ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Erdek’te cadde ve alanlarda sigara içme yasağı

HABER: ÖNDER BALIKÇI

65 yaş ve üstüne sokağa çıkma kısıtlaması

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy'un başkanlığında toplanan Erdek İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Koronavirüs salgını nedeniyle yeni önlemler ve kararlar aldı. Kurul, kamuya şu açıklamayı yaptı:
“Koranavirüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir.
2020 yılı içinde tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid­19) salgınının yayılımında ve/bulaşmasında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı görülmektedir. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla mücadele kapsamında birçok yeni tedbir kararları alınarak uygulamaya geçildiği izlenmektedir.
Ülkemizde de içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra salgının seyri ve olası riskler göz önünde bulundurularak hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler belirlenmektedir.
Bu çerçevede aşağıda belirtilen ek tedbirlerin alınması gerektiği değerlendirilmiştir. İçişleri Bakanlığının 08.09.2020 tarih ve 14533 sayılı genelgesi ile meskenler hariç olmak üzere tümalanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) herhangi istisna olmaksızın maske takma zorunluluğu getirilmişti.
Ancak özellikle vatandaşlarımızın kalabalık şekilde bulunduğu/bulunabileceği cadde, sokak, park ve bahçeler gibi yerlerde sigara içtiğinden bahisle/bahanesiyle bazı kişilerin maskelerini çıkardıkları, aşağıya indirdikleri, doğru şekilde kullanmadıkları görülmektedir.
Solunum yoluyla kolayca bulaşabilen Koronavirüs salgınının yayılımının önlenmesi için maske kullanımında sürekliliğin sağlanması son derece önem taşımaktadır.
Bu nedenle maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulunun 06.11.2020 tarih ve 2020/96 sayılı kararının 5. maddesi ile “Cadde, sokak, meydan, park, pazaryeri gibi açık alanlarda yürürken sigara, tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklanmasına” kararı alınmıştı. Bu kararın, İçişleri Bakanlığının 11.11.2020 tarih ve 18579 sayılı genelgesi uyarınca, ilçemizde tüm kamu ve kuruluşlarının önü (Hastane, sağlık kuruluşları, okul, cami vb. dahil), banka önleri, tüm sahil bantları ve yürüyüş alanları, Tüm Parklar, İlçede kurulan Tüm Pazar yerleri, Feribot İskelesi önü yolcu bekleme alanı, Cumhuriyet Meydanı, Havuzlu Meydan, Neyyire Sıtkı Caddesi, 18 Eylül Caddesi, Hükümet Caddesi, İnönü Caddesi, İtfaiye Caddesi, Zübeyde Hanım
Caddesi ve Hakim Halil Kalyoncu Sokak'ta tütün ve tütün mamullerinin kullanılmasının yasaklanmasına, İçişleri Bakanlığının12.08.2020 tarih ve 13102 sayılı genelgesi ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazlı yapılacak analizlere (hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranı vb.) göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Balıkesir İl Hıfzıssıhha Kurulunun 11/11/2020 tarih ve 2020/97 sayılı kararlarında Koronavirüs salgınının ilimizdeki seyri anlık olarak takip edilmekte olup bu çerçevede, hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri ;hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış nedeniyle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın gün içinde saat 10:00 – 16:00 saatleri arası sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına, denilmiş olduğundan,

İlçemiz sınırlarında da 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00 – 16:00 saatlerinde sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına, Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesine ve mağduriyete neden olunmamasına, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına

Oy birliği ile karar verilmiştir.”

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy'un başkanlığındaki Erdek İlçe Hıfzıssıhha Kurulu'nda Erdek Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Ay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Ekiz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erbil Camgöz, İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Dilek Işıktaş, Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yalçın Düker, İlçe Müftüsü Adem Eser ve serbest eczacı, Balıkesir Eczacılar Odası Erdek temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı görev yapıyor. (www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans