ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BOĞAZİÇİ’NE ATANMIŞ REKTÖR OLAMAZ!

Balıkesir Tabip Odası ve beraberindeki bazı odalar, yaptıkları ortak açıklama ile Boğaziçi Rektörü Melih Bulu'nun istifa etmesi gerektiğini ,Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik hukuk dışı uygulamaları kınadıklarını ve demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını istediler.


Üniversite geleneği ve demokrasi ilkelerinin çiğnenerek Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Boğaziçi Üniversitesi'ne dışarıdan rektör olarak atanmasına yönelik tepkiler 1 aydan bu yana devam ettiğini; akademisyenlerden öğrencilere, çalışanlardan mezunlara kadar Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin tümünün parçası olduğu protestolardan rahatsız olan iktidar, akla gelebilecek her türden manipülasyon ve şiddet yöntemiyle bu haklı protestoyu bastırmaya çalıştığını belirttiler.


BALIKESİR BAROSU, DİŞ HEKİMLERİ ODASI,ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI, JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI, İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI, MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI, METEOROLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI, MİMARLAR ODASI, SMMM ODASI, ŞEHİR PLANCILARI ODASI, TABİP ODASI, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'nın iştirak ederek  oratklaşa yaptığı açıklama şöyle:

''Kampüs kapısına kelepçe vurulması ve öğrenci evlerine yönelik polis baskınlarıyla başlayan iktidar baskısı, öğrencilerin kampüste düzenledikleri bir sergide yer alan görselin iktidar mensupları tarafından hedef gösterilmesiyle yeni bir boyut kazandı.
Öğrenciler tutuklandı. İstanbul ve İzmir'de, tutuklanan öğrencilere destek olmak isteyen 200'e yakın öğrenci, keyfi biçimde gözaltına alındı. Boğaziçi Kampüsü çevik kuvvet tarafından basılarak öğrenciler darp edilerek kampüs dışına atıldı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini ve öğretim üyelerini hedef alan polis şiddetini, ayrımcı ve dışlayıcı tutumu, ifade özgürlüğünü ve laikliği ayaklar altına alan her türden yaklaşımı kınıyoruz.
İktidar uzun zamandan bu yana siyaseten baş edemediği her konuyu, toplumun dini ve milli hassasiyetlerini kullanarak, toplumun bir kesimini diğer kesimlerine karşı kışkırtarak çözümlemeye çalışıyor. Bu tehlikeli kamplaştırma ve düşmanlaştırma siyasetinden vazgeçilmelidir.
Siyasi iktidar Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin demokratik taleplerine kulak vermeli, tutuklanan ve gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakılmalı ve atanmış Rektör Melih Bulu derhal istifa etmelidir.

BİLİMSEL İLERLEME İÇİN DEMOKRATİK VE ÖZERK ÜNİVERSİTELER ŞARTTIR
                                                                                                                                                                                                   
ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında Türk ve dünya üniversitelerini akademik performanslarına göre sıralamak amacıyla kurulan URAP'ın 2020-2021 dönemine ilişkin dünya sıralamasında; ilk 500'de ülkemizden sadece Hacettepe Üniversitesi yer almıştır, bu da oldukça dramatiktir.
Üniversitelerimizin bu sıralamada daha yukarılara çıkabilmeleri için araştırma alt yapısını güçlendirecek yeterli mali kaynaklara sahip olmalarının yanında, öğretim elemanlarının niteliklerinin yükseltilmesine ve yönetim yapısının demokratik ve özerk bir kimliğe kavuşturulmasına gereksinim vardır. Son günlerde Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan rektör atamasıyla ülke gündemine oturan rektör atamaları üniversitelerin demokratik yapılarının yeniden sorgulanması gerekliliğini doğurmuştur.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik hukuk dışı uygulamaları kınıyor ve demokratik haklarını kullandıkları için gözaltına alınan tüm öğrencilerin derhal serbest bırakılmasını, öğrencilerin demokratik protesto haklarına yönelik güç kullanımından vazgeçilmesini, asıl görevi özgür düşüncenin kaynağı olmak suretiyle bilim üretmek olması gereken üniversitelerin ; rektörlerini, dekanlarını kendi bünyelerinde seçmelerini, rektör atamalarındaki anti demokratik usulün terk edilmesini ve Cumhurbaşkanı tarafından atanma sisteminden vazgeçilmesini talep ediyoruz.

Üniversitelerin hak ettikleri saygınlığa kavuşturulması; sadece üniversitelerin, öğrencilerin, akademisyenlerin değil hepimizin sorunudur. Akıl ve bilim yerine, Boğaziçi Üniversitesi kapısına vurulan kelepçe ile kendi simgesini yaratan baskıcı anlayışı esas alan uygulamalara karşı, Anayasa'dan yetkisini alan demokratik itiraz haklarını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve akademik kadrosunun yanında olduğumuzu duyururuz. '' (www.yenihabergazetesi.net)               


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans