ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

UĞUR MUMCU BALIKESİR’DE ANILDI

Haber: C.Saffet Yılmaz

                Cumhuriyet Halk Partisi'nin çağrısı ile, Alihikmet Paşa Meydanı'nda biraraya gelen partililer ve halk, katledilişlerinin 29.yılında araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu ve Diyarbakır eski Emniyet Müdürü A.Gaffar Okan'ı andılar. Bilindiği gibi Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 günü karanlık güçlerin evinin önündeki otomobiline yerleştirilen bomba düzeneğinin patlaması sonucu yaşamını yitirirken, A.Gaffar okan ise 24.Ocak 2001 günü henüz failleri belirlenemeyen (!) güçlerce gerçekleştirilen suikast sonrası 5 koruma polisleri ile birlikte yaşamını yitirmişti.


CHP İl Başkanı Serkan Sarı,yaptığı açıklamada, “Araştırmacı gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun katledilişinin üzerinden tam 29. Yıl geçtiğini belirterek  Bugün O'nu anmak ve anlamak için bir araya geldiklerine vurgu yaptı. Aynı gün yitirdiğimiz nice değerlerin var olduğunu ifade eden Sarı, eski Dışişleri Bakanımız İsmail Cem ile Diyarbakır Emniyet Müdürü A. Gaffar Okkan'ın da gene bir 24 Ocak tarihinde kaybedildiğine değinirken A.Gaffar Okan suikastinin  henüz aydınlanmamış olmasına karşın PKK terör örgütü tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu iddia etti. Konuşmasının başlangıcında, Bugün yitirdiğimiz Sinema sanatçısı Fatma Girik'in vefatı ile bir kez daha sarsıldıklarını ifade eden Serkan Sarı konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 Bu soğuk kış gününe daha ne kadar acı sığdırabiliriz bilmiyorum. Yıl 2022 oldu ve her gün yeni bir haksızlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Ülkeyi yöneten iktidar kendisine karşı yükselen her türlü muhalif söze ve yazıya karşı hukuk tanımaz tavrıyla baskı oluşturmaya çalışıyor. Daha birkaç gün önce bir haber kanalı ana haber sunucusu olan Selçuk Tepeli'ye, daha sonra başarılı bir sanatçı olan Sezen Aksu'ya ve son olarak ta başarılı bir kadın gazeteci olan Sedef Kabaş'a yönelik olarak yürütülen baskılar ve sonunda yaşanılan tutuklama ile AKP iktidarının baskıcı anlayışını ortaya koymaktadır. Her gün bir gazeteci ya da sanatçı hedefe konulmakta ve iktidar tarafından muhalif hiçbir ses olmasın istenmektedir. Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda mezar taşı gibi susmamasıdır.  Bu topraklar her zaman cesur yürekler yetiştirmiştir, baskıya ve zulme karşı dik durabilen haksızlık karşısında tavrını koyan cesur yürekler.”

“TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE SEVDASIYLA SUSMAYACAĞIZ”

“… Ben Atatürkçüyüm, Ben Cumhuriyetçiyim, Ben antiemparyalistim, Ben tam bağımsız Türkiye' den yanayım, Ben insan hakları savunucusuyum, Ben terörün karşısındayım, Ben yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım diyerek hayatını ve mücadelesini anlatan, hepimiz için bir örnek, bugünümüz için bir ışık olan Uğur Mumcu'yu yitirmiş olmanın hüznü yıllar geçmesine rağmen hala yüreğimizde yaşıyor.Hep birlikte bugün bu meydandayız. Çoğulcu, özgürlükçü, eşitlikçi demokrasinin yılmaz savunucularıyız. Kuva-yi Milliye'nin başkenti Balıkesir'de tam bağımsız Türkiye sevdasıyla mücadele eden Kemalistleriz. Yaşanılan haksızlıklara yolsuzluklara karşı yılmayacağız, korkmayacağız, susmayacağız ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”

“UĞUR MUMCU MEYDANI  YOK EDİLDİ”

“Uğur Mumcu ülkemizin bir değeridir, ne yazık ki bu değerimize kentimizde sahip çıkılmıyor. Geçtiğimiz yıllarda dönemin belediye meclisi tarafından Uğur Mumcu kavşağı olarak kullanılan yer, bugün üzerine yapılan köprü ve düzenlemeler ile yok edilmiştir. Yıllardır yapmış olduğumuz çağrılara sessiz kalan yerel yöneticilerin artık bu çağrımızı dikkate alarak kentimize, bu anma programlarımızı gerçekleştireceğimiz bir Uğur Mumcu meydanı kazandırmasını bekliyoruz. Görüyoruz ki bu talebimiz karşısında herkes kör sağır dilsiz. Bizlere unutturmaya çalışsalar da bunu başaramayacaklar, buradan sizlere söz veriyorum bu kente Uğur Mumcu'ya yakışır bir meydanı biz kazandıracağız.”

“FAİLLERİ 29 YILDIR YAKALANAMADI”

“Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz sözünü hayatımıza sokan Sakıncalı Piyade Uğur Mumcu, bundan 29 sene önce bugün, 24 Ocak 1993 tarihinde, Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması suretiyle suikaste kurban giderek yaşamını yitirdi. 50 yıllık yaşamı 24 Ocak 1993 günü son bulduğunda geride onlarca kitap, yüzlerce makale bıraktı. Unutamayacağımız idealler bıraktı bizlere. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'yu ziyaretleri sırasında ‘cinayeti çözmenin, devletin namus borcu' olduğunu belirterek adeta namus sözü verdiler ancak suikastın failleri aradan geçen 29 yıla rağmen yakalanamadı.Tarihimizde yitirdiğimiz birçok değerimizi unutmamız mümkün değil; onlar ülkemizin aydınlık geleceği için mücadele etmiş olan değerlerimizdir; Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Abdi İpekçi ve daha nice değerlerimiz…  Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Mumcu, 24 Ocak 1993 tarihinde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmeden önce, polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı… Suikastı; İslami Hareket, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi. Suikastın arkasında Mossad'ın ve kontrgerillanın olduğu da iddia edildi… Bütün bu sebeplerden dolayı Uğur Mumcu'yu anmak, Atatürk'ü anmaktır. Antiemperyalist olmaktır. Cumhuriyetçi olmaktır. Emekçilerden, ezilenlerden yana olmaktır. Demokratik Laik ve Sosyal Hukuk Devleti'nden yana olmak demektir.Bizler de emekçi ve ezilenden yana olan, antiemperyalist, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini savunan cumhuriyetçi Atatürkçüler olarak bugüne kadar olduğu gibi, bugün ve sonraki yıllarda da Uğur Mumcu'yu anmaya, anlamaya devam edeceğiz.” (www.yenihabergazetesi.net)

 

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans