ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

TMMOB 7. KADIN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ VE TALEPLER

TMMOB, 20-21 Kasım tarihleri arasında Ankara da  “Haklarımızdan, Eşitlikten, Adaletten Vazgeçmiyoruz!” temasıyla 7. Kadın Kurultayı gerçekleştirdi. Kurultaya TMMOB Balıkesir İKK Kadın Çalışma Grubu adına İnşaat Mühendisi Gülümser HIZAL 7. katıldı. Kurultay öncesinde, Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Bodrum, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, , Şanlı Urfa, Van olmak üzere toplam 17 İKK Kadın Çalışma Gurubu tarafından yapılan Yerel Kurultaylarda aşağıda belirtilen konu başlıkları çerçevesinde mimar mühendis ve şehir plancısı kadınların toplumsal ve mesleki sorunları tartışılarak merkezi kurultaya taşındı. Açıklanan kurultay sonuç bildirgesinde özetle kadın mücadelesinde eşitlik, şiddet, uluslararası sözleşmeler iş sağlığı ve güvencesi vb. konu başlıkları belirlenirken; TMMOB İKK Balıkesir Kadın gurubu adına Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici 2 Aralık 2021 tarihinde  yaptığı basın açıklaması ile sorunlarına çözüm İsteyerek; kamuda çalışan meslektaşlarının maaş, özlük ve ek gösterge taleplerini dile getirdi.


        TMMOB NE İSTİYOR?

“Zorlu mücadele süreçleri ve emekler sonucunda elde ettiğimiz kazanımlarımızın bir karşılığı olarak, başta Anayasamız olmak üzere ulusal ve uluslararası tüm sözleşmeler Kadın hakları açısından önemli birer dayanak niteliğindedir. Aslında yazılı metinlerde eşit haklara sahibiz. Sorunumuz yasalarımız değil, yasaların uygulanmıyor olması ve erkek egemen patriyarkal sistemin dayatmalarının yasaların önüne geçmesidir.Bu bağlamda öncelikli olarak yasaların uygulanması, toplumda erkek egemen sistemin yıkılması için topyekûn mücadele etmek ve bir yandan da Uluslararası bağlayıcılığı olan İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak şarttır. Bu da ancak kadınların örgütlü mücadelesi ile mümkündür. Toplumdaki cinsiyetçi bakış açısıyla mücadelede; mesleki ünvan ve statülerimizin güvence altına alınması, sendikalılaşmanın özendirilmesi, özelleştirme uygulamalarına karşı çıkılması, İş arama sürecinde kadınlara eşit fırsatlar tanınması, güvenceli çalışmanın temini, kadınların ucuz emek gücü olarak görülmesinin önüne geçilmesi, daha fazla kadının karar mekanizmalarında yer alması için TMMOB'de Kadın örgütlülüğünün artırılması bir zorunluluktur. Siyasal iktidarın gerici politikalarını kadınlar üzerinden yürütmesi, kararlı ve sürekli bir mücadeleyi gerekli kılmaktadır.Her geçen gün artan yoksulluk, işsizlik karşısında hiçbir politikanın geliştirilememesi, toplumda şiddet eğilimini ve aile içi şiddeti de artırmaktadır. Şiddete en fazla maruz kalan kadınlar ve çocuklar olmakta, her gün bir kadın öldürülmektedir. Buna karşılık verilen cezalar yetersiz kalmakta ya da uygulanmamaktadır. Bu cezasızlık da kadına yönelik şiddetin devlet eliyle meşrulaştırılması anlamına gelmektedir. Sistematik olarak artan kadın şiddeti durdurulmak istenmemekte, tam aksine katiller cezasız bırakılarak şiddet körüklenmektedir…

İstanbul Sözleşmesi,fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal şiddet başta olmak üzere her tür şiddet ile mücadelede önleme, koruma, kovuşturma ve destek politikalarını kapsayan dört temel yaklaşımdan hareketle bağımsız bir izleme mekanizması ve yaptırım gücü olan ilk bağlayıcı sözleşmedir. Ancak İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı millet iradesi yok sayılarak Cumhurbaşkanı Kararı ile tek taraflı feshedilmiş ve uluslararası hukuki dayanaklarımız yok edilmiştir. Kadının çalışma yaşamında daha fazla yer alabilmesi için, yönetim kademelerinde daha çok kadın görmemiz için, eşit işe eşit ücret hakkımızı elde edebilmemiz için, başta TMMOB ve bağlı odaları olmak üzere, toplumun tüm kesimlerinde cinsiyet ayrımcılığına karşı bilinçlendirme ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yönünde farkındalığının artırılması çalışmalarına devam edilmelidir.TMMOB içerisinde kadın örgütlülüğünün güçlenerek devam etmesi kararlılığı içinde olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz.

HAKLARIMIZDAN, EŞİTLİKTEN, ADALETTEN VAZGEÇMİYORUZ”

TMMOB tarafından düzenlenen KAMUDA ÇALIŞAN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI ÜCRETLERİ İYİLEŞTİRİLMELİ VE EK GÖSTERGE 6400 SEVİYESİNE YÜKSELTİLMELİDİR

Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıların özel bir önemi bulunmaktadır. Hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması ve denetlenmesinde görev ve sorumluluk alan meslektaşlarımız, ülkenin; sanayileşmesi, kalkınması ve gelişmesi açısından hayati öneme haiz meslekleri icra etmektedir. Meslektaşlarımız, insanların sınırsız talep ve isteklerine, dünyanın sınırlı kaynaklarını bilim ve tekniği kullanarak yanıt üretmeye çalışmakta, toplumsal iş bölümünde teknik bilginin üretilmesi, üretilen bilginin kamu çıkarları doğrultusunda kullanılması için emek harcamaktadır. Ancak, son 25 yılda kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancıları, ekonomik ve sosyal hakları açısından oldukça ciddi bir satın alma gücü kaybına uğramıştır. Çalışma yaşamı her geçen gün acımasızlaşmakta, sömürü yoğunlaşmaktadır. Sadece son iki yılda asgari ücret %40 artarken kamu emekçilerinin maaşlarında yaşanan artış %29,85'te kalmıştır. Yine temel tüketim maddelerinin fiyatlarında yaşanan artış ise %70'i aşmıştır. 2021 yılı Kasım ayı verilerine göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 3.192 TL'ye, yoksulluk sınırı 10.396 TL'ye ulaşmıştır…

Devlet Memurları Kanunu'nun 43. Maddesinde tanımlanan ek göstergeleri derecelere göre farklılık göstermektedir. Kanunun eki niteliğindeki (l) Sayılı Cetvelin II — Teknik Hizmetler sınıfı kapsamında bulunan söz konusu kamu görevlisi meslektaşlarımız “850 – 3600” rakamları arasında ek gösterge almaktadır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının aldıkları ek gösterge diğer meslek sınıflarına göre oldukça düşük kaldığı gibi emeklilik aylıklarını da etkilemesi nedeniyle maaşlarının düşük belirlenmesine neden olmaktadır.

Kamu emekçilerinin maaşları açlık ve yoksulluk sınırları gözetilerek, insanca yaşanacak bir düzeye yükseltilmelidir. Kamuda teknik hizmetler sınıfında yer alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ek göstergeleri ayrımsız, en düşük 4800 en yüksek 6400 olacak şekilde yükseltilmelidir.Meslektaşlarımızın aynı statüde yer aldığı diğer meslek sınıflarıyla aralarındaki eşitsizliklerin ve farklılıkların giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının (I)sayılı cetvel'de yer alan ve emeklilik haklarına da etkisi olan “ek ödeme” oranlarında da iyileştirme yapılmalıdır. Mühendis, mimar, şehir plancılarının %130 ile %150 olan “Ek Ödeme” oranları, %180 ile yüzde %200 seviyesine yükseltilmelidir.Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında “Özel hizmet tazminatları” bölümünde belirlenen tavan oran %160'dan %215-%260'a yükseltilmeli ve bu oran emekli aylık ücretlerine yansıtılmalıdır. Emekli meslektaşlarımızın yaşam koşulları iyileştirilmeli, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa ek madde eklenerek maaşlara her ay ilave bir ödeme sağlanmalıdır.

Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor, sorunlarımıza çözüm istiyoruz.”

 TMMOB Balıkesir İKK adına Mimarlar Odası Başkanı Betül DİKİCİ  TMMOB Balıkesir İKK Sekreteri.

 (Haber: C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans