ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

AKIN’DAN HÜKUMETE VERYANSIN!

Haber: C.Saffet Yılmaz

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir milletvekili ve Enerjiden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın  parti  binasında yaptığı basın toplantısında enerji krizinin yarattığı sıkıntılar konusunda basın açıklaması yaptı. Enerji tüketiminin fazla olmasına rağmen, dışarıdan yapılan alımların yetersizliğinin sanayici ve vatandaşın sırtına yüklendiğini ifade eden Ahmet Akın, AK Parti hükümetinin bu konuda çözüm üretemediğine dikkat çekti.

Ülkede yaşanan enerji sıkıntısının sanayiciye üretim yaptırmamakla aşılamayacağını dile getiren  A. Akın, “Enerji ile arz güvenliğinin sağlanması için sanayide üretimi durduran bir politika üreten iktidar, vatandaşa yine zam yaparak çözümü buldu”  diye konuştu. Toplantıda tarım ve hayvancılığın sorunlarına da değinen Ahmet Akın, süt ve et üretiminde önümüzdeki süreçte kriz yaşanacağına da vurgu yaptı. Ahmet Akın artan gübre, mazot ve girdi fiyatları sonrasında üreticilerin zor günler yaşadığını belirtirken üreticilerin ineklerini mezbahaya göz yaşlar ile götürdüğünü söyledi.

“AKP-MHP İKTİDARI ÜLKEDE ENERJİ BUHRANI YARATTI”

Akın, doğalgaz sıkıntısının sanayi üretimine yansımalarına değinerek şöyle konuştu: “AK Parti iktidarı Türkiye'yi yönetemiyor. Bunu esnafımız, çiftçimiz, süt üreticimiz, sanayicimiz herkes biliyor. Biz bunu her fırsatta söylüyoruz çünkü ülkemiz savruluyor. AK Parti'nin üvey evlat gibi gördüğü Balıkesir de ne yazık bu yönetim anlayışından olumsuz bir şekilde etkileniyor.  Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde Salı, Perşembe ve Cuma günleri üretim yapılamayacak. Buna Bandırma Organize Sanayi, Gönen Organize Sanayi de dahil. Yani ülkemizdeki organize sanayilerin tamamında böyle bir sıkıntı var. Şimdi bu sorun neden? Acaba İran'ın doğalgazı kesmesi mi? Tabii ki değil. Biz bunu anlatıyoruz, söylüyoruz. Daha önceden de söyledik. Başımıza neler geleceğini anlattık defalarca. AK Parti iktidarı ülkede uzun zamandır enerji buhranı yarattı. Bu enerji buhranından önce de bir ekonomi buhranı vardı. Ekonomi buhranını yönetemiyordu, enerji buhranını da yönetemiyor. Yani, iktidar freni patlamış kamyon gibi devrildi, devrilecek. Bu kadar aciz bir yönetim ile karşı karşıyayız.

Enerji ile arz güvenliğinin sağlanması için sanayide üretimi durduran bir politika üreten iktidar, vatandaşa yine zam yaparak çözümü buldu. Çok kısa bir süre önce AK Parti Genel Başkanı Erdoğan “biz bu krizden üreterek çıkacağız” dedi. Aynı günün akşamında Enerji Bakanı ise bütün organize sanayi bölgelerine gizli bir yazı gönderdi ve “kısıntıya gideceğiz” dedi. İktidarı yönetenler birbirlerinden haberi yok. Cumhurbaşkanı üreterek kalkınacağız diyor, Enerji Bakanı ise gizli bir yazı göndererek üretimde kısıntıya gideceğiz diyor. Bu krizi yönetemediklerinin en büyük göstergesidir. Şimdi bu kesintiler tedarik zincirini bozacak bu birincisi. İkincisi ise bunlar vatandaşımıza ürün maliyeti olarak yüklenecek. Hayat pahalılığı daha da artacak. Bununla birlikte de bu durum daha da devam ederse ürün bulmakta sıkıntı çekeceğiz.


“ENERJİDE VE EKONOMİDE DOĞRU POLİTİKA ÜRETEMİYORLAR”

AK Parti iktidarı, enerjide de ekonomide de politika üretemiyor. Bunu vatandaşımız cebinde, esnafımız gelirinde yaşıyor. Çözüm üretmiyor. Ne yapıyor? Her kesimden fedakârlık bekliyor. Tutturmuşlar fedakârlık diye. Sanayi Bakanı Mustafa Varank, enerji krizini sanayicilerin üstlenmesini adaletli bulmayan sanayicilere de adeta aba altından sopa göstererek fedakarlıksa herkes fedakarlık yapıyor diye söyleniyor. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, fedakarlığı sanayicilere yüklemek zorunda kaldık diye itirafta bulunuyor. Ülke bir buhran yaşıyor. Buhranı çözmesi gereken AK Parti iktidarı da ölü taklidi yapıyor. Görmüyor, duymuyor, bilmiyor. Şimdi konuyla ilgili bakanlar kalkıyor ve biz büyük bir özveri ile çalışıyoruz diye açıklama yapıyor. Ben buradan bütün Balıkesirli vatandaşlarımıza sormak istiyorum. Fedakarlığı enerjiyi yönetemeyen, ekonomiyi yönetemeyen hatta ülkeyi yönetemeyen iktidar mı yapıyor yoksa bu zamlarla boğuşan, hayat pahalılığı adı altında ezilen vatandaşlarımız mı yapıyor? Burada bir fedakarlık var, bunu da yapan yüce milletimizin ta kendisidir. AK Parti insanlara hiç yanlış bilgi vermesin. Hayat pahalılığı, yoksulluk, faturalar, zamlar milletin belini büktü. Bir de çıktılar gözümüzün içine baka baka fedakarlık yapmaktan bahsediyorlar. Şuanda yaşadığımız da AK Parti iktidarının plansız, programsız, beceriksiz politikalarından bir tanesidir. Enerji arz güvenliği krizi yaşıyoruz şu anda.

“DOĞALGAZ KRİZİ İRAN'DAN KAYNAKLI DEĞİL”

Bugünkü yaşadığımız krizin de tek nedeni İran'dan gelen doğalgazın kısılması değildir. Türkiye'de 2021 yılı tüketimi 61 milyar 552 milyon metreküp. 2022 yılında ülkemizde fiili olarak anlaşma ile gelecek doğalgaz miktarı ise 51 milyar 250 milyon metreküp. Şimdi başka bir deyişle 2022 yılında 10 milyar 300 milyon metreküp açık var. Planlama doğru, düzgün yapılmamış. Yani bu krizin nedeni İran'ın doğalgazı kesmesi değil. Hesaplama doğru değil. 60 milyarın üzerinde tüketim var, sen bütün çalışmanı 50 milyar metreküpe göre yapmışsın. Ne olacak 10 milyar metreküp doğalgaz? Bu da vatandaşa yansıyacak. İşte bu krizin nedeni plansızlık, öngörüsüzlük ve iktidarın bile bile uzun vadeli anlaşmaları yapmamasıdır. Biz bunu uyarıp söylemiştik. Bu durumlar için de biliyorsunuz doğalgaz depolarımız var. Ülkemizin doğalgaz depolarının dolu olması gerekirdi. Doğalgaz depolarımızın doluluk oranı yüzde 35 bile değil. Biz bu konu üzerine gidince Bakanlık ve BOTAŞ bilgi alınmasın diye internet sitesini kapattılar. Kendi beceriksizliklerini kapatarak, yasaklayarak saklayamazlar. Çünkü biz dersimize iyi çalışıyoruz.

“ÜRETİMİN DURMASI VATANDAŞIN CEBİNE YANSIYACAK”

İktidarın zam üstüne zam yapmasının ardından satın alınabilir, ödenebilir olmaktan çıktı bu faturalar. Burada bir kere sınıfta kaldılar. Ardından da sanayide yaşanan doğalgaz, elektrik kesintileriyle üretimin durması tedarik zincirini durduracak. Vatandaşımıza da bu yansıyacak. Üretimin durması demek tek başına yüzde 33 oranında bir maliyet artışı demek. Bu işe böyle bakmak lazım. Vatandaşı yüzde 33'lük bir maliyet artışı ile baş başa bırakıyorlar. Neden? Çünkü planı düzgün yapamadılar, doğalgazda açık var. Şimdi çıkarlar ve bunu da CHP yaptı derler. Bu kadar anlayışları, politikaları zayıf ve öngörüsüz. Bakın bu kriz çözülmez ise ne olur? O zaman sırada ticarethanelerin ve konutların elektriklerinin kesilmesi söz konusu olabilir. Ak Parti iktidarının da arz güvenliğine karşı çözümü bu kafayla, bu mantıkla olduğu sürece benzer durumların ticarethanelerde yaşanabilir diye korkuyoruz. Bununla ilgili de planlarını ve programlarını duymak istiyoruz. Şuanda ülkeyi yönetenler günübirlik planlar ile ülkeyi yönetemezler, zaten yönetemiyorlar da. Uyguladıkları yanlış politikalar ile vatandaşa bedelini ödetemezler. Buna hakları yok. Enerjide arz güvenliğinin sağlanması planlı programlar ile mevcuttu.Doğalgaz rezervini müjde diye açıkladılar. İnanın ilk tiviti Cumhuriyet Halk Partisi adına ben atarak amasız, fakatsız çok mutlu olduk dedim. Çünkü bu ülkede çıkan 1 metreküp doğalgaz bile bizim değerimizdir, hepimizindir ve bizi mutlu eder. Önemli olan bunun vatandaşa nasıl yansıyacağı diye söyledik. Bunun üzerine “eksen değişecek” dediler o süreçte damadın ekseni değişti, damat gitti. Damat Enerji Bakanıyken çok başarılıymış gibi, bir de ekonominin başına getirdiler…”


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans