ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

100.YILDA BALIKESİR LİSESİ'NDEN ANLAMLI VİDEO

Balıkesir'in tarihi ve köklü lisesi olan Balıkesir Lisesi, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100.yılında bir video hazırladı.

Balıkesir Lisesi Müdürü Sebahattin Arslan, ''milli marşların milletlerin kahramanlık destanları'' olduğunu belirterek bugünle ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi:

''Bugün Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un Kahraman Ordumuza ithafen yazdığı İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde milli marş olarak kabul edilesinin 100.yılını kutluyoruz. Osmanlı İmparatorluğu 1.Dünya Savaşı'nı kaybedince İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalanmış ve ardından fiilen vatan toprakları işgal edilmeye başlanmıştır. İşgallere kayıtsız kalmayan Türk milleti, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal'in başlattığı milli mücadeleye genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle katılacak ve Anadolu o yıllarda topyekûn var olma mücadelesi verecektir. Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikeye düşse de milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. Ancak bu mücadele hiç de kolay verilmemiştir. Devrin en güçlü devletlerine karşı yokluklar, imkânsızlıklar içinde verilen bu destansı mücadele ile Türk milleti küllerinden yeniden doğmuş, boğulmak istenen istiklalini dişleri ve tırnağı ile yeniden kazanmıştı. Bu destani doğru, yankısız kalamazdı. Bir istiklal şarkısı ortaya çıkmalıydı. Genelkurmay'ın isteğiyle Milli Eğitim Bakanlığı; milli heyecanı koruyacak, milli azim ve imanı manen besleyerek zinde tutacak bir milli marş ortaya çıkarmak için harekete geçti   Düzenlenen yarışma neticesinde 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı şiir, büyük bir coşkuyla milli marş olarak kabul edildi.  

Milli marşlar milletlerin kahramanlık destanlarıdır

Onu hissederek okuyan ve gönülden söyleyen nesiller milli şuurlarını kazanır ve kim olduklarının farkına varırlar. Bayrağımız ve onun hürriyetini ebedileştiren İstiklal Marşımız da milletimizin ruhunu, tarihini, ideallerini aksettiren ölmez değerimizdir. İstiklal Marşı ümit ve cesaret şiiridir, imanını bir an olsun kaybetmeden bir an bile ümitsizliğe düşmeden mücadele eden kahraman ordumuzun ve milletimizin şiiridir.  İstiklal Marşımız milli karakterimizi, tarihimizi, imanımızı, Milli Mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan o günleri ve o günleri yaşayanların duygularını nesilden nesile aktarılacak olan emsalsiz bir abidedir.

İstiklal Marşımızın milli marş olarak kabul edilişinin 100. yıldönümü, tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu etkinliklerden birisini de Balıkesir il programını hazırlayan Balıkesir Lisesi gerçekleştirdi. İstiklal Marşımızın 100. yılına vurgu yapılan programda tarihi liselerle iş birliği içinde hazırlanan bir çalışmaya imza atıldı. Bu çalışmada İstiklal Marşımızın her bir kıtası yüz yılı aşkın tarihe sahip liselerimizin öğrencileri tarafından okundu. Adana Kız Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Afyon Lisesi, Çanakkale Lisesi, Edirne Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Antalya Lisesi, Erzincan Lisesi, Sivas Lisesi ve Balıkesir Lisesi etkinliğe katılan tarihi liselerimiz oldular.

Öğrencilerimiz, coşkularını kameralara yansıtırken “Asım'ın Nesli” olduklarını da bizlere hissettirdiler. Türk milleti bugün de yarın da, yüreğinde vatan aşkıyla aynı ruh ve şuurla, aynı coşku ve heyecanla bağımsızlığı için gerekirse canını feda edecektir. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda. Ancak Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un dediği gibi Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın! Bu değerli çalışma nedeniyle tarihi liselerimizin yönetici, öğretmen ve öğrencilerini kutluyor, Başarılar diliyoruz.''  (www.yenihabergazetesi.net)





Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans