ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Erdem Turan’a 3 müebbet,
Ogün Akgün’e 12 yıl,
Kader Kan’a 6 yıl ceza

Erdek'e bağlı Ocaklar Mahallesi'nde, 12.08.2019 gecesi meydana gelip, 3 kişinin ölümü, 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın karar duruşması yapıldı.

Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 18 aydır tutuklu bulunan Erdem Turan'a 3 kez müebbet, Ogün Akgün'e 12 yıl ve Kader Kan'a ise 6 yıl hapis cezası verildi. Erdem Turan ve Ogün Akgün'ün tutukluluklarının sürmesi, Kader Kan'ın ise tahliyesi kararı alındı.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞMİŞTİ

Ocaklar Çağlayan Aile Gazinosu'ndaki olay şöyle gerçekleşmişti:

Erdem Turan, olaydan bir gün önce, gazinonun güvenlik görevlisi Emrah Saltık ile kavga etmişti. Ertesi gün ise arkadaşı olan Ogün Akgün'ün berber dükkanından aldığı pompalı tüfekle ticari taksinin şoförü Kader Kan ile birlikte Emrah Saltık'ın bulunduğu gazinoya alkollü bir şekilde gelen Erdem Turan, burada bulunan Emrah Saltık'a bir el ateş açmıştı. Tüfekten çıkan saçmalar, gazinoya eğlenmek için gelen Selin Cebeci(10), Mehmet Solaklar(46) ve Kenan Balkan'ın(54) yaşamlarını yitirmelerine yol açarken, 15 kişi ise çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. 

KARAR DURUŞMASINDA NELER YAŞANDI

Ocaklar'da meydana gelen olayın altıncı ve karar duruşmasına, katliamda yaşamlarını yitiren Selin Cebeci'nin annesi Sinem Cebeci ve babası Serkan Cebeci, Mehmet Solaklar'ın eşi Sibel Solaklar ve Kenan Balkan'ın eşi Gülizar Balkan, avukatlarıyla birlikte katıldılar. 

Sibel-Serkan Cebeci'nin avukatı Aslan Abit Uğuz, bu olayın Erdem Turan ve onun vurarak cezalandırmak istediği gazinonun güvenlik görevlisi Emrah Saltık arasında husumet olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çekerek, “Bu katliam, bir terör olayından farksızdır. Çünkü Erdem Turan, Emrah Saltık'ı, isterse Erdek gibi küçük bir ilçede, sessiz bir köşede vurabilirdi. Yine o gece, birlikte gittiği Ogün Akgün, Emrah Saltık'ın, içeride olduğunu Erdem Turan'a bildirmiş ve onun, içeriye girerek ateş açmasını sağlamıştır. Eğer Emrah Saltık'ın içeride olduğunu söylemese bu olay yaşanmazdı. Erdem Turan, gazinoda ateş açarak, Saltık'ı vurmak isteme değil, oradaki herkese korku vermek istemiş, bunun sonucunda üç kişi yaşamlarını yitirip, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açmıştır” dedi.

Tutuklu sanıklar ise duruşmaya, kendi istekleriyle katılmayarak, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle(SEGBİS) bağlandılar. 

Olayda yakınlarını kaybedenler, katliama üç tutuklu sanığın da ortaklaşa katıldıklarını öne sürerek, en ağır cezayı almalarını istediler.

Cezaevindeki tutuklu sanıklar da kendilerini SEGBİS aracılığıyla savundular. Kader Kan, kendisini savunurken, “Beni bu duruma düşürerek, sürekli itham edenlere hakkımı helal etmiyorum. 18 aydır buradayım. Vicdanım rahat. Allah'ın adaleti er geç tecelli eder” dedi. Bu arada sanık avukatları da son savunmalarını yaptılar.

KARAR NEYE GÖRE VERİLDİ

Son savunmaların ardından mahkeme heyeti, bir önceki duruşmada savcılık mütalaası doğrultusunda Erdem Turan'ı, üç kişinin ölümüne neden olmaktan üç kez müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, yine iddia makamının mütalaası doğrultusunda, Ogün Akgün ve Kader Kan'a ise üç kişinin ölümüne yol açan suçu ortaklaşa gerçekleştirmek suçundan değil, Emrah Saltık'ı öldürme eylemini gerçekleştirmeye çalışmak suçundan ceza verdi. Buna göre Ogün Akgün 12 yıl, Kader Kan'a ise 6 yıl ceza verildi. Kan'ın, yattığı 18 aylık süre göz önüne alınarak tahliye edilmesi kararı alındı.

KARARA TEPKİLER

Duruşmanın ardından, adliye dışında açıklama yapan, olayda yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve avukatları kararı eleştirdiler.

Sinem-Serkan Cebeci'nin avukatı Aslan Abid Uğuz, “Bu karar, vicdanları rahatsız etmiştir. Erdem Turan'a, verilen üç müebbet cezası, dört müebbet olmalıydı. Çünkü üç ile dört müebbet arasında 6 yıl ceza farkı var. Yine diğer iki sanık da Emrah Saltık'a saldırı girişiminden değil, bu katliama ortak katılmaktan ceza almalıydı. Kararı önce İstinat Mahkemesi'ne götüreceğiz, yine sonuç alamazsak Yargıtay'a gideceğiz” dedi.

Sinem Cebeci'nin babası Serkan Cebeci, gözyaşlarını tutamayarak, gazetecilere açıklama yapma gücü bulamadığını belirtirken, Sinem Cebeci ise “Verilen karar bizi çok üzdü. Biri benim kızım olan 10 yaşındaki bir çocuk olmak üzere üç can gitti. Evlerimize ateş düştü. Demek ki insanın değeri yok. Sanıklardan Kader Kan, cezaevinden yapılan bağlantıda bir de utanmadan, bizlere hakkını helal etmediğini söylüyor. Kim, kime hakkını helal etmeyecek acaba? Bunu bile düşünmüyor. Ancak bu karara rağmen hakkımızı sonuna kadar savunacağız” diye konuştu.

Olayda ölen Mehmet Solaklar'ın eşi Sibel Solaklar, “3 can gitti. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? 3 ev dağıldı. Eşimin ölümüyle artık ayda elime geçen sadece bin lirayla geçinmeye çalışıyorum. Kader Kan, bize hakkını helal etmeyeceğini söyledi. Yazıktır. Asıl biz hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Kenan Balkan'ın eşi Gülizar Balkan da, Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını doğru bulmadığını, bu olayın üç sanık tarafından ortaklaşa gerçekleştiğini öne sürerek, üzgün olduğunu belirtti. (ÖNDER BALIKÇI / www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans