ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ÇEVRECİLER,AKÇAY SAZLIĞINA TEMEL ATTIRMADILAR

Haber:C.Saffet Yılmaz

 

            Engin Gayrimenkul,Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nda,200 villa arsasının satış ve pazarlaması için konser düzenleyerek “Enginkent Temel Atma Töreni” adı altında temel atmak istedi.Edremit Körfezi'ndeki yaşam savunucuları,Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin çağrısı ile projeye karşı tepkilerini dile getirmek için bir araya gelerek kitlesel basın açıklaması yaptılar.Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alana doğru “Akçay Sazlığı Rant Alanı Değildir, Sulak Alandır. Binlerce Canlının Yuvasıdır. Yuvama Dokunma” yazılı pankart ve dövizlerle “İmar Rantına Hayır”, “Sulak Alan Bizimdir, Bizim Kalacak” şeklinde sloganları atan yaşam savunucuları tören alanına sokulmadı.Yaşam savunucularının basın açıklamasını engellemek için temel atma  alanındaki ses sistemi sonuna dek açıldı.Bunun üzerine, ıslıklarla ve “Müziği Kes” sloganları ile protesto edilen şirket, avukatların ve güvenlik kuvvetlerinin devreye girmesi ile ses sistemini kapatmak zorunda kaldı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu görüş ve düşünceler dile getirildi.


 

 

AKÇAY SAZLIĞI RANT ALANI DEĞİL SULAK ALAN VE BİNLERCE CANLININ YUVASIDIR!

 

            “Yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Kuzey Ege bölgesinin son sulak alan ekosistemlerinden biri olan Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı uzun süredir çeşitli tehditler altındadır ve giderek yok olmaktadır. Uzun süredir giderek küçülen sulak alandan geriye kalan 148 hektarlık  alan ise Tarım Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alan Envanter Sistemi (SAYBİS) de kayıt altına alınmıştır ve Bakanlığın web sitesinde yayınlanmaktadır. Kayıtlı sulak alanı yasal olarak koruması gereken kurumlar da ne yazık ki duyarsız davranmakta ve sulak alanın tahribatına ve başka amaçlarla tahsisine göz yummaktadır.

 

Bugün buraya geliş nedenimiz Bakanlık web sayfasında ilan edilen Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı haritasına göre sulak alan içinde olan bir alanda Engin Gayrimenkul tarafından villa amaçlı temel atma töreni çağrısıdır. Şirketin sosyal medyada verdiği ilanda, temel atma töreninin Tolga Sağ'ın da yer alacağı bir konserle gerçekleştireceği bilgisi yer almıştır.

 

“Akçay Enginkent” olarak pazarlanan proje kapsamında 200 adet 300 metrekarelik villa arazisi yer aldığı belirtilmekte ve araziler en az 300 bin TL ye pazarlanmaktadır. Proje satış ve tanıtım videolarında CHP İstanbul Milletvekili Sn. Gürsel Tekin'in yer alması ise oldukça üzücüdür. Şirketin temel atacağı bilgisi üzerine, Dernek olarak Edremit Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Edremit,Kaymakamlığı'na yazılı olarak başvurarak bu alanla ilgili inşaat ruhsatının olup olmadığını ve bu projenin1/100.000'lik Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı'na uygun olup olmadığını sorduk.  Sorularımızı ayrıca basın ve kamuoyu huzurunda da duyurduk. İlgili kurumlardan sorduğumuz soruların yanıtlarını bekliyoruz.

 

Şirket yetkilileri düz bizi arayarak proje alanlarının imarlı ve tapulu olduğunu ve sulak alanla ilgisi bulunmadığını belirttiler. Bizler de kendilerinden inşaat ruhsatları olup olmadığını sorduk. Şirket temsilcileri, inşaat ruhsatı için Belediyeye başvurduklarını ancak henüz ruhsat alamadıklarını itiraf ettiler. Biz de “Bu durumda nasıl temel atma töreni düzenliyorsunuz?” diye sorduğumuzda, temel atmaktan vazgeçtiklerini ve yalnızca konser düzenleyeceklerini belirttiler. Engin Gayrımenkul'ün reklamlarında,Yapılacak olan temel atma töreninde önceki dönem CHP İl Başkanı ve CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in yer almasına tepki gösterilirken, gerçekleştirilecek olan konserde de Tolga Sağ gibi sanatçıların yer alacağına da dikkat çekildi.Yaşam savunucuları,Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı'nı imar rantçılarına teslim etmeyeceklerini ve  sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirterek yaptıkları basın açıklamasının ardından alandan ayrıldı.

 

  EDREMİT BELEDİYESİ'NDEN “RUHSAT YOK” AÇIKLAMASI

 

            Konuya ilişkin kendisi ile görüştüğümüz Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan,söz konusu alana ilişkin bu zamana dek hiçbir işlem yapmış olmadıklarını ve herhangi bir şirket veya şahıs adına da yasal mevzuata aykırı olarak inşaat ruhsatı vermediklerini ifade etti.Çevrecilerin itirazlarını ihbar kabul ederek 12 Temmuz 2021 Pazartesi günü belediye İmar Müdürlüğünden yetkilileri söz konusu alana göndererek inceleme yaptırdığını ve alanda ne bir temel kazısı,ne de dökülmüş bir beton kütle bulunmadığını tesbit ettiklerini söyledi. Belediye başkanı Selman Hasan Arslan,yaptığı açıklamada sözü edilen Akçay Sazlık Alanının 1980 yılında,o zaman ki dönemin Bayındırlık Ve İskan Bakanlığı tarafından imarlandırılmış olduğuna dikkat çekerek,bazı şahısların da buradan parsel veya parseller aldıkları bilgisini paylaştı. (www.yenihabergazetesi.net)


 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans