ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

TABİP ODASI: SALGIN YÖNETİMİ YETERSİZ VE KAYGI VERİCİ

Balıkesir Tabip Odası'nın COVID-19 kaynaklı ölümlere ve artan hasta sayısına dikkat çekmek için düzenlediği yürüyüş  dün gerçekleştirildi. Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, COVID-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici bulduklarını belirtirken, “Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Türk Tabipleri Birliği'nin 14-18 Eylül'ü Covid-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılması için “Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz” haftası ilan etmesinin ardından siyah kurdela takan, Ayvalık'taki basın açıklamasıyla sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınayan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan ve yönetim kurulu üyeleri dün de tulum, maske ve koruyucu gözlükleri ile Anafartalar , Kızılay ve Milli Kuvvetler caddelerinde yürüdü.

Sağlık çalışanları “Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz” , “Her gün eksiliyoruz, ölüyoruz”, “Bizleri koruyamazsanız, toplumu koruyamazsınız” yazılı dövizler taşıdı. Eylem Alihikmetpaşa Meydanı'ndaki açıklama ile sona erdi.

Tabip Odası'nın basın açıklamasına CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, akademik odalar ve  demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri , Aile Hekimleri Derneği yöneticileri ve üyeleri de  katılıp destek verdi. Etkinlikler bugün de Atatürk Şehir Hastanesi bahçesinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için yapılacak bir dakikalık saygı duruşu ile sürecek.

 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, Alihikmetpaşa Meydanı'nda yaptığı açıklamada COVID-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici bulduklarını belirtirken, ” Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Pandemide sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan sayılarla her gün 60-70 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan COVID-19'dan hayatını kaybediyor,1.700 kadarı da hastalanıyor.

COVID-19 Salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istiyoruz. COVID-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz.

Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını bekliyoruz”

“TÜM PARTİLER BİR ARAYA GELMELİ “

Ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin COVID-19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istiyoruz.

TBMM'nin açılmasını beklemeden bütün partilerin COVID-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB olarak, uzmanlık dernekleri ile birlikte COVID izleme heyetinin,Tabip Odalarının birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını,  ülkeyi yönetenlerin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz.



SAĞLIK BAKANLIĞINA ORTAK ÇALIŞMA MECLİSİ ÖNERİSİ 

“Sağlık Bakanlığı'nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte “COVID-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi” oluşturmasını talep ediyoruz.

Hiçbir salgın vatandaşların bireysel çabalarıyla ve hastanelerde önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olur. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı, başta belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşehri – köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır.




“MESLEK HASTALIĞI”

Hekimler ve bütün sağlık çalışanlarının ölüm – kalım savaşına dönüşen COVID-19 mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını, bu insanüstü çabaların farkında olunduğunu gösterecek; maddi ve manevi olarak destekleyecek, hastalanan ve ölen arkadaşlarımızın “meslek hastalığı” olarak kabul edilmesini istiyoruz.

2002 den beri söylediğimiz 18 yıllık  “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile cisimleşen; sağlıkta özelleştirme – performans sistemi ve kamu özel idaresi odaklı milyarlık kiralara neden olan “şehir hastanelerinin COVID-19 salgını ile insanı değil sermayeyi ve karı öncelediği görülmüş oldu. Sağlıkta dönüşüm programı yarattığı tüm sonuçları ile birlikte iptal edilmeli, salgın biliminin öngördüğü üzere kamusal bir sağlık programı hayata geçirilmelidir.  “Koruyucu hekimlik” hizmetlerinin öncelenmesi geçmişte kalmış bir nostalji değil, bugünün ve geleceğin sağlık perspektifidir. İlk adım olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamusal bir perspektifle yeniden düzenlenmesini, Aile Sağlığı Merkezleri'nin lojistik gereksinimlerinin karşılanması, güvenli ortam sağlanmasını, angaryalara son verilmesini istiyoruz.

“ÇALIŞMA SÜRESİ 6 SAATE İNDİRİLMELİ, KORUYUCU EKİPMAN SAĞLANMALI”
Salgının yaygınlaştığı ve uzun süreceğinin yadsınamaz olduğu bir dönemde hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi dikkate alınarak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasının sağlanmasını istiyoruz.

Çalışma yaşamı, ulaşım, eğitim başta olmak üzere toplu bulunma ortamlarına dair insan yaşamını önceleyen, insan emeğini koruyan yasal  ve idari düzenlemelerin hak kaybı yaratmadan, en dezavantajlı, yoksul kesimleri – emekçileri gözeterek ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans