ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

DİKİCİ'NİN İHRAÇ İSYANI

Haber:C.Saffet Yılmaz

Balıkesir Büyükşehir ve Karesi Belediyesi Meclis Üyesi S.Cengiz Dikici,Cumhuriyet Halk Patisi İl disiplin kurulunca Madra Dağları'na yapılacak olan altın madenine karşı durduğu gerekçesiyle alınan kesin ihraç Kararının,Yüksek Disiplin Kurulu tarafından da onaylanması sonucu,bir basın açıklaması yaparak, hakkını hukuki yollarla arayacağını ifade etti.

S.Cengiz Dikici,bürosunda yaptığı basın açıklamasında Cumhuriyet Halk Partisi İl Disiplin Kurulu tarafından alınan ihraç kararına neden olan esas gerekçe ve yaşanan sürece ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Madra dağındaki söz konusu altın madeninin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararın incelenmesi/araştırılması için verilen önergenin karşılığı olmadığı ve Asıl sorunun çevreyi, doğayı ve insan yaşamını dikkate almayan yürürlükteki mevzuat hükümlerinden kaynaklandığına vurgu yapılmadığı ve verilen önergenin özü olan “oluşmuş olan çevre tahribatı ile olası insan sağlığına etkilerine yönelik” tek bir değerlendirmede bulunmadığı için.Önümüzdeki yıllarda ruhsat almak isteyecek maden çıkarma işlemlerine dair de bir çözüm önermediği için.Büyükşehir Belediye Meclis oylamasında RET oyu kullanmıştım. Bu arada iki CHP'li üye de adı geçen rapora RET oyu kullanmıştı.



CHP BÖYLESİ BİR KARARI NASIL UYGUN BULUR?

Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen söz konusu komisyon raporundan yaklaşık altı ay sonra Mayıs 2020 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel YILMAZ‘ın söz konusu maden alanına yapmış olduğu ziyaret sonrası yerel basında “TÜMAD Altın Madeninin zararının olmadığı, iyi bir işletme olduğu” şeklinde çıkan haberler üzerine… 38 Çevre Örgütü,“TÜMAD Madra'dan DEFOL” başlığı altında13.05.2020 tarihli bir sosyal medya paylaşımı ile tepki göstermişler, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisinde söz konusu maden ile ilgili komisyon raporunun oy birliği ile geçmiş olmasının kabul edilemeyeceğini belirterek;”CHP'nin nasıl böyle bir kararı uygun bulduğu” şeklinde bir soru yönelterek,kamuoyuna duyurmuşlardır. 

Çevre Örgütlerinde bulunan dostlarımın, altın madeni ile ilgili meclis oylamasında “nasıl kabul oyu kullanırsın” şeklindeki bana yönelik sitemleri üzerine; söz konusu kararın oybirliği ile geçmediği yönündeki bilgilendirme notumu adı geçen çevre örgütlerinden Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu ve Güney Marmara Dayanışması bünyesinde bulunan çevre örgütü arkadaşlarımın telefonlarına whatsapp üzerinden ilettim…

 bu sosyal medya paylaşımı“Basın Açıklaması” olarak değerlendirilerek altın madeni ile ilgili şahsımdan herhangi bir açıklama dahi istenilmeden disiplin konusu yapılmıştır… Adı geçen çevre örgütlerine göndermiş olduğum mesajlarım/bilgi notum gerek belediye meclisindeki görevim, gerek ise meslek olarak icra ettiğim mimarlığın tarafıma yüklediği sorumluluk gereği paylaştığım kişisel düşüncelerimdir. Kesinlikle basın açıklaması değildir.

“KARAR TAMAMEN SİYASİDİR”

Yukarıda yer alan konu ile ilgili olarak CHP Balıkesir İl Disiplin Kurulu; siyasi bir karara imza atarak;

OY ÇOKLUĞU(5'e – 3) ile Partiden “KESİN İHRAÇ kararı vermiştir.CHP Balıkesir İl Disiplin Kurulu'nun Kararına karşı yapmış olduğum itiraz sonucu CHP Yüksek Disiplin Kurulu; İl Disiplin Kurulunun kararınıOY ÇOKLUĞU (8'e – 7)ile onaylamıştır.CHP Yüksek Disiplin Kurulunda bir oy fazlası ile OY ÇOKLUĞUile alınan bukararaslında kurulun siyasi baskı gördüğünün, talep edilen cezayı açıkça içine sindiremediği ve adil olmadığı yönünde kuşkular barındıran bir karardır. Ve programında “Çevre” duyarlılığı olan bir Parti için kabul edilebilir bir karar olmamıştır ve bu ayıp bu durumu yaratanlardadır.

KARAR PARTİ TÜZÜK VE İLKELERİNE TERS

Tüzüğümüzde “Doğayı, çevreyi ve hayvan haklarını korumak” hükmü amirdir ve Partinin üyesi herkes parti tüzüğü ile bağlıdır. Madenci şirket lehine, doğa aleyhine olan raporu kabul edenlerin CHP'yi küçük düşürdüğü apaçık gözükecektir. CHP'nin kurucusu olan ulu önderin Bursa nutku aynı zamanda tüm CHP'lilerin öncelikle savunacağı anlayış olmalıdır. Şayet bir yerde doğa katlediliyor ve buna partililerimizden istemeden de olsa katkı sunuyorlarsa, bu halde o kişilerin bulunduğu makam ve sıfatın önemine bakılmaksızın eleştirilmesi suç değil, yurtseverliktir… 

Bu ihraç sürecinden “suç çıkarma” gayretine girilmiştir. Eğer bu davranış suç ise, halkın yanında durmak suç ise ben bu suçu ömrüm boyunca işlemeye devam edeceğim. Halkı yalnız bırakanların, halka sırtını dönenlerin ne bu dünyada nede başka bir dünyada yatacak yerleri yoktur. Bu süreç ile ilgili her türlü mesleki ve siyasi sorumluluğu kendi adıma üstleniyorum, bu süreci bu noktaya taşıyanlar siyasi sorumluluğu kimin adına üstlenebileceklerdir.

Sonuç olarak;Yüksek Disiplin Kurulu kararına karşı yasanın ön gördüğü süre beklenilmeksizin Hukuki girişimler başlatılmış olup “ADALET” sloganı ile yüzlerce kilometre yürüyen partim içinde bulamadığım adaleti genel hukuk içerisinde aramak zorunda kalmak ise benim için çok daha düşündürücü olduğunu kamuoyu ile paylaşarak saygılarımı sunarım.”
(www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans