ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Türkiye’nin aromaterapi merkezi olacak

Balıkesir'i, Türkiye'nin aromaterapi merkezi konumuna getirecek olan çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, Kızıklı Mahallesi'nde yaşayan 8 kadın üreticiye yaklaşık 11 bin Itır fidesi dağıttı. Böylelikle ülkemizde ilk kez Itır bitkisinin tarladan tarımı yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı olarak Burhaniye'de hizmet veren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine gerçekleştirdiği çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürüyor. BAÇEM'de 5 yıllık AR-GE çalışmaları sonucu üretilen tıbbi ve aromatik bitki fideleri “Aromatik Köy” Projesi kapsamında çiftçilerle buluşturuluyor. Projenin ilk adımı olarak Burhaniye'nin kırsal Kızıklı ve Börezli Mahallelerinde Itır bitkisi yetiştirilecek. BAÇEM'de yetiştirilen Itır fideleri, hayata geçirilecek olan “Aromatik Köy” projesi kapsamında kadın üreticilere hibe olarak dağıtıldı.

BÖLGENİN ADI ITIR BİTKİSİYLE ANILACAK

Gül yağına benzer özellikleriyle; gıda, ilaç, parfümeri ve kozmetik sanayisinde geniş kullanım potansiyeline sahip Itır bitkisinin tarımının yaygınlaştırılması amacıyla Burhaniye'nin kırsal Kızıklı Mahallesi'nde yaşayan 8 kadın üreticiye dağıtılan 11 bin fide ile ülkemizde ilk defa Itır bitkisinin tarlada tarımı yapılacak. Balıkesir'i, Türkiye'nin aromaterapi merkezi konumuna getirecek olan “Aromatik Köy” projesi kapsamında; Kızıklı ve Börezli Mahallelerinde kadın çiftçiler tarafından tarlalarda ıtır bitkisinin tarımı yapılacak, bölgenin adı Itır bitkisiyle anılacak.

ITIR FİDELERİ TOPRAKLA BULUŞTU

Dağıtılan Itır fidelerinin dikimi sırasında da kadın çiftçileri yalnız bırakmayan BAÇEM görevlileri, kadınlarla birlikte tarlada fideleri toprakla buluşturdu. Büyükşehir Belediyesi'ne kendilerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini ileten kadın çiftçiler, Kadın Kalkınma Kooperatifi kuracaklarını belirttiler.

ATA TOHUMLARINDAN ÜRETİLEN FİDELER

KÖYLÜLERLE PAYLAŞILACAK

“Aromatik Köy” projesiyle kadın üreticiler vasıtasıyla Itır bitkisinin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek satışının yapılacağını söyleyen Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Serkan Akça “Aromatik Köy projesi kapsamında Itır fidesinin ardından; kekik, mercanköşk, civanperçemi, aynısefa, tıbbi papatya, lavanta, biberiye, mor reyhan gibi bitkilerle köyümüzü desteklemeye devam edeceğiz. Ayrıca ata tohumlarından ürettiğimiz fideleri de önümüzdeki yıl köylümüzle paylaşarak üretimlerine destek olmayı sürdüreceğiz.” diye konuştu.


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans