ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BOĞAZİÇİ'NDE YAŞANANLAR ÜLKENİN DRAMATİK RESMİDİR

TMMOB Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Mimar Betül Dikici, son günlerde Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananların, ülkenin dramatik resmini çizdiğini belirterek, Boğaziçi Üniversitesi'ne Rektör atamasıyla başlayan sürecin, sadece o üniversiteye değil, tüm ülkeye ait büyük bir sorunu gözler önüne serdiğini, konunun anti-demokratik yöntemlerle yapılan bir atamanın ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici konuyla ilgili olarak şunları belirtti:

''Sorunun temelinde, ülkemizde bilime, uzmanlıklara, akılcı yönetim anlayışına ve liyakate verilen değerin kabul edilemez durumu yatmaktadır.

Üniversiteler, bilimsel araştırmalarla bilgi üretiminin yapıldığı, özgür düşüncenin geliştirildiği merkezler olarak sağlıklı, esenlikli ortak geleceğimiz açısından can damarı niteliğindeki kurumlardır. Kültür, bilim, sanat alanlarında yaşanan tüm gelişmeler çağdaş ve özerk üniversitelerden beslenerek toplumsal gelişmelerini sağlar ve geleceğe yön verecek birikimleri oluştururlar.

Boğaziçi Üniversitesi'ne Rektör atanması süreci bu anlamda sembolik olarak karşımıza çıkmakta, taşıdığı anlamlı direnme süreciyle tarihe ışık tutmaktadır. Bilime, bilimin üretim kurum ve ortamlarına inanan, saygı duyan yönetimlerin, bu kurum ve ortamları desteklemeleri toplumların da gelişmelerinin ve yaşam kalitelerinin güvencesidir.

Bu nedenle, bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde, yarın herhangi başka bir kurumda anti-demokratik, otoriter yaklaşımla özgür ve demokratik düşünceye vurulacak darbeler, ortak geleceğimize, aydınlık yarınlarımıza ve hepsinden önce evrensel bilimsel ölçütlere getirilen doğrudan tehditlerdir. Ne yazık ki bu gerçeği görmeyen otoriter anlayış, Üniversitelerimizde kan kaybıyla, bugün olduğu gibi üzücü istifalarla, parlak beyinlerimizin yabancı ülkelere göçüyle, değerli uzmanlarımızın yıldırılmasıyla sonuçlanacak ve uzun vadede toplumun ve ülkenin çıkarlarıyla, umutları ve beklentileriyle ters düşecektir.

Siyasallaşmaya yenik düşen bir anlayışla, bilime, aydınlanmaya inanmayan yönetimlerin ve onların uygulamalarının meslek alanımızda da yaşamsal sorunlara neden olduğunun altını bir kez daha çizmek isteriz.

TMMOB Mimarlar Odası olarak üniversitelerimizde bilimsel özgürlüklerin, özerk ve demokratik yönetim anlayışının kısıtlanmasının kamu ve toplum yararı düşüncesi ile bağdaşmadığını, çağdaş, uygar geleceğimize gidecek yolun gerçekleri örtmek yerine desteklemekten geçtiğini yüksek sesle hatırlatmak isteriz.

Ülkemize olan sevgi ve bağlılığımız gereği susmuyor bu gerçeği kamuoyumuzla saygıyla paylaşıyoruz.'' (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans