ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

“Marmara Denizi balıklarının yenmesinde sakınca yok”

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Müsilaj, toksin değildir ve ağır metalle de bir ilişkisi yoktur. Şu anda Marmara Denizi'nden çıkan balık ve midye gönül rahatlığıyla yenilebilir” dedi.

Sarı, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün bu konudaki açıklamasına katıldığını belirtti.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI

Bu arada, Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi'nde, 2 haftada bir yapılan balık ve midye araştırmalarının sıklaştırıldığını, son olarak gerçekleştirilen analizde, müsilajın balık ve midyeye olumsuz etkisi olmadığını vurgulayarak, analiz sonuçlarını paylaştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, Marmara Denizi'nde yapılan balık ve midye analizlerinde müsilajın olumsuz etkisine rastlanılmadı. Genel Müdür Mustafa Altuğ Atalay, Marmara Denizi'ni saran müsilaj nedeniyle denizden çıkan balık ve midyenin yenilip yenilemeyeceğine ilişkin analiz sonuçlarını açıkladı. Atalay, rutin olarak 2 haftada bir balık, midye ve su kolundan numune alınıp, yapılan analizlerin müsilaj nedeniyle sıklaştırıldığını belirtti. Genel Müdür Atalay, balık ve midyenin halk sağlığı açısından sürekli kontrol altında tutulduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Bazı hocalarımız, müsilajı ağır metal zehirlenmesi gibi anlatıyorlar. Oysa müsilaj, toksin değildir ve ağır metalle de bir ilişkisi yoktur. Verilerimiz, bize bu gerçeği net bir şekilde gösteriyor. Müsilaj, alglerin, mikro şekilde oluşmuş yosunları çevreye verdiği salgıların oluşturduğu bir yapıdır.”

BALIKLAR TEMİZ

Genel Müdür Mustafa Altuğ Atalay, anormal bir durumda, o bölgede avcılık ve toplayıcılık faaliyetlerinin durdurulacağını, piyasada ürünleri varsa da toplatılmasının sağlanacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Müsilajın varlığı elbette ki bir gerçek ama müsilajın içinde şu ana kadar belirlenmiş zehirli bir madde yok. Çeşitli hocalar veya bilimsel araştırmalar, müsilajın içinde toksin üretebilen alglerin olduğunu öne sürüyor ama bu zaten Marmara'da var. Önemli olan, balıklara ve diğer canlılara yansımış mı, yansımamış mı? Biz, bunların analizini yapıyoruz ve şu ana kadar yansımadığını, balıkların temiz olduğunu biliyoruz.” (ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans