ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

''ZEYTİNLİKLERİN KATLİ VACİPTİR!'' DENİLDİ..!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın, enerji ihtiyacının karşılanması gerekçesiyle  Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe koyduğu ve  zeytinlikleri maden talanına açan "Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 01 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete'nin 317565 sayılı baskısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. ”Kamu yararı adı altında zeytinliklerin maden sahalarına dönüştürülmesinin önünü açacak olan bu yönetmenlik; yağmacılığın resmiyete dökülmüş halidir.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ YAĞDI

 Balıkesir körfez yöresi çevre örgütleri, bu yönetmenlik değişikliğinin Anayasa'nın 14. maddesi ve “ Zeytin Koruma Yasası” olarak bilinen "Zeytinciliğin Islahı ve “Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun" ‘a tamamına aykırı olduğuna dikkat çektiler. Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP)adına konuşan Av.Filiz Sonsuz ise en yakın bir süreçte bu yönetmenlik değişikliğine karşı kitlesel eylem ve etkinliklerle tepkilerini dile getireceklerini ifade etti. Filiz Sonsuz yayınladığı bildiride,  21/9/2017 tarihli ve 30187 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Maden Yönetmeliğinin 115 inci maddesine eklenen fıkra ile “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir” hükmü getirildiğine dikkat çekerken, “Zeytinliklerin katlinin fermanı bu gün resmileşti.” Diye konuştu. Ayvalık Belediye başkanı Mesut Ergin ise sosyal medyada yayınladığı demecinde “Bu karardan hemen geri dönülmelidir.” Diyerek.  zeytine, incire ve tüm doğaya sahip çıkmaya devam edeceklerini dile getirdi.

YÖNETMENLİK NELERİ İÇERİYOR?

Zeytin Yasası'nı yönetmelik değişikliğiyle ortadan kaldırdı: Zeytinliklerde maden ve enerji projeleri yapılabilecek. Yönetmenlik değişikliği uyarınca maden rezervlerinin zeytinlik alan içerisinde olması durumunda işletme sahibi mevcut zeytin ağaçlarını ya uygun başka bir yere taşıyacak, ya da maden faaliyetlerinin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski haline getirecek deniliyor. Bu hükmün ne denli uygulanabilir olduğunu ise geçmişteki yaşananlara bakarak kamuoyunun taktirine bırakıyoruz. Eğer hükümler tam olarak uygulanır ise, sözde! Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun, faaliyet gösterilecekmiş. Bu yönetmelikle artık maden şirketleri fütursuzca zeytinlikleri yağmalayacak. Bu yönetmelik iktidarın çetelerine yeni bir peşkeş kapısı açacak..

JES'LER,HES'LER VE RES'LER YETMEDİ..!

En zengin zeytinlik alanların yer aldığı Balıkesir'in yanında Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz yörelerimizdeki üreticiler için adeta bir idam fermanı niteliği taşıyan bu yönetmenlik değişikliği, aynı zamanda milli gelir kaybı ve üretici köylünün de yok olmasının zeminini hazırlayacak bir uygulama olacaktır. Özellikle Balıkesir, Bursa, Aydın, Muğla ve Manisa başta olmak üzere Ege ve Marmara Bölgesi'nin önemli bir ürünü olan zeytinin madencilere altın tepside sunuluyor olması, bu yörelerde faaliyet gösteren birçok zeytin işletmesinin de kapanacak olması yanında istihdam kaybına da neden olacaktır.

Zeytin üreticileri ve zeytin emekçileri için adeta bir yıkım anlamı taşıyan bu karardan en kısa zamanda geri dönüleceği umudu ile.

(Haber: C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans