ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BALIKESİR, TÜRKİYE'NİN EN YAŞLI İLİ

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin; Balıkesir'in genç ve nitelikli göç sorunu üzerine yaptığı araştırmada, Balıkesir'in ortalama 40,6 yaş ile Kastamonu ile birlikte ülkenin en yaşlı nüfusa sahip İlleri olduğunu ortaya koydu. 

Raporda yapılan değerlendirmelere göre:

''2020 Yılında Türkiye'nin yaş ortalaması 32.7 yaş olarak gerçekleşirken, Balıkesir 40.6 yaş ortalaması ile Kastamonu ile birlikte Türkiye'nin en yaşlı nüfusa sahip İlleri oldu.

2013 Yılında 37.7 olan Balıkesir yaş ortalaması giderek yükselmekte, nitelikli ve genç nüfus göçü vermekte; başta sanayi ve tarım olmak üzere değişik meslek gruplarında yaşlı çalışan nüfus portresi ile karşı karşıya kalmaktadır. ''

Savaştepe, Manyas, Sındırgı, Kepsut, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Balya, Susurluk başı çekiyor

''Demografik pencereden Balıkesir önlem alınmasını gerektiren sinyaller vermektedir. 103 bin 888 tek kişilik hane halkı yapısı ile benzer nüfuslara göre çok yüksek yapıdadır. 2,7 hane halkı büyüklüğü ile ileriye yönelik nüfus yaşlanması ve azalmasına işaret etmektedir. Yüzde 23.3 yaşlı bağımlılık oranı ile yine ülkenin ön sıralarında yer almakta ve giderek büyüme eğilimindeki yaşlı bakım ihtiyacına ve bu konuda özel çalışma yapılma ihtiyacına işaret etmektedir. Savaştepe'nin yüzde 27.4 ile ilk sırada yer aldığı yıllık nüfus azalma hızını, Manyas, Sındırgı,  Kepsut, İvrindi, Dursunbey, Bigadiç, Balya, Susurluk ilçeleri takip etmektedir. Bu ilçelerin nüfus göçünü durduracak ve nüfus azalmasını durduracak istihdam ve tespit edilecek ihtiyaçların giderilmesine yönelik yatırım ve projelere ihtiyacı bulunmaktadır. İlçelerdeki nüfus artışının yazlık evlerin yoğunlaştığı ilçelerde gerçekleşmesi Balıkesir'in nüfus yaşlılık ortalamasının yükselişine giderek artan oranda katkı verdiği görülmektedir. 

Balıkesir Sanayici ve İşadamlarının yaptığı araştırmada öncelikle Balıkesir'in kalkınması ve katma değer artışını gerçekleştirebilmesi adına nitelikli ve genç nüfusun göçünü tersine çevirecek girişimlerin yapılması gerekliliğine ve bu konuda ilde acilen top yekun bir seferberlik halinin oluşturulması gerektiği ifade edilmektedir. 

Araştırmada tarım sektöründe yaşanan nüfus yaşlanmasının çok daha kritik noktaya ulaştığı ve yakın gelecekte Balıkesir tarlalarında tarımsal üretim yapabilecek nüfus bulmakta güçlük yaşanacağına işaret ederek kırsal yaşam alanlarının sürdürülebilirliğine ve gelir kaynaklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.''  (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans