ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

AKARYAKIT BAYİLERİNİN KAR PAYI SÜRDÜRÜLEBİLİR SEVİYEDE OLMALI

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ,2019 ve 2021 yıllarında TBMM'de kabul edilen Kanun değişikliği ve bu değişikliklere istinaden çıkarılan ikincil mevzuat ile akaryakıt bayilerinin önemli birçok sorununa çözüm getirildiğini belirtti. Kula, mevzuat değişikliklerinden birinin de EPDK'nın Dağıtıcı ve Bayi Marjlarının Paylaşımına İlişkin yayınladığı Kurul Kararı olduğunu sözlerine ekledi.

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula sözlerine şöyle devam etti:

''Bu kararla toplam kar payının en az yüzde 55'inin bayilere verilmesi öngörülüyordu. Ancak bu karar Danıştay tarafından bu ay iptal edildi. EPDK iptal kararı üzerine kar payının bölüşümüne ilişkin yeni bir karar aldı. Toplam dağıtım payının %50'sinin bayilere, %50'sinin dağıtım şirketlerine verilmesini öngören EPDK'nın yeni kararı 31.12.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

GİDERLER ÇOK YÜKSELDİ

Akaryakıt bayilerinin pandemiden sonra oluşan ekonomik tablo nedeniyle kar payları %12.1'den kademe kademe azalarak bugün %4.37 seviyelerine kadar düşmüştür. Giderleri ise bu süre içinde çok yükselmiştir. Örneğin personel giderleri %52,36, elektrik giderleri %132,9, kredi kartı ile yapılan satışlar için bankalara ödenen POS komisyonu giderleri %97,5, işletme giderleri %98, elektronik sistemlerle yapılan satışlar gideri %101,4 oranında artmıştır.

Aşağıda tabloda günlük satışı ortalama 10 bin litre olan bir istasyonun yukarıda belirttiğimiz maliyet artışları dahi! edilmeden Aralık 2021'deki yaklaşık giderlerimizin yüzdesel karşılığı yer almaktadır.

SÜREKLİ ZARAR EDİLİYOR

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi brüt giderler %7 71 iken, brüt kar payımız %4.37'dir. Bir başka ifadeyle günde ortalama 10 bin litre satan bir istasyon %3.34 zarar etmektedir (Yukarıdaki tablodan anlaşılacağı üzere gelir-gider= 86.829 TL ZARAR)

Gece gündüz, kar kış demeden, yılın 365 günü demeden vatandaşlarımıza hizmet eden akaryakıt bayilerinin ticaretlerini sürdürebilmeleri ve yok olmamaları için kar payının sürdürülebilir seviyelerinde olması ve her yıl enflasyon oranında arttırılması yönünde bir düzenlemenin yapılması önem arz etmektedir.'' (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans