ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

SULAK ALANLAR RANT KAPISI MI ?

Haber:C.Saffet Yılmaz

Kazdağları 'nı karış karış parselleyip maden tekellerine pazarlayan rantçı zihniyet, bu kez de gözünü Edremit Körfezinin koruma altındaki sulak alanlarına dikti. 10 Şubat 2021 tarihli gazetemizde yer alan Gömeç sahiline ilişkin haberimizin ardından benzeri bir uygulama da  Akçay “Dalyan Sazlığı” ‘n dan geldi.Daha önce 10 Şubat'ta “DENİZE SIFIR ÇÖPLÜK” başlığı ile yaptığımız haberimizin ses getirmesi ve Gömeç yaşam savunu cularının CİMER başvurusu sonucu,Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz gün Gömeç sahili sulak alanında incelemelerde bulunarak ilgili Büyükşehir Belediyesi'ne konuyu ileteceklerini belirtmişlerdi.  

Bugün edindiğimiz başka bir habere göre,Resmi kayıtlarda “Akçay Dalyan Sazlığı ,Sulak Alanı” olarak yer alan bölgenin bir kısmını da kapsayan 377 hektarlık arazi, geçtiğimiz yıl, hazine tarafından,kamuoyu dikkatinden kaçırılarak bedelsiz bir şekilde “rezerv yapı alanı” olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesine devredilmiş.Konuya ilişkin bugün bir basın açıklaması yapan Kazdağları Ekoloji Platformu,Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin,bu devir işlemini kamuoyundan gizleyerek araziyi yapılaşma açısından cazip hale getirmek amacı ile geçttiğimiz yıl bitişik sahilde kıyı düzenleme projesi geliştirdiğini ve bu yıl ise projenin iknci aşaması olarak Ramsar sözleşmesi gereği,koruma alanı olan “Akçay Dalyan Sazlığı - Sulak Alanı” nı da içine alan bir kıyı çalışmasının başlatıldığına dikkat çekildi.Platformun basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

İmara yönelik gizli hazırlık

“Projenin bu yıl yapılması planlanan ikinci aşaması Altınkum ve Haberkent arasında yer alan ve üzerinde henüz yapılaşma bulunmayan sulak alana bitişik kıyı şeridini kapsıyordu.Bu arada ilginç bir biçimde kıyı düzenleme projesiyle eş zamanlı olarak bölgedeki dere ağızları temizlik çalışmaları hız kazandı.Yerleşim alanlarına altyapı yetiştiremeyen belediyecilik anlayışının boş alanda altyapı faaliyetine girişmiş olması dikkat çekicidir.Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ 'ın meclis toplantısında yaptığı konuşmadan da anlaşıldığı kadarıyla, Büyükşehir belediyesi 377 hektar ile yetinmeyip, sulak alanın Zeytinli Deresi'nin sağ tarafında kalan kısmını da almak ve arsaya dönüştürerek satmak istemektedir. Buradan elde edeceği gelir ile de yeni rant alanları yaratılacaktır. Nitekim geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı ile bölgede inceleme yaptığını belirtmiştir. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi sulak alanın bir kısmını “moloz döküm alanı” olarak belirlemiş, tel çit ile çevirmiş ve sulak alanı arsaya dönüştürme faaliyetine fiilen başlamıştır.

Meclis gündeminde niyet belli oldu

Kamuoyundan gizlemek de bir yere kadar. Eninde sonunda açığa çıkacaktı. 2021 Şubat ayı meclis toplantısında gündeme gelmesiyle gerçek niyetler ortalığa döküldü. 1/5000 ve 1/1000 lik imar planı hazırlığı ve arazinin satışı için yetki istiyordu belediye. İtirazlar da hemen geldi duyarlı meclis üyelerinden. Komisyonlara havale edildi. Neresiydi? Sulak alanların yapılaşmaya açılması ne demekti? Gerekli miydi ya da mümkün müydü? Şimdi konunun meclis gündeminden halkın gündemine, meclis koridorlarından sokaklara, evlere taşınma zamanıdır.

Türkiye'nin de taraf olduğu Ramsar Sözleşmesinde sulak alanlar; "Doğal ya da yapay, sürekli ya da mevsimsel, tatlı, acı ya da tuzlu, durgun ya da akan su kütleleri, bataklıklar, turbalıklar ve gelgitin çekilmiş anında derinliği altı metreyi aşmayan deniz suları." olarak tanımlanmaktadır. Sel kontrolü, yer altı sularının beslenmesi, sediman ve besin deposu olarak sucul ekosistem ve göçmen kuşlar için hayatı mümkün kılınması, iklim değişikliğinin kontrolü, su arıtımı gibi saysısız işlevleri nedeniyle ekosistem için vazgeçilmesi asla mümkün olmayan alanlardır.

Sulak alanlar yapılaşmaya açılamaz

Ramsar Sözleşmesi; sulak alanların korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlayan uluslararası bir sözleşmedir ve 1994 yılında ülkemiz tarafından imzalanmıştır.

Çevre Kanunu 9. madde'de “Sulak alanların doğal yapılarının ve ekolojik dengelerinin korunması esastır. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanılamaz. Bu hükme aykırı olarak arazi kazanılması halinde söz konusu alan faaliyet sahibince eski haline getirilir. Tescilli olup olmamasına bakılmaksızın her sulak alanda bu hüküm geçerlidir.” denilmektedir.

Dalyan Sazlığı sulak alandır. Rant alanı değil!

“Akçay Dalyan Sazlığı ” da bir sulak alandır ve kurutulması suretiyle arazi kazanma konusu yapılamaz. Bu alanın Büyükşehir Belediyesine “rezerv yapı alanı” kullanımı Çevre Kanunu'na aykırıdır. Alana bitişik sahil şeridini sosyal kullanıma açmak amacıyla düzenleyerek, sulak alan ile deniz arasındaki bağlantıyı kesmek de ayrıca cinayettir. Suçtur.

Sulak alanda moloz dolgu faaliyeti suretiyle arazi kazanmaya çalışan belediye kanunu çiğnemekte ve suç işlemektedir. Sulak alan için belediye meclisinden satış yetkisi istenemez. Belediye Meclisi hukuku açıkça çiğneyerek böyle bir karar veremez.

Sulak alanlar yapılaşmaya açılamaz. İmar planlarına konu olmaz. Kirazlı 'da, Çamyurt 'ta, Çırpılar ve Sarıalan 'da, bütün Kazdağları 'nda her ağacı, her sincabı tek tek savunduğumuz gibi Dalyan Sazlığı 'nın balıklarını, kuşlarını ve her karışını tek tek savunacağız.” (www.yenihabergazetesi.net)
RANTA GEÇİT VERMEYECEĞİZ. KAZDAĞLARI EKOLOJİ PLATFORMU



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans