ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

KADINLAR KÖRFEZDEN MECLİSE SESLENDİ

HABER: C.SAFFET YILMAZ

            Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış gününde seslerini milletvekilleri ve hükümete duyurmak için Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya kelen körfezin hak arayan kadınları İstanbul sözleşmesi yaşatır şiarı ile yaptıkları kitlesel basın açıklamasında sözleşmeye sonuna dek sahip çıkacaklarına dair kararlılıklarını dile getirdiler.

            Eşitlik İçin Kadın Platformu Körfez Bileşenleri (EŞİK) adına açış konuşmasını yapan Nebahat Dinler  meclisteki 600 milletvekiline, “herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmamayı” içeren milletvekili yeminini hatırlatmak; kadınların yaşam hakkının güvencesi olan  “İstanbul Sözleşmesi”nin uygulanmasını talep etmek için toplandıklarına vurgu yaparak,Son yıllarda giderek artan bir şekilde, kadınların kazanılmış haklarının geri alınmasına yönelik, çok ciddi tehlike ve tehditler ile karşı karşıya olduklarını söyledi.Dinler İstanbul Sözleşmesi'nin eksiksiz uygulanması için mücadele edeceklerine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü.

            “ Birtakım çevreler, aileyi parçaladığı ve benzeri gibi asılsız iddialarla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi için kara propaganda yapıyor. Oysaki aileleri parçalayan asıl faktör, aile içi şiddettir. İstanbul Sözleşmesi ise, aile içinde ve dışında kadına karşı şiddeti önleyerek eşitlik, saygı ve sevgi temeline dayalı bir aile ve toplum yaratmayı hedefler. Sözleşmeden çıkılması yönündeki söylemlerin kendisi dahi, şiddeti artırıcı bir etki yapmaktadır.Her gün kadına yönelik şiddet haberleri alan biz kadınlar, birçok failin hâlâ cezasız kaldığını, serbest dolaştığını görüyoruz.Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Uzman Çavuş Musa Orhan daha önce tutuklanmış olurdu. Eğer sözleşme uygulansaydı Gülistan Doku'ya ne olduğunu bilirdik. Eğer sözleşme uygulansaydı Aleyna Çakır, Remziye Yoldaş, Duygu Delen, Nadira Kadirova, Ebru Erdem cinayetleri şüpheli ölüm olarak geçmezdi. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, cezasızlık ve faile hoşgörü son bulsaydı, bugün birçok kadın yanımızda olabilirdi.stanbul Sözleşmesi kadının insan hakları anayasasıdır. Biz Anayasamıza sonuna kadar sahip çıkacağız. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeye hiç niyetimizin olmadığını mücadele ederek göstermeye devam edeceğiz.

            Sadece haklarımıza değil, canımıza da kasteden bu saldırılara karşı mücadele eden,  sesini yükselten Türkiye genelindeki kadınlar bir araya gelerek EŞİK- EŞİTLİK İÇİN KADIN  PLATFORM'unu oluşturduk.Eşitlik İçin Kadın Platformu, kadınların nafaka hakkına yönelik saldırılara, çocuk istismarcılarına yönelik af taleplerine karşı mücadele etmek, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin imzasının çekilmesi başta olmak üzere pek çok alandaki kazanılmış haklarımızı korumak için oluşturduğumuz bir platform. Uzun süredir alanlarda mücadele veren 310'u aşkın kadın ve LGBTİ+örgütünden oluşan platformumuzu, 150'ye yakın sivil toplum örgütü, meslek odası ve sendika da destekliyor.”

            Daha sonra körfez yörelerinden birçok kadının dönüşümlü olarak okudukları basın metni aralarında kadınlar ses çıkartıp çığlık atarak ve zılgıt çekerek seslerini duyurmaya çalıştılar.Altınoluk,Edremit,Burhaniye Karaağaç,Gömeç ve Ayvalık'tan Anadolu Kadın Hareketi,Alevi Kadınlar Birliği,Ayvalık Eğitim Sen'li Kadınlar,Ayvalık Kadın İnsiyatifi,Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi,Balıkesir Kadın Dayanışması,Burhaniye Kent Konseyi Kadın Meclisi,Burhaniye Kadın Platformu,Edremit Demokrasi Platformu Kadınları,Edremit Eğitim -Sen'li Kadınlar,Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi,Ekmek ve Gül,Gömeç Kent Konseyi Kadın Meclisi,Kazdağlı Kadınlar,Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması'nın katıldıkları basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

            “İçinde yaşadığımız bu tarihi dönemde ortak kazanımlarımızı korumak ve sözümüzü hep birlikte güçlü bir şekilde dile getirmek, yasa yapıcı milletvekillerine “İstanbul Sözleşmesini Uygulayın”, “ MECLİS GÖREVE” demek için Türkiye'nin dört bir yanında bugün alanlara çıktık.İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için Meclis'in derhal denetim görevlerini yerine getirmesini istiyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, TAKİPTEYİZ.  HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Ayvalık'tan Ankara'ya sesimizi duyurmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasından sorumlu olduğunu hatırlatmak için bugün burada bulunan EŞİK- Eşitlik için Kadın Platformu Platformu Körfez Bileşenleri:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN UYGULANMASI İÇİN

TBMM'Yİ VE TBMM BAŞKANI SAYIN MUSTAFA ŞENTOP'U

GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

 

            Şiddeti önlemeyenlere karşı:

            Haklarımıza göz dikenlere karşı:

            Cinsiyetçiliğe karşı:

            Tacize karşı:

            Tecavüze karşı:

            İstanbul Sözleşmesini Uygulamayanlara karşı Kadın cinayetlerine karşı:

            MECLİS GÖREVE, SÖZLEŞMEYİ UYGULA

            İçinde Türkiyeli parlamenterlerin de bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (PACE) Eşitlik ve Ayrımcılıkla Mücadele Komitesi, 11 Eylül 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir açıklama yayınlamış ve parlamenterleri göreve çağırmıştı. Açıklamada ayrıca, tüm üye devletlere, sivil topluma, bölgesel ve uluslararası örgütlere, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde, İstanbul Sözleşmesi ve bu Sözleşme'nin kadına yönelik şiddete bir son verilmesinde oynadığı hayati role verdikleri desteği pekiştirecek etkinlikler düzenlemeleri için çağrıda bulunulmuştu.

EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak Komite'nin bu çağrılarını destekliyor; İstanbul Sözleşmesi, Anayasa ve ulusal yasalar çerçevesinde TBMM'yi kadına karşı şiddetle mücadelede oynaması gereken tarihsel rolün gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz.

 

                 MECLİS GÖREVE, SÖZLEŞMEYİ UYGULA 

                 Bilindiği üzere, İstanbul Sözleşmesi'nin denetleme organı olan Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Uzman Eylem Grubu (GREVIO) Türkiye hakkında da bir rapor hazırlamış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda atması gereken adımları kısa, orta ve uzun erimli olarak net bir biçimde belirtmişti. Ne yazık ki bu raporun gerekleri yerine getirilmediği gibi, 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu'nun resmi çevirisi bile yaptırılmadı. Daha da vahim olan konu, kadın cinayetlerinin cinskırım boyutlarına ulaştığı ülkemizde Sözleşme'den çıkılması tartışması açıldı.

İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik karalama kampanyası, kadınların hayatına kasteden, eşit ve özgür bir hayat sürmelerine karşı açılan bir savaşın simgesidir. Bu karalama kampanyalarına son verilmesi konusunda, TBMM Başkanlığı'nı ve TBMM'yi göreve çağırıyoruz. Çünkü İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması konusunda TBMM'nin de sorumluluğu, politika oluşturucu ve denetleyici görevleri bulunmaktadır. Bu görev aynı zamanda herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmamayı” içeren milletvekili yemininin de bir gereğidir..

            MECLİS GÖREVE, SÖZLEŞMEYİ UYGULA

            İstanbul Sözleşmesi'nin bütüncül politikalar bağlamındaki 7. maddesi ve “İzlemede parlamentonun rolü” başlıklı 70. maddesi, Sözleşme'nin uygulanmasında parlamentonun önemini ortaya koymaktadır. Ayrıca 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu'nun son paragrafı da parlamentoyu Sözleşme'nin uygulanmasını denetime davet etmektedir.Bu nedenlerle tüm yetkililere ve özellikle de TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop'a sesleniyoruz:

  1. Acilen, hala resmi çevirisi yapılmamış olan 15 Ekim 2018 tarihli GREVIO Türkiye Raporu'nun resmi çevirisini yaptırınız ve Raporu tüm milletvekil
  2. lerine ulaştırınız.
  3. Raporun hükümet, bakanlıklar ve yargı kurumları, ulusal ve yerel düzeyde ilgili tüm kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, medya, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK'lar ve diğer sivil toplum örgütleri ve tüm ilgili kesimlerle kapsamlı bir şekilde paylaşılmasını sağlayınız; kendi eylem planlarını ve geri bildirimlerini isteyiniz.
  4. Meclis'in ilk işlerinden biri olarak GREVIO Türkiye Raporu'nun TBMM'de görüşülmek üzere özel olarak gündeme alınmasını sağlayınız. İlgili kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, siyasi partiler, meslek örgütleri, kadına yönelik şiddet alanında çalışan STK'ların görüş ve önerilerini alarak ve TBMM'deki tüm partileri sürece dahil ederek Türkiye'nin şiddetle mücadele konusundaki yol haritasının/eylem planının geniş katılımla çıkartılması için çalışınız.
  5. Kadına karşı şiddet ve İstanbul Sözleşmesi ile ilgili çalışmaları 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren TBMM gündemine alınız. Meclis'in tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi'nin gerektirdiği ilkeleri hayata geçirmeye özen gösteriniz.
  6. EŞİK - Eşitlik İçin Kadın Platformu'nun 17 Eylül 2020 tarihli basın açıklamasında da talep edildiği gibi, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 25 Kasım günü TBMM'de özel bir oturum düzenleyerek kadına karşı şiddetin önlenmesi ve İstanbul Sözleşmesi'nin 70. maddesi gereği Sözleşme'nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız.

EŞİK olarak, TBMM Başkanlığı'nın yanı sıra tüm siyasi partileri ve milletvekillerini, tüm sivil toplumu kadına karşı şiddetle mücadelede kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye; bu alanda çalışan kadın örgütlerini desteklemeye çağırıyoruz.(www.yenihabergazetesi.net)

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans