ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

SÜT ÜRETİCİSİNDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir'de süt üreticisinin dayanacak gücü kalmadığını söyledi. Ahmet Akın, “Balıkesir'de süt üreticisinde bıçak kemiğe dayandı. Artan maliyetler karşısında süt ineklerini kesen üreticilerimiz sesini duyan yok. AK parti hükümeti kimin yanında? Üreticinin yanında olmadığını biliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye genelinde olduğu gibi Balıkesir'de de süt üreticisinin sıkıntılarının arttığını bildirdi. Ahmet Akın, süt üreticisinin yem fiyatları başta olmak üzere kullanmış olduğu ürünlere en az yüzde 50 oranında zam geldiğini, bu karşılık Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi'nin üreticiye reva gördüğü süt artış oranının yüzde 22 olduğunu belirtti. “Süt üreticisine ‘cepten yiyin, sermayeyi tüketin hatta süt ineğinizi mezbaya gönderin' diyen bir AK parti hükümeti var” diyen Ahmet Akın, üreticiye verilen desteklemenin de yetersiz kaldığını ifade etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın şunları söyledi:

“Süt üreticisinin kabusu olan konu yem fiyatlarının artışıdır. Hem döviz bazında hammadde fiyatlarının yükselmesi hem de döviz artışı yüzünden 2020 başında 78 TL olan süt yemi fiyatı Kasım ayında 130 TL'yi gördü.  Bu dönemde sütüne zam yapmak isteyen üretici istediğini alamadı. Süt zammını engelleyen hükümet desteklemeleri arttırmak suretiyle yaraya merhem olmak istedi ancak başarısız oldu. Çünkü sorunların çözümü geçici, çözüm kalıcı değil.

Çözüm, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde kurulu olan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinden onay almak zorunda bırakılma uygulamasından vazgeçilmelidir. 2018 yılında yönetmelik değişikliğiyle geçilen bu uygulama Ulusal Süt Konseyi'ni devre dışı bırakan ve dolayısıyla süt üreticisini mağdur eden bir uygulamadır.

Süt markette enflasyon oranında artarken üreticinin sütü enflasyon oranında fiyatlanmamaktadır.

Elektriğe, köprülere, otoyollara yapılan zamlar enflasyonu yükseltmiyor mu? Süt üreticisi enflasyon artışının sebebi değil mağdurudur.” (www.yenihabergazetesi.net)

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans