ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

''ALIRKEN 36 VERİRKEN 19''

CHP Karesi İlçe Başkanı Dilek Yalçın, Türkiye'de memur, emekli, dul ve yetim aylıkları Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında 6 ayda bir artırıldığını, devletin alacağı olan vergi harç, değerli kağıt ve cezalara yılda bir defa yaptığı zammı ise Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) on iki aylık ortalamasına göre yapıldığını belirtti.

Devlet alacağını ÜFE'ye göre, vereceğini ise daha düşük olan TÜFE'ye göre artırıyor. Bu da beraberinde fakirleşmeyi getiriyor.

CHP Karesi İlçe Başkanı Yalçın, konuyla ilgili olarak şunları belirtti.

''Ülkemizdeki diplomasız ekonomi yönetimiyle sürekli vatandaşın cebinden yiyen çelişkiler yumağına bir ek daha geldi.

TÜİK, kamu çalışanlarının maaş artışlarında gözetilen yıllık enflasyonu yüzde 19 olarak duyurdu. Ancak harçlardan, cezalara kadar tüm vergi kalemlerinde baz alınan değerleme oranı yüzde 36 oldu. Mutfaktaki yangını büyüten tabloya ekonomistlerden ‘ateş kontrolden çıktı' tepkisi geldi: Bu döngünün kaybedeni milyonlarca yoksul.

KAĞIT ÜSTÜNDE OYUNLARLA ÇALIŞANIN MAAŞI, EKMEĞİ ÇALINIYOR

Ülkemizde son günlerde her saat yeni zam haberi geliyor. Bu açık enflasyon hileleriyle maaşlıların ekmeği çalınıyor sofralarına çökülüyor. Namuslu ekonomistler de ‘vergide başka maaşta başka' tablosuna dikkat çekiyor Bu döngünün kaybedeni, kendini enflasyona karşı koruma şansı olmayan 15 milyonluk yoksul kesim. Kontrolden çıkmış bir enflasyon ateşi var. Bir düzenleme gelmezse yandı gülüm keten helva. Enflasyonla mücadelede TÜİK Merkez Bankasından  daha etkin çalışıyor.

GÖRÜNEN O Kİ  “ TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDE”

Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubuna göre ise 12 aylık enflasyon yüzde 49,87. Üretici enflasyonunda ise tarihi rekor var. Ekim'de yıllık üretici enflasyonu yüzde 46,31. Yine bu dönemde, ara malı fiyatları yüzde 53,20, Enerji fiyatları yüzde 72,63 artış göstermiş. Bunların bir süre sonra tüketiciye yansıması ise kaçınılmaz. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas ‘turpun büyüğü heybede' diye bağırıyor. Ekimde üretici enflasyonu tüketici enflasyonun 26,42 puan üzerinde. Bu da ayrı bir rekor. Eylül'de yayımlanan OVP, ‘2021 sonu için enflasyon yüzde 16,2 olacak' diyordu.

TCMB geçen hafta bu tahmini de  çöpe attı. ‘Enflasyon yıl sonunda yüzde 18,4 olacak' dediler. Son iki ayda enflasyon sadece yüzde 2,3 olacak da bu son tahmin de tutacak. Bu da artık çok zor görünüyor. Gerçi biz de herhangi bir tahminlerinin tutacağına  zaten inanmıyoruz.

Bu rakamlara baktığımızda Halk dilindeki “ devlet kaşıkla verir kepçeyle alır “ deyimi somut rakamlarla adeta tescillenmiştir.Emekçilerin,yoksulların boğazına yapışan bu eli halkımızla birlikte söküp alacağız.'' (www.yenihabergazetesi.net)

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans