ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

CHP’li Fikret Şahin; “Umarım Balıkesir Hutbesi Mevcut İktidara Ders Olur”

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak, 6 Şubat Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin ve 7 Şubat Atatürk'ün Balıkesir Zağnos Paşa Camii'nde hutbe okumasının 98. yıl dönümü hakkında konuşma gerçekleştirdi. Şahin, “ Devlet-millet kaynaşmasının en önemli örneğini sergileyen bu değerli hutbenin günümüz iktidarına yol gösterici olmasını diliyorum.” dedi.

6 Eylül 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulduğu güne kadar Balıkesir'in 795 gün işgal altında kaldığını vurgulayan Milletvekili Şahin, “Mustafa Kemal Atatürk düşman işgali sonrası Balıkesir'i 7 kez ziyaret etmiş, ilk ziyaretini ise 6 Şubat 1923 tarihinde gerçekleştirmiştir. İzmir'den trenle Balıkesir'e gelen Mustafa Kemal Paşa'yı Balıkesirliler büyük bir sevgi ve coşkuyla karşılamışlardır. O dönem nüfusu 20 bin olan Balıkesir'de Atatürk'ü karşılamak için 50 bini aşkın kişi hazır bulunmuştur. 7 Şubat günü ise öğle namazını kalabalık bir cemaatle birlikte Fatih Sultan Mehmet'in Sadrazamı Zağnos Paşa tarafından İstanbul'un fethinden 8 yıl sonra 1461 yılında yaptırılan Zağnos Paşa Camii'nde kılar. Namaz sonrasında şehitlerimiz için okunan mevlide katılıktan sonra ise minbere çıkarak Balıkesir Hutbesini okur. Balıkesir Hutbesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı boyunca yaptığı ilk ve tek camii içi konuşmadır.” dedi. 

Şahin şöyle devam etti; 

“ Mustafa Kemal Paşa hutbesine; “Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selameti, atıfeti ve hayrı üzerinize olsun.” diye başlamış ve kurulacak yeni devletin esasları ve Cumhuriyet Devrimleri konusunda mesajlar vermiştir. Balıkesir hutbesinden henüz 3 gün önce Lozan Barış Konferansı görüşmeleri kesilmiş, Türk heyeti Türkiye'ye dönmek üzere yola çıkmıştı. O günlerde ülkemiz çok kritik iç ve dış gelişmelerden geçerken Atatürk, dünyaya önemli bir mesaj vermek istemiş; İzmir'in Yunan işgalinden bir gün sonra hızla örgütlenen ve kongreler düzenleyerek Batı Anadolu'da Kuva-yi Milliye cephelerini kuran Balıkesir'e gelmiştir. Atatürk, Balıkesir hutbesiyle Türk Milletinin ve Türk Ordusunun dimdik ayakta olduğunu böylece tüm dünyaya duyurmuştur. Hutbesinin ardından milletin düşüncelerine verdiği önemi gösteren Atatürk, cemaatten söz alanları dinlemiş, sorularını cevaplamıştır.” 

Balıkesir Hutbesi Mevcut İktidara Ders Olsun!

Halkın hiçbir yerden emir almadan örgütlendiği, millet duygusu ve bağımsızlık aşkıyla organize olduğu Balıkesir'in Kuva-yi Milliye'nin üssü ve Başkenti olduğunun altını çizen Şahin, “Mustafa Kemal Paşa zor günlerde en çabuk örgütlenebilmiş illerin başında Balıkesir'in geldiğini en iyi bilen kişiydi. Bu yüzden Balıkesir'e gelmesi ve burada hutbe okuması tesadüf değildir. Devlet - Millet kaynaşmasının en önemli örneğini sergileyen bu değerli hutbenin günümüz iktidarına yol gösterici olması umuyor, Kuva-yi Milliye şehri Balıkesir'de ve güzel Türkiye'mizde yaşamamızı sağlayan başta Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için canını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum.” diyerek sözlerine son verdi. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans