ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

''TOPLUMSAL SAĞLIK İÇİN ADALET VE DEMOKRASİ İSTİYORUZ''

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, Türkiye'de 200 bine yakın sağlık çalışanının Covid-19 hastalığından etkilendiğini, 153'ü hekim olmak üzere toplam 387 sağlık çalışanının yaşamını kaybettiğini söyledi. Balıkesir'de de 950'ye yakın sağlık çalışanının Covid-19 hastalığına yakalandığını 5 sağlık çalışanını kaybettiklerini anımsatan Uçan, Dt. Serkan Munis, Dr. Taner Göde, hemşire Tuğba Kuşdemir, Çevre Sağlığı Teknisyeni Müsellim Can ve Halil İbrahim Kuzu'yu andı. Covid-19'un meslek hastalığı olarak kabul edilmesini isteyen Uçan, “Artık daha fazla eksilmek istemiyoruz, bizler yaşamak, adanmışlık mesleğinin temsilcileri olarak her zaman olduğu gibi yaşatmak istiyoruz” dedi. 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan, pandeminin birinci yılı ve 14 Mart Tıp Haftası ile ilgili  yaptığı açıklamada Balıkesir'deki vaka artışından Covid-19'un meslek hastalığı sayılması ve aşılamaya kadar birbirinden önemli konulara değindi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Uçan'ın açıklaması şöyle:

“11 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan eyaletinde görülerek tüm dünyaya yayılan Sars-CoV-2 virüs enfeksiyonu kısa sürede Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel alarm verilerek pandemi ilan edilmiştir. COVID-19 pandemisinde bugüne kadar 120 milyona yakın kişi hastalanmış, 2,6 milyondan fazla kişi ise hayatını kaybetmiştir. DSÖ'nün kısa sürede pandemi ilan ettiği olağandışı durum karşısında salgının ilk başlarında Avrupa ülkeleri çok olumsuz etkilenmiştir.”

“İYİMSER TURKUAZ TABLO KARA TABLOYA DÖNÜŞTÜ”

“Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, rakamlar üzerinde oynama ve gerçek verilerin toplumla şeffaf paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra iyimser tablo kötümser tabloya, turkuaz tablo ise kara tabloya dönüşmüştür.
İlk vakanın görüldüğü 11 Mart'tan bugüne bir yıllık süreçte; açıklanan resmi sayılara göre 2,9 milyon kişi hastalanmış, 30 bine yakın kişi de ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. ”

“VAKALAR YÜZDE 107 ARTTI, BALIKESİR KIRMIZI OLDU”

“Hekimlerin örgütünü, sağlık ve diğer demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum örgütlerini kısacası paydaşlarını muhatap almayan ve şeffaflıktan uzak politikaların, hastalık verilerini ilçe ve mahalle bazında açıklamaktan kaçınan, epidemiyolojik çalışmaları bakanlık iznine bağlayan ve Bilim Kurulu'nu sadece Danışma Kurulu olarak gören ve bildiğini okuyan anlayış ile salgının üstesinden gelmek mümkün değildir.
Turkuaz renkli tabloyu “pembe” olarak göstererek ülke düzeyinde 14-28 gün tam kapanma uygulanması gerekirken “kademeli normale” geçiş sağlamak, kısa bir süre sonra riski az olan mavi ve sarı renkte gösterilen illerin de ne yazık ki turuncu ve kırmızı renkli riskli iller halini almasına neden olacaktır. Ve bu tablo sürgit devam edecektir.
İlimizde 4 haftada vaka sayıları; yüz binde 83, 92, 142, ve son olarak 172 ye yükselmiştir Bu % 107 artış anlamını taşımaktadır. Ve İlimiz KIRMIZI renkte kalmaya devam etmiştir.”

“HEKİM GÖÇÜ VE ŞİDDET HIZLA ARTMAKTA”

“Uluslararası Çalışma Örgütü ve birçok uluslararası örgüt, COVID-19 hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi yönünde açıklama yapmış, Dünya'da 130'a yakın ülke Covid-19'u meslek hastalığı olarak kabul etmiştir. Ancak ülkemizde “meslek hastalığı” ile “maluliyet” karıştırılmakta ve geçiştirilmektedir. Tıpkı aylarca sakladıkları “hasta” ile “vaka”ayırımı gibi.
Başladığı günden itibaren COVID-19 salgınının ilk karşılayıcıları, doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanlarıdır. Bu nedenledir ki birçok ülkede sağlık çalışanlarının toplumun diğer kesimlerine göre 4-5 kat daha fazla COVID-19 ile hastalandığı, hatta ülkemizde olduğu gibi bazı ülkelerde de 10 kattan fazla hastalanma riski taşıdıkları saptanmıştır. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı veriler ve ulaştığımız bilgiler baz alındığında; Türkiye'de 200 bine yakın sağlık çalışanının hastalıktan etkilendiği, 153'ü hekim olmak üzere toplam 387 sağlık çalışanı yaşamını kaybetmiştir.İlimizde de 950'ye yakın sağlık çalışanı Covid-19 hastalığına yakalandı ve maalesef 5 sağlık çalışanımızı kaybettik.
Sağlıkta eşitsizlikler, hekim göçü ve şiddet olanca hızı ile sürmektedir. Pandemide ışık olanları saygı ile anıyoruz.”

“ TOPLUMSAL SAĞLIK İÇİN DEMOKRASİ VE ADALET İSTİYORUZ”

“Okulların açıldığı, gevşetmenin başladığı dönemde, salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir ölümlerle ile ilgili algıyı değil, pandemiyi yöneterek gerekli önlemleri almanızı, şu anda çok yavaş ilerleyen,yeterli miktarda ve zamanında aşı sağlanarak,tüm toplum kesimlerinin aşılanmasını istiyoruz.
Artık daha fazla eksilmek istemiyoruz, bizler yaşamak, adanmışlık mesleğinin temsilcileri olarak her zaman olduğu gibi yaşatmak istiyoruz!
Pandemide kaybettiğimiz  sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anıyoruz. Toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istiyoruz.” (www.yenihabergazetesi.net


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans