ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BALIKESİR BAROSU 101. YAŞINDA

Bir yüzyılı geride bırakan Balıkesir Barosu, şanlı tarihiyle birlikte bugün ulu bir çınar misali 101. yaşını kutluyor.

Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, ''
bizler, temellerini Kuvay-i Milliye ruhuyla harmanlamış ve kurulduğu 24 Ocak 1920'den bu yana Cumhuriyetin, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün, Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz savunucusu olmuş Balıkesir Barosu'nun mensubu olmaktan büyük kıvanç duyuyoruz.'' dedi.

Erol Kayabay, Balıkesir Barosu'nun 101. Kuruluş Yıldönümü ile ilgili olarak şunları belirtti:

''Hiç kuşkusuz, Baromuz geride kalan 101 yıla her bir sayfası altın harflerle yazılabilecek büyük bir tarih sığdırmıştır. İstiklal mücadelesinin kıvılcımlarının atıldığı Balıkesir Kongresi, Anadolu'nun her karış toprağında milli mücadele hareketine yön verirken, Balıkesir Barosu'nun ilk kurucuları Süleyman Sadi, Mustafa Necati ve tüm üyeleri bu mücadelenin içerisinde yer almışlar; bir yandan cübbeleriyle hukuk mücadelesi verip diğer taraftan işgalci güçlere karşı vatan müdafaasında saf tutmuşlardır.

Halihazırda 101 yılın ardından o süreçte Süleyman Sadi'lerin, Mustafa Necati'lerin hissettiği duygu selini yüreğimizde hissediyor ve aynı inançla vatanın, hukukun, Atatürk ilke ve inkılaplarının bekçisi olduğumuzun iyi bilinmesini istiyoruz.

Bu bağlamda, öncelikle tarih sayfalarına adını yazdırmış tüm başkanlarımızı, yönetim kurulu üyelerimizi, avukatlarımızı ve aynı zamanda vatan müdafaasının her merhalesinde canı pahasına sorumluluk üstlenmiş şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

Balıkesir Barosu kurulduğu günden bu yana Türk Hukuk sistematiği içerisinde önemli hizmetlerde bulunmuş, hukuk devleti ilkesi ve hukukun üstünlüğü adına görev üstlenmekten imtina etmemiştir. Hukuk namına savunduğu değerlerden taviz vermemiş, yargının başlı başına bağımsız bir erk olduğu bilinciyle yolunu sadece hukukun ışığıyla aydınlatmıştır. Balıkesir Barosu'nun kılavuzu adalet anlayışıdır. Siyasi, mali ya da başka bir fikrin gölgesinden uzak durmuş; gücünü sadece Atatürk devrimleri ile onun rehber kıldığı sosyal laik hukuk devleti ilkesinden almıştır.

Öte yandan, özellikle son dönemde avukatların sorunlarına çare olmaktan uzak reformların ve meslek örgütlerimizin üniter yapısına zarar verecek ikincil oluşumların ortaya konulduğunu üzülerek takip etmekteyiz. Bu niyetten dönülmesi, avukata ve barolara rağmen yasal değişikliklerin yapılmaması yönünde arşınladığımız yollar, aşmakta zorlandığımız barikatlar mücadelemize onur katmışsa da, bizleri sonuç almaktan uzak bırakmıştır. Nitekim şu kısa süre içerisinde kuruluşu gerçekleştirilen birkaç tane ikinci baronun hiçbir mesleki soruna çare olmadığı gibi avukat hakları bakımından yeni sorunlar yarattığını da ibretle görmekteyiz.

Bu nedenle yine ve yeniden vurgulamak istiyoruz:

Avukatların bahsi geçen düzenlemelerden ayrık olarak, dağ halini alan çok daha farklı sorunları bulunmaktadır. Ve ne yazık ki, bunların çözümüne dair hiçbir tasarının sunulmadığı, düzenlemenin öngörülmediği de dikkatlerden kaçmamaktadır. Sayısı artmasına karşın niteliği düşen hukuk fakültelerinin her yıl verdiği on binlerce mezun, mevcut sistem içerisinde öncelikle avukatın ekonomik sorunlarını arttırmıştır. Öte yandan uzlaştırma ve arabuluculuk ile avukatın iş sahası daraltılmış, bu alanlarda başka meslek gruplarına da fırsatlar verilmek suretiyle pek çok avukatın büro kirasını dahi ödemekte zorlanır hale gelmesine yol açılmıştır.

Zorunlu müdafilik ücretlerinin iyileştirilmemiş olması, yıllarca devam eden ceza davalarına karşın zorunlu müdafiye vekalet ücreti takdir edilmemesi, KDV oranlarında tüm iş sahasını kapsayacak şekilde düzenlemeler yapılmaması yine bu sorunlardan bazılarıdır.

Avukatın, gerek yargının üçlü sacayağı içerisinde ve gerekse kamu kurum ve kuruluşları nezdinde hak ettiği itibarının halen tesis edilememiş olması da bir başka kanayan yaramızdır.

Tüm bu sorunların karşısında, Balıkesir Barosu olarak dik duruşumuzu sergilemeye, meslektaşlarımızın kıdemine ve gelir seviyesine bakmaksızın haklarını savunmaya devam edeceğiz. Meslektaşlarımızın desteği ve 101 yıla sığmayan şanlı geçmişimiz, bize bu uğurda güç katan en önemli etkendir.

101. kuruluş yıldönümümüzün tarifsiz mutluluğunu yaşarken; gelecek yıllarda da Cumhuriyet değerlerinin, Atatürk ilkelerinin, hukuk ve adalet anlayışının bekçisi olacağımızın sözünü veriyor; aynı şekilde gücümüzü bu değerler ile meslektaşlarımızın manevi desteğinden alacağımızı biliyor; adalet uğruna can vermiş tüm hukuk neferlerinin, aziz şehitlerimizin önünde minnetle eğiliyor; kıymetli meslektaşlarımıza saygılarımızı sunuyoruz. '' (www.yenihabergazetesi.net)



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans