ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

MANYAS GÖLÜ CAN ÇEKİŞİYOR

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği(GÜMÇED) Bandırma Şubesi, gündemine Manyas Gölü'ndeki kirliliği de aldı.

Şube başkanı Gültekin Mutlu, sanayileşmenin doğurduğu küresel iklim krizi, hava sıcaklığının artması, kutuplardaki buzulların erimesi, aşırı ve düzensiz yağışlar, toprak erozyonu, göllerin, derelerin kuruması gibi felaketlere yol açıp, doğal yaşamın sürdürülebilir olmaktan çıktığına, bu felaketlerin bölgemiz ve ülkemizi de fazlasıyla etkilediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Son altmış yılda üç Van Gölü büyüklüğündeki göl alanı kurudu. Denizlerimizdeki su sıcaklığı geçmiş yıllara göre hızla arttı. Yağışların mevsim normallerinin altında kalması sonucunda barajlarımızdaki su düzeyi düştü. Dereler kurudu. Tarım alanları yeteri kadar sulanamadı. Denizlerimiz, göllerimiz, derelerimiz hızla kirlendi. 


Çalışmalarımızın odağına Manyas Gölü'nü koyduğumuz için gölün içinde bulunduğu ortamı ve su kirliliğinin ulaştığı boyutları gösterecek parametreleri içeren uğraşlardan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan aldık. Su kirliliğinin üçüncü ve dördüncü derecede olduğunu görerek bu durumu kamuoyuyla paylaştık. Kirliliğin çevreye, tarımsal üretime ve insan sağlığına verdiği zararların altını çizen üç basın açıklaması yaptık. Manyas Gölü'nün kurtarılması için kurulmuş, ‘Manyas Kuş Gölü Sulak Alan Yönetim Planı'nı uygulamakla zorunlu Çevre Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İl Müdürlüğü ve diğer yetkililer hakkında gerekli çalışmaları ve denetimleri yapmadıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduk. Yine göldeki kirliliğin araştırılması ve gölün kurtarılması için Balıkesir milletvekilleriyle ilişkiye geçerek meclis araştırması önergesinin verilmesini sağladık. Ne yazık ki Balıkesir milletvekilleri Namık Havutça ve İsmail Ok'un verdikleri araştırma önergeleri TBMM'de, süresi içinde gündeme alınmadı. Gölle ilgili yaptığımız suç duyurularından ne yazık ki yeterli sonuç alamadık. Yetkililerin duyarsızlığı sonucunda göl kirlenmeye, can çekişmeye devam ediyor. Ancak Manyas Kuş Gölü'yle ilgili çalışmalarımızı sürdürdüğümüzün de bilinmesini istiyoruz. Önümüzdeki günlerde, göl kıyısındaki mahalle muhtarlarıyla birlikte meclise giderek siyasi partilerin çevre komisyonlarıyla görüşerek Manyas Kuş Gölü'yle ilgili bir araştırma önergesinin verilmesini sağlamaya,  gölü eski ve güzel durumuna getirmeye çalışacağız. Çalışmalarımızla ilgili olarak da kamuoyunu bilgilendirmeyi sürdüreceğiz.” (ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans