 50 kilometre asfalt hedefi koyuyorlar, yaptıkları yol 33 kilometre. Kırsal Hizmetler'e 12 milyon lira ayırırken, ağırlama ve hediye giderlerine 23 milyon lira harcıyorlar. 2020 yılı bütçesi 500 milyon lira daha borç yükü getirecek. Kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz dediler ama 520 kişinin işine son verdiler. Kamu zararı olmadığı ortadayken Erdek Belediye Başkanı ihaleye fesat iddiasıyla görevden alınıyor ama Büyükşehir'in usülsüz doğrudan teminleri görmezden geliniyor.”

 CHP İl Başkanı Serkan Sarı Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 yılı Denetim, Performans ve Faaliyet Raporları hakkında yaptığı değerlendirmede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin iyi yönetilmediğinin rakamlarla tespit edildiğini söyledi.Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin bir yıllık çalışma sonucunda sınıfta kaldığını ileri süren CHP İl Başkanı Serkan Sarı, 2019 yılı Performans, Denetim ve Faaliyet Raporları'nda tespit edilen olumsuzlukları kamuoyuyla paylaştı. Serkan Sarı 2019 yılına ait raporlarda Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir şey yapmadığı ve seçime kadarda hiçbir şey yapamayacağını gördüklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi'nin kurulduğu günden bu yana borcunun artmasıyla birlikte özel ve kamu bankalarına faiz stokunun da artış gösterdiğini belirten Serkan Sarı, bütçeye oranla binde 6 olan faiz giderinin yüzde 12,5'a çıktığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarına da değinen Serkan Sarı, belediye iştirakleriyle birlikte borcun 3 milyar TL'ye yaklaştığını iddia etti.

 

Halkımız bize denetim görevi verdi

CHP İl Başkanı Serkan Sarı Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının yer aldığı raporları incelemeye devam edeceklerini ifade ederek tespit ettikleri olumsuzluklarla ilgili şunları söyledi:

“Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin Denetim Raporlarıyla ilgili değerlendirmenin ön incelemesini paylaşmak istiyoruz. İleriki günlerde incelemelerimiz daha da derinleşecek ve sizlerle de bunu paylaşacağız.  Bizim üzerimize düşen esas görevimiz ve sorumluluğumuz Balıkesir'in kaynaklarının Balıkesirlilere, halkımıza en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak. Bu konuda gerekli denetimleri yapmaktır. Bu dönemde halkımız bize denetim görevi verdi, önümüzdeki dönemde eminim ki halkımız bize yürütme ve yönetme görevi verecek. Büyükşehir Belediyesini yönetme yetkisini aldığımız gün de hep birlikte göreceğiz ki şeffaf, temiz, doğru, dürüst yönetim anlayışı nasıl olur bunu birlikte yaşayarak göreceğiz.

 

Büyükşehir Belediyesi sınıfta kaldı

Bugün ne yazık ki üzülerek söylüyoruz ki Büyükşehir Belediye Başkanlığı bir yıllık çalışmasının sonucunda sınıfta kalmıştır. Bu bir yıllık performans ve denetim raporlarına baktığımızda Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir iş yapmadığı, yapamaya niyeti olmadığı ve yapamayacağını birlikte görüyoruz. Üzülerek söylüyorum ki önümüzdeki 3-4 yıl boyunca da seçimlere kadar ki dönemde Balıkesir'in kaybettiği bir dönem olacak. Biz Balıkesir'in kazandığı, Balıkesirlinin kazandığı geleceğe dair umutla baktığı yılları arzu ediyoruz.

 

Belediye yönetimi 2019 yılını yok saydığını mecliste açıkladı

Öncelikle Büyükşehir Belediye Meclisi'nde söylenen bir cümleyle açıklamalarıma başlayacağım. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yücel Yılmaz, “biz bu sene iş yapmamak üzere plan yaptık. Biz planlama yapıyoruz bir sene boyunca” diyerek aslında 2019 yılını yok saydığını ve bir şey yapamama gibi biri hedefle belediye başkanlığı koltuğunda oturduğunu kamuoyuna ve meclis üyelerine sunmuş oldu. Biz plan da yapılmasını, yatırımda yapılmasını istiyoruz. Hiçbir şey yapmadım diyen Büyükşehir Belediye Başkanlığı 780 milyon TL para harcamış 2019 yılı içerisinde. Bu rakamların karşılığında kentin kazandığı bir şey var mı? Ne yazık ki yok. Göz boyamanın dışında herhangi bir kalıcı değer kentimize yaratamamış. Hiç iş yapmama yönetim anlayışını kabul etmiyoruz. İş yapmak, yatarım yapmak, kentin sorunlarına çözüm olmak adına o makamlara geldiler. Herkes ne için, nerede ve ne amaçla bulunduğunu bir kez daha gözden geçirmesi gerekiyor.

 

Belediyenin iştirakleriyle birlikte borcu yaklaşık 3 milyar TL

Bugün Büyükşehir Belediyemizin rakamlarını incelediğimizde öz değer yaratamadığını görüyoruz. Sadece genel bütçeden, genel idareden gelen vergi gelirlerinin dışında bütçesinde öz gelir oranının çok düşük olduğunu, Balıkesir'e geliri yeterince genişletemediğini, bütçesini yeterince büyütemediğini hep birlikte görüyoruz. Ve bu bütçeyi ne yazık ki faize ve bankalara heba eder duruma gelmiş vaziyetteyiz. Ben görüyorum ki planlı, programlı bir şekilde Büyükşehir Belediyesi batırılmaya çalışılıyor. Büyükşehir Belediyesi korkuyorum ki iflas ettirilmek için uğraşılıyor. 2016 yılından buraya doğru baktığımız zaman faize ödenen paralar 4 milyon 400 bin liradan bugün 96 milyon 978 bin lira gibi bir rakama ulaşmıştır. Faize ödenen bütçedeki artış dudak uçuklatacak seviyededir. O günkü bütçenin binde 6'sı olan faiz ödemeleri bugünkü bütçenin yaklaşık yüzde 12,5'ine denk geliyor. Belediye bütçesinin yüzde 12,5'i bankalara ödenen ana para hariç sadece faize ödenen paradır. Ana para yüküne geldiğimizde de sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın özel bankalara ve kamu bankalarına 761,5 milyon lira borcu var. Piyasaya olan borcu yaklaşık 178 milyon ve diğer borçlarıyla beraber 1 milyar TL'yi geçen bir borç yüküne batırılmış bir Büyükşehir Belediyesi var. Bu sadece Büyükşehir Belediye Başkanlığının borcudur. Bir bu kadarda BASKİ'nin borcu ve onun üzerine de eklenen belediye şirketlerinin borçlarıyla yaklaşık 2 milyarın üzerinde 3 milyar liraya yakın bir borç içerisinde yüzdüren bir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bizleri üzmektedir.

 

Borçların oluşmasında usulsüz ihaleler ve doğrudan teminler yer alıyor

Bu borçlar nasıl oluşuyor diye bakacak olursak; görüyoruz ki yasaya, kanunlara aykırı usulsüz bir şekilde yapılan ihaleler, doğrudan teminler, bölünerek doğrudan temin usulüyle birilerinden alınmak ve birilerini adres göstererek alımlar yapmak üzere planlanmış bir sistem var. Bunların hepsi Sayıştay raporlarında tespit edilmiştir. Bunlar bizim tespitlerimiz değil, Sayıştay denetçilerinin doğrudan teminler bölünerek sınır altına alınmasını, hatta denetimde göze çarpan doğrudan temin sınır rakamı olan 93 bin TL'ye rağmen 930 bin liralık, doğrudan temin sınırının 10 katı rakam doğrudan temin usulüyle temin yapmışlardır. Bunun gibi onlarca doğrudan temin usulüyle yapılmış bir tedarik zincirine, yönetim şekline kavuşmuş Büyükşehir Belediyemiz. Neden doğrudan temine itiraz ediyoruz? İhale açılmadığı için rekabet ortamı doğmuyor ve belediyemizin kaynakları ne yazık ki heba oluyor. Biz bu anlamda bu ihalelerin ısrarla vurgulamamış olmamıza rağmen açık ihale usulüyle, kamu vicdanını rahatlatır bir biçimde, rekabet ortamının yaratılmasıyla belediyenin bütçesinin tasarrufa taşınabileceğine inanıyoruz ve bunun da yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu da Sayıştay denetimlerinde açık ve net bir biçimde birçok tenkit ve eleştiri yer almaktadır. Bugün belediyenin müdürlüklerinin bütçeleri eğer yüzde 10'un üzerinde aşılacaksa bu bir izine tabidir. Ama görüyoruz ki belediyenin müdürlükleri, daire başkanlıkları bu izini de takmaksızın, hiç kimseyi de umursamaksızın işlerini, icraatlarını yapmaya çalışmışlar. Bu başarısız yönetim sonucunda da borç yükümüz her geçen gün daha da büyüyor.

 

2020 yılı bütçesi 500 milyon lira daha borç getirecek

Hiç yatırım yapmadıkları ve yapmayı da planlamadıkları 2019 yılında hedeflenen 750 milyonluk bütçe aşılmış ve 30 milyon daha Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz 2019 yılında borca sokulmuştur. 2019 yılında 750 milyonluk bir bütçe beklentisiyle çalışan ve 780 milyonluk borçlanmayla beraber yatırım yapmaya çalışan belediye 2020 yılında 1 milyar 250 milyonluk bir bütçe planlaması yapıyor. Bu ne demek oluyor? 750 milyonu gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi bir sene sonra 1 milyar 250 milyon bütçeyi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Bunu iki şekilde sağlayabilir; ya halkın, kamunun, vatandaşımızın belediyenin üzerindeki mülkiyetlerini satarak veya yeni bir borç yüküyle belediyemizi borçlandırarak bunu sağlaması mümkün olacak. Görüyoruz ki 2020 yılında bu bahsetmiş olduğumuz borçların üzerine 500 milyon liralık daha bir borç geleceğini tahmin ediyoruz bütçe tahminlerinde gördüklerimiz kadarıyla.

 

Belediye yönetimi 520 kişinin işine son vermiş

2019 yılında belediye personelleriyle ilgili bir itirazımız olmuştu. Büyükşehir Belediye Meclisine geldiklerinde herhangi bir personel çıkışının olmadığı, personellerle ilgili bir sorunun olmadığı, askere, giden, hasta olan, emekli olan gibi söylemlerle bu işin üstünü örtmeye çalışmışlardı. Ama biz yılsonu itibariyle baktığımızda rakamlara 4 bin 111 personel çalıştıran Büyükşehir Belediyesi bugünkü bize beyan edilen rakamlarda 3 bin 591 personel olduğunu görüyoruz. Yani 520 kişinin işine son verilmiş. Belediyenin personelleri 520 kişi azalmış. O gün kürsüye çıkıp da ahkam kesenler, kimsenin ekmeğiyle oynamadıklarını söyleyenler bugün geldiğimiz rakamlarda yine kendilerinin beyan etmiş olduğu, Denetim Raporlarında geçen rakamlarda, Faaliyet Raporlarında geçen rakamlarda 3 bin 500'e kadar gerilemiş personel sayısı, yaklaşık 520 tane emekçinin işine son verildiğini birilikte görüyoruz.

Büyükşehir Belediyesi başarılı iş yaptı mı?

Peki, bu harcanan rakamlar doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi başarılı bir iş yaptı mı? Yine kendi rakamlarıyla buna cevap vereyim; ilk incelemelerde gözümüze çarpan Büyükşehir Belediyesi katı atık, hafriyat ve depolama alanlarıyla ilgili planlamasında elde etmiş olduğu başarı sıfırdır. Balıkesir'in çevreye, doğaya duyarlılığını ortaya koyduğumuz bu katı atıkla ilgili 2019 yılında yapmış olduğu yatırımlar kendi planlarındaki başarı oranı sıfır. Peki, asfaltlama, yol yapımı gibi temel işleri başarabilmişler mi derseniz; planladıkları bin 50 kilometre asfalt kaplama hedefini duyduğunuzda hepiniz güleceksiniz ki sokaktaki vatandaş da gülüyor 33 kilometre. Yüzde 3 başarıyla belediyeyi yönetiyorlar. Kendi hedeflerinin yüzde 3'ünde kalmışlardır. Bin kilometre hedef koyuyorlar 30 kilometre yatırım yapabilmişler. Bu da gerçekten üzücü bir durumdur. Yolların bakım ve onarımına baktığımızda 4 bin 600 kilometre hedefinin yarısını ancak tutturabilmişler, bakım onarım işini bile layıkıyla yapamamışlar. Sıcak asfalt ihalesine baktığımızda 170 kilometre hedef koymuşlar, gerçekleşen 21 kilometre, yüzde 13 gerçekleşme oranı var. Bu kadar başarısız belediye var mı Türkiye'de bilmiyorum bu rakamları gördüğümüzde. Verilen rakamlar da zaten makyajlanmış, saklanmış, gizlenmiş rakamlar. Açık, şeffaf bir şekilde verilmemiş ve bu raporların içerisinde doğru dürüst yok. Parke taş şu an birçok köyümüzde, mahallemizde parke taş ile ilgili çok ciddi sıkıntılar, ihtiyaçlar, talepler var. Parke taşıyla ilgili kendi hedefleri 750 bin metrekare, gerçekleşen yine yarı yarına 340 bin metrekarede kalmış. Görüyoruz ki projeli yol yapım hedefi 25 kilometreymiş, gerçekleşen bu rakamlardan anlaşılacağı üzere sıfır.

 Büyükşehir Belediyesi Lale Devri yaşıyor

Bugün Büyükşehir Belediyesinin en büyük bütçesini ayırdığı kalemlerden biri de Kent Estetiği Daire Başkanlığı. Kırsal Daire Başkanlığına 12 milyon para ayıran Büyükşehir Belediyesi, Kent Estetiğine çiçeklendirmeye, çimlendirmeye, süslemeye 115 milyon bütçe ayırmıştır. Bu kadar borç yükü içerisinde yaptığı iş süslemekten ve gösterişten öteye geçememiştir. Bunu şöyle tanımlayabiliriz; Büyükşehir Belediyesi'nin bu dönemini lale devri olarak tanımlayabiliriz. Lale Devri'ni yaşayan bir Büyükşehir Belediyesi süslemeyle, çiçekle, çimenle uğraşarak biraz önce vurguladığım borcu her geçen gün daha da artırmakta ve belediyemizi de her geçen gün batırmaktadır.

Halka çıkıp hesap versinler

Hepsi laf-ı güzaf laf ama yapılan hiçbir icraat, elle görülen hiçbir şey yok. Belediyeciliğin temel hizmetleri dahi verilememiş, verilemiyor, yürütülemiyor ve borç batağı içerisinde her geçen gün geriye doğru sürükleniyor. Binde 6 faiz yükünden bugün yüzde 12,5 faiz yüküne boğulmuş, faiz sarmalı içinde yok olmaya mahkum olmuş bir Büyükşehir Belediyesi var. Acil olarak vatandaşların karşısına çıkıp ilgililerini hesap vermesi gerekmektedir. Ne yaptıklarını ve ne yapmaya çalıştıklarının hesabını bu halka vermesi gerekmektedir.” (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans