ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Yapakçı: “Marmara Denizi’nde avlanma 10 yıl süreyle kesin olarak yasaklanmalı”

Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, müsilaj başta olmak üzere Marmara Denizi'ndeki canlı yaşamının bitmek üzere oluşunun en önemli nedenini aşırı avlanmalara bağladı. Yapakçı, Marmara Denizi'nin yeniden kendini toplayabilmesi 10 yıl süreyle avlanma yasağı getirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Yapakçı, şu açıklamayı yaptı:

“Özellikle son iki yıldır, bilim insanları, Marmara Denizi'nde artarak devam eden bir salya yoğunluğuna dikkat çekerek, önlem alınmazsa, Marmara Denizi'nde yakın bir zamanda ekolojik bir felaketin yaşanacağını, bırakın balık popülasyonunu, turizm ve deniz trafiğinin bile etkileneceğini sıklıkla dile getirdiler. On yıllardır, Marmara Denizi'ne çevre illerin, ilçelerin kanalizasyonları ama arıtılarak ama doğrudan ama derin deşarj şeklinde boşaltılıyor. Keza deniz kenarındaki fabrikaların, enerji ve çelik imalatı yapan, kömür santrallarının soğutma suları da doğrudan Marmara Denizi'ne pompalanıyor. Yine her çeşit tarımda kullanılan kimyevi gübrelerin kalıntıları, yağmurlarla denize akıyordu. İyi de on yıllardır süren bu durum nasıl oldu da son iki yılda müsilaj patlamasına dönüştü. Aslında Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Zaten kritik bir dengede duran bu ekosistem, özellikle Marmara Denizi, son iki yıldır adeta vahşi bir balık(hamsi, sardalye) ve dip avcılığı(trol, midye, deniz patlıcanı, tarak vs.) istilasına uğradı.

Plankton popülasyonunu dengede tutan ve aşırı çoğalmasını engelleyen bu canlıların, iki yılda, Marmara Denizi'nden adeta kazınması, oku yaydan çıkardı. Deyim yerindeyse, planktonların hızla çoğalmasına engel kalmadığı gibi bunların basın zinciri gittikçe çoğaldı ve bu acı sona gelindi.

Peki, ne yapmalı?

Kanalizasyonlar ve fabrika soğutma suları ile ilgili geri dönüşüm projeleri hayata geçmeli. Ancak çok acil, hatta Marmara Denizi'nde gırgır ile dipte dalgıçlar marifetiyle ilgili tüm avcılıklar yasaklanmalı, 6 metreden büyük teknelerin Marmara Denizi'nde avlanmaları 10 yıl süreyle kesin olarak men edilmelidir. Bu yasak titizlikle uygulanırsa iki yıl içinde Marmara Denizi tekrar eski günlerine dönecektir.”

VALİLİKTE TOPLANTI

Öte yandan, 14 Haziran 2021 Pazartesi günü Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Marmara Denizi ile ilgili bir toplantı yapacak. Saat 14.00'te başlayacak toplantıya Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı da davet edildi. (ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans