ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BU YIL “EKOSİSTEM RESTORASYONU” TEMASIYLA KUTLANACAK

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan,5 Haziran dünya Çevre Günü ile ilgili bir açıklamada bulundu. Birleşmiş Milletler tarafından 1972 yılında Stockholm'de düzenlenen ‘İnsan Çevresi Konferansı'nda çevre sorunlarını küresel boyutta ele alarak, Birleşmiş Milletler Çevre Programının (UNEP) kurulmasına ve her yıl 5 Haziran tarihinin ‘Dünya Çevre Günü' olarak belirlenmesine karar verildiğini belirten Uçan,  1973'den bu yana her yıl ayrı bir ülkenin ev sahipliğinde ve belirlenen çevre temaları ile sürdürülen Dünya Çevre Günü etkinliklerinin bu yılki teması olan Ekosistem Restorasyonu ile Pakistan'ın resmi ev sahipliğinde kutlandığını sözlerine ekledi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan sözlerinde şunları belirtti:
''Ekosistem restorasyonu, doğayı sömürmekten iyileştirmeye gitmek için hasarın önlenmesi, durdurulması ve tersine çevrilmesi anlamına gelmektedir. BM tarafından bu Dünya Çevre Günü'nde ormanlardan tarım arazilerine, dağların tepesinden denizin derinliklerine kadar milyarlarca hektarı canlandırma misyonu olan Ekosistem Restorasyonu On Yıl girişimi başlatılmaktadır.
Bugüne kadar Dünya Çevre Günlerinde yürütülen kampanyaların gerek dünyada gerekse ülkemizde olumlu sonuçlar verdiğini söylemek çok zor. Yaşadığımız pandemi günleri nedeniyle dünyanın çok sayıda ülkesinde uygulanan karantina koşulları; özellikle fosil yakıt tüketiminde azalmalara bağlı olarak hava kalitesinde düzelmelere, kimyasal ve tehlikeli atık miktarında azalmalara neden olmuş ve türleri tehlikede olan birçok canlının tekrar ortaya çıkmasını sağlamıştır.

''Ülkemiz için ise durum çok daha iç karartıcıdır''


COVID-19 salgını nedeniyle başta karantina olmak üzere ülkemizde alınan önlemleri ve tüm dikkatlerin salgın üzerinde toplanmasını fırsat bilen sermaye çevreleri para uğruna doğal ve tarihi kaynaklara saldırılarını sistemli bir biçimde arttırmışlardır. Bu durumun çok sayıda örneği vardır. Pandemi günlerinde meslek odaları tarafından açılan davalar sürerken yangından mal kaçırırcasına maske ve eldivenli ihale komisyonları tarafından Kanal İstanbul ile ilgili çeşitli ihaleler yapılmaya çalışılmaktadır. Çanakkale'de Kaz Dağları'nda Kirazlı altın madeni girişimine karşı ‘Su ve Vicdan Nöbeti' tutan çevre gönüllülerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 57 bin lira para cezası kesilmiş; bununla da yetinilmemiş; bölgede yeni altın madeni ruhsatları kamuoyunca çok iyi tanınan bazı müttehitlere verilmiştir. İzmir'de Çeşme ve Urla ilçelerinde acele kamulaştırma ile arazilere el konarak bazı ‘turizm yatırımcılarına' devredilmek istenmiştir. Yine Çeşme'de bölgenin yaşadığı su sorununa rağmen çok su gerektiren golf sahaları kurulmaya çalışılmaktadır. Selçuk ilçesindeki Meryem Ana Tabiat Parkı sit alanı olmaktan çıkarılmış ve yapılaşmanın önü açılmıştır. Ayrıca ülkemizdeki elektrik enerjisi arzı yeterliyken salgın döneminde de kömürlü termik santrallerin çevresel etki değerlendirme süreci hızlandırılmaya çalışılmıştır. Dünya harikası Salda Gölü etrafında “Millet bahçesi” oluşturmak adına doğa yok edilmekte,UNESCO tarafından korunması gereken Vadi listesinde yer alan, İkizdere'deki Ekolojik yıkım, Marmara Denizi'nin ölümüne neden olabilecek aşırı kirlenme nedeniyle oluşan ve “deniz salyası” olarak adlandırılan müsilaj olayı gibi hiçbir kural gözetilmeden doğa tahrip edilmektedir.

''Çevre,para uğruna heba ediliyor''

Yukarıda saydıklarımız yaşadığımız olağanüstü pandemi günlerinde bile sermaye çevrelerince para uğruna doğal ve tarihi kaynaklarımıza; insanlarımızın Anayasamızın 56. Maddesinde belirtildiği üzere ‘sağlıklı bir çevrede yaşam hakkına' sistemli saldırıların sürdürüldüğünü göstermektedir. Dünya Çevre Gününde; 5 Haziran 2021'de bir kez daha uyarıyoruz; çevre ve insan yaşamı bir avuç insanın sömürüsüne kesinlikle terk edilmemelidir. Meslek örgütümüz dün olduğu gibi bugün de Çevre ve İnsan sağlığı mücadelesinin içinde ve toplumun yanında olmaya devam edecektir.
Yaşadığımız pandemi günlerini fırsat bilerek; dikkatimizin dağıldığını düşünen ve doğa katliamına neden olan güçler önümüzdeki günlerde çevre ve insan sağlığı için geçmişten daha kararlı olarak bilimsel ve hukuksal mücadele sürdürülecektir.
Her 5 Haziran Dünya Çevre Günü; çevre ve sağlıklı doğada yaşam hakkımızı savunma kararlılığımızı artırmamızı sağlamaktadır.'' (www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans