ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BALIKESİR DİNAMİKLERİNDE İSTİHDAM OLUŞTURULMALI

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği, Covid-19'un neden olduğu sosyal ve ekonomik sarsıntıyla şirket dinamiklerinin ve bu dinamiklerin istihdama etkisinin yeniden sorgulanması gerektiğini belirtti.

    Salgın döneminde Balıkesir'de istihdam yapısını ve bu konuda alınması gereken tedbirleri Balıkesir şirket dinamiklerini göz önünde bulundurarak değerlendiren BASİAD yönetimi,  Covid19 salgınının devam etmesi halinde Balıkesir'de istihdam arttırıcı tedbirlerin mutlaka alınması gerektiği görüşüne vardı.
   Abdullah Bekki başkanlığında yapılan toplantıda şu ortak görüşe varıldı:
   “Yeni istihdam oluşturmanın şartları ve şirket dinamiklerinin istihdama etkilerini 3 temel nedene bağlayabilir ve bunlar çerçevesinde değerlendirebiliriz. Bunlardan birincisi, iş yapma alışkanlıkları, iş yapış biçimlerimi ve hatta işlerimizi derinden etkileyen 4. Sanayi Devrimi, bir başka deyişle 
Sanayi 4.0'ın getirdiği şartlardan olan artan otomasyona karşı mevcut istihdamın korunmasına ve yeni istihdamların oluşturulmasına kafa yorulması gerektiğini ortaya konmuştur.

İSTİHDAM YARATMAK İÇİN VAKİTLİCE DÜŞÜNMEK GEREKLİ

   Bu süreçte bazı işlerin ortadan kalkması, buna karşın yeni işlerin ve yeni beceri setlerinin oluşmasıyla istihdam ve buna bağlı olarak eğitim politikalarının da yeniden şekillenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
Kovid-19'la Balıkesir şirket dinamikleri ve bunun istihdama etkisi yeniden sorgulandı.ikinci neden ise son dönemin en önemli sorunlarından olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını olmuştur.
Bu süreçte istihdamı korumak için kamu ve özel sektör çok değerli tedbirler hayata geçirmiş olsalar da Kovid-19 salgınının devam etmesi durumunda istihdam yaratmak için atılacak adımların vakitlice düşünülmesinin çok gerekli, hatta şart olduğunu görüyoruz.
Üçüncü neden ise değeri her geçen gün artan veri ve verinin demokratikleşmesi olarak açıklanabilir.
Değişen ve gelişen bir dünyada istihdam yaratmada öncü rol üstlenen şirketler ve istihdam arsasındaki ilişkiyi anlamak çok değerli ve önemli.” denildi.

İŞGÜCÜNE DAHİL EDİLMEYEN KESİME BAKMAKTA FAYDA VAR

   BASİAD Başkanı Abdullah Bekki iş gücü istatistiklerinde sadece işsizlik oranlarına odaklanılmaması gerektiğini vurgulayarak, "İş gücüne katılım oranındaki düşmeye, istihdam oranındaki azalmaya ve özellikle iş gücüne dahil edilmeyen kesim; Balıkesir özelinde tarım nüfusunun fazlalığı nedeni ile tarım bazlı istihdam arasında yer alan ümidini kaybetmiş ya da iş aramayıp çalışmaya hazır olan kişilere bakmakta fayda var." ifadesini kullandı.
   Başkan Bekki: “Tüm dünyada ve ülkemizin genelinde olduğu gibi Balıkesir'in 4. Sanayi Devrimi dışında kalma lüksü yoktur. Üretim teknolojilerinin üretim yapılarının giderek daha fazla sermaye yoğun olmasının, teknolojinin daha fazla kullanılıp özellikle niteliği olmayan iş gücü ihtiyacının azalmasının
gelecek dönemde Balıkesir için beklediğimiz olgular arasındadır. Balıkesir'de firmaların önemli bir kısmı mikro ve küçük ölçekli firmalardan oluşturmaktadır. Bu durum Covid19 süreci ile ortaya çıkan istihdam sorununu çözme adına umut vermemektedir. Bu sebepten dolayı Balıkesir           Şirketlerinin dinamikleri çerçevesinde ortaya çıkan büyük istihdam sorununun çözümü adına acil olarak önemli araştırma ve il dinamiklerinin
bütünü tarafından yürütülecek topyekün bir istihdam seferberlik programına ihtiyaç duyuyoruz” dedi.(www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans