ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BALIKESİR GERİYE DOĞRU SÜRÜKLENİYOR

CHP İl Başkanı Serkan Sarı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Balıkesir'in 3. Bölge teşvik ve destek alan iller arasından çıkartılarak 2. Bölge destek alan iller arasına alınmasına tepki gösterdi. Sarı, “Balıkesir bölgesi teşvikler ve destekler konusunda AKP hükümeti tarafından cezalandırılmıştır” dedi.

Yatırım teşvikleri yeniden düzenlendi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, kriterler değişti, bölgeler yeniden düzenlendi. Daha önce 3. bölgede bulunan Balıkesir bu kez  2. bölgede yer aldı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Serkan Sarı  bu kararı eleştirirken,  Balıkesir'in yatırım ve teşvik alan iller kategorisinde  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 3. Bölgeden 2. Bölgeye alınarak cezalandırıldığını söyledi.

İl Başkanlığında yönetim kurulu üyeleri Erden Köybaşı ve Ceyhun Ercan'la birlikte  basın toplantısı düzenleyen Sarı, “3. Bölge statüsünde olan Balıkesir bugün sabah yayınlanan kararnameyle 2. Bölge statüsüne düşürülmüştür. Balıkesir için destek olunacak, Balıkesir'in önü açılacağı beklentisi içerisindeyken Balıkesir'in önümüzdeki dönemde gelişen, kalkınan iller arasında olması için mevcut hükümetten destek alacağı beklentisi içerisindeyken görüyoruz ki bu anlamda cezalandırılan bir il halini almıştır. Bu haber sanırım AKP milletvekillerinin Balıkesir'e müjdesidir. Bugün artık Balıkesir'e verilen müjdeyle gelecekte Balıkesir'in kaybettiklerini hep birlikte göreceğiz” dedi.

 

“Yerelde hiçbir kurumun bilgisi, onayı, görüşü alınmadan böylesine önemli bir karar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yasalaştırılmıştır. Aslında bu kararnamelerin ne kadar yanlış olduğunu hep birlikte görüyoruz” diyen Sarı şunları söyledi:

“Bu kararın hiçbir yerde tartışılmadan, hiçbir yerde değerlendirilmeden yürürlüğe girmiş olması Balıkesir adına çok acıdır. Bu kararnameyle Balıkesir kaybetmeye ve kaybettirilmeye mahkum kılınmıştır. Küçük ölçekli işletmeler; yani 500 bin liralık bütçesi ile yatırım yapacak işletmecilerin önü kapatılmıştır, desteklerden ne yazık ki düştükleri bölge gereği 500 bin lira bütçeli firmalar yararlanamayacak. 1 milyon ve üzerindeki bütçeye sahip olan firmalar ancak desteklerden yararlanabilecek.

KOSGEB desteklerinde yine destek oranları düşürülmüştür. Bu bölgede almış olduğumuz destek, vergi indirimleri ve bir takım teşvikler ne yazık ki geriye doğru sürüklenmiştir. Sigorta pirim desteği olarak 5 yıl pirim desteği alabilecekken bugün görüyoruz ki düştüğü seviyeyle 3 yıla inmiştir. Yine işletmelerin kullandığı kredilerdeki faiz oranlarıyla ilgili verilen destekler 3 baz puandan sıfıra indirilmiştir.

Balıkesir'deki  3.Bölgeyle 2. Bölge arasında göze çarpan önemli destek kayıpları olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Sarı şöyle devam etti:

“Burada AKP'li milletvekilleri acaba ne yapıyor çok merak ediyorum. Balıkesir'deki sanayiciyi, üreticiyi yalnız bırakarak nereye varmayı hedeflediklerini anlamış değiliz. Balıkesir bu anlamda otobanıyla, lojistik köyüyle yatırımları tamamlanmış, yeni sanayi bölgesi kurma planları yapan ve gelecekte Balıkesir'in kalkınmasına önderlik edecek projelerin imzaları atılma aşamasında iken bu şekilde cezalandırılmasını anlamış değiliz. Adana 2. Bölgeden 3. Bölgeye çıkarılarak destekler artırılmıştır. Mersin 3. Bölgede yine devam ediyor. Gaziantep 3. Bölgede devam ediyor. Ama görüyoruz ki Balıkesir 3. Bölgeden 2. Bölgeye geriletilerek gelişiminin önüne büyük bir engel konulmuş oluyor. Bu kentin çocuklarının gelecekteki umutlarının önüne konmuş bir engeldir. Kentimizdeki yaşadığımız işsizlik sorununun çözümüne koyulmuş önemli bir engeldir. Yatırımların önünü keserek Balıkesir'i cezalandırmanın amacı ve hedefi nedir anlamış değiliz.''

 “Balıkesir'e verilen bu cezayı el birlikte durdurmak zorundayız. Şu anda Balıkesir AKP yönetimiyle beraber sürekli geriye doğru sürükleniyor. Balıkesir son 10 yılda rekabet endeksinde 15'incilikten 22'nciliğe gerilemiştir. ‘Balıkesir büyüyor, gelişiyor, kalkınıyor, biz vizyon belediyeciliği yapıyoruz, kenti kalkındırıyoruz' diyenler, bugün bu kenti yönetenler, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz çıkıp bununla ilgili bir açıklama yapmak zorundadır. Kentin üreticisine, sanayisine verilen bu cezanın sebebi nedir bize AKP'li milletvekilleri bir açıklama yapmak zorundadır. Rekabet endeksinde 10 yılda nerelere geldiğimizden bahsettim. İleriye değil aslında geriye düştüğümüzü gördük. Eş değer illerimiz arasında sürekli kaybeden olduğumuzu, sosyal ve ekonomik gelişmişlikte son 15 yılda 14'üncülükten yine 22'nciliğe gerileyerek kaybeden il olmayla karşı karşıya kalmışız. AKP döneminde tarım kenti, Türkiye'yi doyuran kent, hayvancılığın başkenti olarak tanımladığımız kentimiz yine kaybetmeye mahkum kılınmıştır. Süt üretiminde Türkiye'de 3'ncü olan Balıkesir bugün geldiğimiz nokta itibariyle 5'nciliğe gerilemiştir. Bu yapılan hatalı politikalar ve Balıkesir üzerinde oynanan oyunlarla Balıkesir sürekli kaybeden ve sürekli gerileyen bir kent olmaya mahkum kılınmıştır.”

Yatırım teşvik uygulaması bölgeleri;

• 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla ve Tekirdağ,

• 2. Bölge: Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale (Bozcada ve Gökçeada ilçeleri hariç), Denizli, Edirne, Isparta, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Konya, Manisa, Sakarya ve Yalova,

• 3. Bölge: Adana, Burdur, Düzce, Gaziantep, Karaman, Kırıkkale, Kütahya, Mersin, Samsun, Trabzon, Rize, Uşak ve Zonguldak,

• 4. Bölge: Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Elazığ, Erzincan, Hatay, Kastamonu, Kırşehir, Malatya, Nevşehir ve Sivas,

• 5. Bölge: Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane,Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat,

• 6. Bölge: Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ile Bozcada ve Gökçeada ilçeleri olarak yeniden düzenlendi. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans