ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

OBİDEV,FARKINDALIK YARATMAYA DEVAM EDİYOR

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı, Otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlamak için bir kahvaltı etkinliği düzenledi.

Geçtiğimiz Pazar günü Altın Otel'de gerçekleştirilen kahvaltı etkinliğine çok sayıda katılım sağlanırken, 

"Otizmde bir gün değil her gün eğitim" sloganı ile yola çıkan OBİDEV Başkanı Fatma Tabanlı bir konuşma yaptı. Konuşmasında 2016 yılında OSB'li çocuklarımızın ve ailelerin yaşadıkları sorunları topluma ve kamuya iletmek, ihtiyaçları tespit ederek hem hak temelli hem de çözüm odaklı projeler ile ilimizde faaliyetlerini sürdürdüklerini belirterek şöyle devam etti;

29 yaşında OSB tanılı bir genç bayan annesi olarak Merve'yi sosyalleştirerek topluma kazandırmak için çok uzun eğitim süreçlerinden geçtik. Vakfın kurucu annelerinden birisi olarak vakfımızda yeni tanı almış çocuklarımızın ailelerine tedavileri için tecrübelerimi paylaşarak yalnız olmadıklarını ve hayata dair umutlarını yitirmemeleri konusunda destek olmaya çalışıyorum.

Şimdi sizlere kısaca vakfımızda yürüttüğümüz eğitim faaliyetleri hakkında bilgi vermek istiyorum.

Çocuğunun gelişimindeki farklılığı hisseden ebeveynler bir uzman hekime başvuruyor. Bu farklılığın ismi Yaygın Gelişimsel Bozukluk ya da Otizm olarak konuluyor. Tedavi için özel eğitim ve akran eğitimi öneriliyor.

Peki, bu eğitim nasıl olmalı?

Şu an kurumumuzda 80 öğrenci 3 ve 28 yaş aralığı OSB li bireylere eğitim vermekteyiz.

Seslendiğinde ismine tepki göstermeyen mış gibi oyunlar oynayamayan çocuğumuz anaokuluna başlıyor. İletişim kuramadığı için ya bir köşede yalnız bırakılıyor ya da istediğini anlatamadığı için hırçın davranış sergiliyor. Sınıfa uyum sağlayamadığını belirten sınıf öğretmeni ve idareci tarafından, aileye çocuğunu okuldan alması söyleniyor.

Peki çocuğumuz bundan sonra eğitim haklarından nasıl yararlanacak, akranlarıyla birlikte eğitim alamayınca hayata nasıl hazırlanacak?

Akademik anlamda başarılı, sosyal becerilerde sorun yaşayan OSB'li çocuğun kaynaştırmada başarılı olabilmesi için önce sınıfta aynı sırada, sonra arkasındaki sırada daha sonrasında okul bahçesinde gözlem yaparak yardımcı olacak Yardımcı Destek Personel (Gölge Öğretmen) ihtiyacı vardır.

Bu konuda ailelerimizin kaynaştırmada yaşadığı sorunlarına çözüm modelini oluşturmak ve Türkiye'ye örnek teşkil etmek amacıyla Sabancı Vakfı hibe programına bir proje hazırladık.

Proje faaliyetlerimizi ihtiyaçlarımızın çözümüne yönelik olarak belirledik.

Proje ortağımız MYO Çocuk Gelişimi Bölümünde okuyan 30 öğrenciye Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü akademisyenleri tarafından eğitimler verildi. Staj koordinatörleri eğitimlerde yer aldı. MEM'e bağlı 12 anaokulunda gönüllü öğrencilerimiz staj uygulamalarını gerçekleştirdi.

Proje çıktısı olarak eğitimleri veren akademisyenler tarafından ailelerin, eğitmenlerin ve yardımcı destek personel olmak isteyenlerin kullanabileceği bir rehber kitap hazırladık.

Biz aileler olarak en büyük arzumuz özel eğitim yönetmeliğinde yer almayan Yardımcı Destek Personelin kaynaştırma sınıflarında bulundurulması aileye büyük maliyet getiren bu personelin istihdamının devlet tarafından karşılanması.

 

Bu proje yalnızca yerelde örnek bir uygulama olarak kalmadı. Vakfımızın üyesi olduğu Türkiye Otizm Meclisi (TOM) tarafından Meclise sunulmak üzere hazırlanan Otizm Eylem Planında da çözüme yönelik bir örnek model olarak önerildi.

Milli eğitim bakanımızın son açıklamasına göre su an okulların kaynaştırma sınıflarına kabul edilmeyen öğrenciler için Kolaylaştırıcı Eğitmen modeli yasalaştı. Bu hususta bir nebzede olsa katkımız olduğu için çok mutluyuz. Teşekkür Ederim." dedi.

Her yıl aynı tarihlerde düzenlenen kahvaltıda,gönüllü OBİDER üyesi kadınlarının yaptığı el emeği ürünlerde satışa sunuldu.

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans