ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

''TOPLUMSAL SAĞLIK İÇİN DEMOKRASİ VE ADALET TALEP EDİYORUZ''

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan ve yönetim kurulu üyeleri Tıp Haftası nedeniyle  Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunarak,  bir kez daha taleplerini dile getirdiler.  Dr. Uçan, “Bir kez daha pandemide kaybettiğimiz sağlık emekçilerini ve vatandaşlarımızı saygı ve özlemle anıyor; hekimlik değerlerinden aldığımız güçle toplumsal sağlık için  demokrasi ve adalet talep ediyoruz.” dedi.


Sözlerine Hipokrat'ın ''Tıp bir sanattır. Hem de ondan insanlık sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat.” sözü ile başlayan Başkan Dr.Necdet Uçan, konuşmasına şöyle devam etti:
 
''Bu yıl 14 Mart kutlamalarını Pandeminin esaretinde yapıyoruz, birçoğunu da yapamıyoruz.
Tıbbın kurucuları İstanköy'lü Hipokrat ve Bergamalı Galenos'un yaşadığı, hekimlik andının yazıldığı, Anafartalar ve Conkbayırı'nda vatanları için gözünü kırpmadan yaşamlarını feda ederek o yıl mezun veremeyen tıbbiyelilerin coğrafyasındadır bu ülke.
II. Mahmut döneminde, 14 Mart 1827 tarihi ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
3 Şubat 1919'da, İstanbul'da, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, İngiliz birlikleri tarafından işgal edilmişti. Amaç bu binayı karargâh olarak kullanmaktı. İşgalcilere karşı ayaklanmak ve okulu kurtarmak için çareler arayan tıp öğrencileri; okulun kuruluş yıldönümü olan 14 Mart'ın 92.yılını topluca kutlamaya karar verdiler. Öte yandan da İngiliz işgalini protesto ettiler. Tıbbiye 3. sınıf talebesi olan Hikmet Bey önderliğinde büyük bir gösteri yaparak okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı astılar. İşgal kuvvetleri bu duruma müdahale ettilerse de durduramadılar. Olayın yıldönümü olan 14 Mart, tıp camiasının emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışının yıldönümüdür.''

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır
''Dr.Hikmet ve arkadaşlarının emperyalistlere karşı verdiği onurlu savaşıma, Refik Saydam, Hulusi BEHÇET, Mazhar Osman,Tevfik SAĞLAM, Nusret FİŞEK,Türkan SAYLAN,Aziz SANCAR, Prof. Dr.Uğur ŞAHİN ve Dr.Özlem TÜRECİ ile nice Cumhuriyet aydını değerlerine,en zor koşullarda fedakarca görev yapan hekimlik uygulamalarına tanıklık yapan ülkemizde mesleğimiz her geçen biraz daha fazla hırpalanarak değersizleştirmeye çalışılmaktadır.
14 Mart Tıp Bayramı sadece bir bayram kutlama değil, onurlu bir direnişin ve Kuva-i Milliye'nin başlangıç hikâyesidir. Balıkesir Tabip Odası olarak; her ne kadar Pandemi nedeni ile bu yıl tören yapamadıysak da, Tıp Bayramımızın kutlanmasına vesile olan Tıbbiyeli Hikmet'in anıtını ve Parkı'nı doğum yeri olan Savaştepe'ye kazandırmanın onur ve gururunu yaşamaktayız.Tüm emeği geçenlere huzurunuzda teşekkürü bir borç biliyorum.
Hekimlerin savaşta, afette, olağanüstü durumlarda, pandemide hangi koşul içinde olursa olsun, hiç düşünmeden görevini elinden geldiğince en iyi yapmak için çalıştığından ve çalışacağından kimsenin kuşkusu olmasın.Geçen 1 yıllık süreç bu yargımızı kuvvetle doğrulamıştır.

Çin'den aşı almaya mahkum olduk
''Cumhuriyet döneminde açılan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde ülkemizin gereksinimi olan birçok aşı ve serum üretilirken, bu kurumun 2011 yılında kapatılması sonucunda; geldiğimiz noktada 80 yıl önce Kolera salgınında aşı gönderdiğimiz Çin'den ne yazık ki bugün Covid-19 aşısı almaya mahkum olduk.
 
1965 yılında Hatay'ın İskenderun ilçesinde doğup 4 yaşında annesi ile birlikte Almanya'nın Köln kentindeki fabrika işçisi babasının yanına giderek, Almanya'ya yerleşen bir gurbetçi ailesinin çocuğu olarak eğitimine burada devam eden ve 1992 yılında Köln Üniversitesi Tıp Fakültesini bitiren, Onkoloji ve İmmunuterapi konusunda çalışan Prof. Dr.Uğur ŞAHİN ve Dr.Özlem TÜRECİ; 2019 yılında Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan COVID-19 pandemisinin ardından koronavirüs aşısı geliştirdiler. Görüldüğü üzere gerekli altyapı ve olanaklar sağlandığında bilim insanlarımızın ayni başarıyı, hatta daha fazlasını yapacağından asla kuşkum yoktur.
 
Ekonomik kriz koşullarında insanca yaşamaya olanak vermeyen ücret politikası, çalışma koşullarımızın zorluğu ve sağlık alanında yaşanan şiddetin yol açtığı kaotik sağlık ortamı devam etmektedir. Ülkemizde demokrasiden gittikçe uzaklaşılan politikaların yol açtığı haksızlık, eşitsizlik, adaletsizlik ve sağlıksızlık, yıkıcı etkisini hissettiğimiz pandemi ile birlikte son bir yılda daha da derinleşti. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte piyasaya teslim edilen sağlık alanında var olan sorunlar çığ gibi büyüdü.
Ülkemizde ilk vaka 1 yıl önce 11 Mart günü görüldüğü açıklanmıştır. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar 117,5 milyonu aşkın kişi hastalanmış,2,6 milyonun üzerinde insan ölmüştür. Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, rakamlar üzerinde oynama, gerçek verilerin toplumla paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra ortadan kalkmış, turkuaz tablo, kara tabloya dönüşmüştür.''

Bugüne kadar ülkemizde 2,8 milyonu bulan kişi hastalanmış, ölüm sayısı resmi rakamlarla dahi 30 bine ulaşmıştır
''Ne yazık ki bu süreçte 153'ü Hekim olmak üzere 385 sağlık çalışanımızı kaybettik, İlimizde de ne yazık ki 900'ün üzerinde sağlık çalışanımız hastalanmış ve 5 çalışanımızı da kaybetmiş bulunuyoruz. Üzgünüz, hepsini saygı ve özlemle anıyoruz.
 
Pandemi sürecinde sağlık emekçilerine “Hakkınız ödenmez” diyenler o hakkı ölümlerle, hastalıkla, bizleri tükenmişlikle baş başa bırakarak ödediler. Sağlık emekçilerine iş güvencelerini ellerinden alan sözleşmeler, uzun çalışma saatleri, izinsiz, emeklilik ve istifa hakkını kullanamadığı zamanlar dayatıldı. COVID-19'dan zarar gören, ölen sağlık emekçilerine illiyet bağı dayatan yasaları övüp, COVID-19 için meslek hastalığı yasası çıkarmamakta direttiler.


''Hekimlik,evrensel ve kutsal bir meslektir''
Hekimlik; dünya'nın her yerinde, her zaman, her koşulda, yaz- kış, gece -gündüz, sıcak- soğuk demeden; din, dil, ırk, milliyet, düşman, dost farkı gözetmeden yapılan evrensel ve kutsal bir meslektir.
Adanmışlıktır, insana, insanlığa koşulsuz hizmettir.
Her koşulda, her zorluğa, haksızlığa karşı başı dik, boyun eğmeyen, özsaygısı yüksek, insan ve toplum sevgisiyle donanmışlıktır.
Hekimlik, mesleki etik değerlere sahip çıkmak demektir.
Hekimlik mesleği, vicdanın sesinin iradeye hükmettiği meslektir.
Hekimlik; hoşgörü, özveri, dikkat ve özen gösterme mesleğidir.
Hekimlik, insanlıkla birlikte var olan ve insanlıkla birlikte var olacak olan meslektir.
Değersizleştirme ve saygınlığının yok edilmeye çalışıldığı günümüzde, mesleğimizi ancak; daha fazla sahiplenerek, mesleki ve etik değerlerimize sahip çıkarak, daha fazla bir arda durarak, birbirimize daha fazla kenetlenerek, insani değerlerle bütünleştirilerek sürdürebiliriz.''
 

COVID-19 Meslek hastalığı kabul edilmeli
Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan 14 Mart'ta Taleplerini şöyle dile getirdi:
 
1. COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilmelidir.
2. Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlanmalıdır.
3. Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılmalı.
4. Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilmelidir.
5. Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
6. Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulmalıdır.
 
 “Yitirdiklerimiz gönlümüzde, taleplerimiz dilimizde” 
''Bir kez daha pandemide kaybettiğimiz sağlık emekçilerini ve vatandaşlarımızı saygı ve özlemle anıyor; hekimlik değerlerinden aldığımız güçle Toplumsal Sağlık İçin Demokrasi ve Adalet talep ediyoruz.
 
14 Mart'ın, tüm kötü uygulama şiddet, haksızlık ve hukuksuzluklara karşın, iyilik, dostluk ve dayanışmanın, gelecek güzel günler ve barış içinde bir yaşam için yeni bir başlangıcın adımı olmasını diliyor, tüm meslektaşlarıma ve katılımcılara Tabip Odası kurulları adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. ''(www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans