ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

SAĞLIK EMEKÇİLERİ SON KEZ UYARDI

Sağlık çalışanlarının talepleri için 3 gün sürecek olan uyarı grevi tüm yurtta olduğu gibi Balıkesir'de Üç ayrı mekanda yapılan basın açıklamaları ile başladı.Sabah Saat 09.00'da Atatürk Şehir Hastanesinde Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr.Necdet Uçan'ın yaptığı basın açıklamasının ardından halkın da destek amaçlı katılımı ile Saat 12:30'da Atatürk Anıtı önünde toplanıldı.Burada anıta Tabipler Odası ve Diş Hekimleri adına çelenk konularak yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.Günün son etkinliği ise İl ağlık Müdürlüğü önündeydi.Buralarda yapılan açıklamalarda şu ifadeler dile getirildi.

            TIBBİYELİ HİKMET VE 14 MART TIP BAYRAMI

“14 Mart 1827 II. Mahmut döneminde, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. 14 Mart, tıp öğrencilerinin emperyalist güçlerin karşısına resmen çıkışının yıldönümüdür. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 14 Mart tarihi her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 14 Mart Tıp Bayramı sadece bir bayram kutlama değil, onurlu bir direnişin ve Kuva-i Milliye'nin başlangıç hikâyesi, mücadele günüdür. Balıkesir Tabip Odası olarak Tıbbiyeli Hikmet ile ilgili gerekli girişimlerde bulunarak; 5 yıl önce Tıbbiyeli Hikmet'in anıtını doğum yeri olan Savaştepe'ye yaptırıp, 4 yıl önce de anıtın bulunduğu parka Tıbbiyeli Hikmet adının verilmesinin gurur ve onurunu yaşamaktayız.”

            TALEPLERİMİZ”

14 Mart'ın 103. Yıldönümünde 10 acil talebimiz;

  1. Sağlıkta Şiddet Yasasının TTB'nin TBMM'ye önerdiği şekilde yasalaşmalıdır. Şiddete neden olanlar tutuklu yargılanmalı, hükmün açıklanması geri bırakılmamalı, cezalar artırılmalı, katalog suçlar arasında sayılmalıdır.
  2. Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalı; sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalı.
  3. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalı.
  4. Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmeli; tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı'nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmeli.
  5. OSGB'lerde çalışan işyeri hekimlerinin ücretleri TTB'nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmeli.
  6. Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL, uzman hekimler için asgari 18.000 TL'ye çıkarılmalı.
  7. Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı.
  8. Covid-19 “illiyet bağı” aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7.200 olmalı.
  9. Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkûm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalı.
  10. Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.

            “NİTELİKLİ BİR SAĞLIK HİZMETİ İÇİN ÇALIŞMA KOŞULLARI DÜZELTİLSİN”

            “ Artık sağlık otoritesinden hekimlere mektup yazma, vaat, günü kurtarma ve oyalama değil, icraat bekliyoruz. Mesleğimize ve etik değerlerimize hürmetkâr olmalarını istiyoruz, yapılan uygulamalarla daha fazla aşağılanmak istemiyoruz. 19 yıldır sürdürülen Sağlıkta Dönüşüm Programı ve onun ana unsurları arasında yer alan performansa dayalı ödeme sistemiyle, sağlık hizmeti sunumunda niteliğin değil niceliğin öne çıktığı; hekimlerin hastalara fizik muayene yapılmasına dahi izin vermeyen sürelerin ayrıldığı, randevuların kısa sürelerle verildiği, çalışma sürelerinin uzadığı, nitelikli sağlık hizmeti sunabilmenin koşullarının yok edildiği bir sağlık ortamı yaratıldı. Nitelikli bir sağlık hizmeti üretmenin en temel bileşenlerinden biri çalışma koşullarıdır. Artık hastanelerde hekimlerin biraya gelmelerini sağlayan doktor odalarının kalmadığı, ”müşteri memnuniyetinin” ön planda olduğu sistemdeyiz. İnsanca çalışma koşulları ve emeğimizin karşılığı olan ücret, birbirinden ayrı düşünülemez.”


“HALKIN SAĞLIĞI İÇİN BURADAYIZ,HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ!”

“Büyük önder Atatürk'ün kendisini emanet ettiği, yaşamını insanlığın hizmetine adayacağını meslek andına taşıyan Türk Hekimleri olarak; yaşadıkları sorunlar nedeni ile yurtdışına ve özel sektöre giden hekimlere “doktor efendi dönemi biti” “gidiyorlarsa gitsinler” diyenlere söylenecek tek sözümüz var; bu topraklarda binlerce yıldır hekimlik yapan bizler “halkın sağlığı için buradaydık, buradayız ve hiçbir yere gitmiyoruz”. Ve taleplerimiz karşılanmadığı sürece önlüğümüzün beyazına özlük haklarımıza, halkın sağlığına sahip çıkmak ve mesleki onurumuzu korumak için 1 Ekim'den beri 5,5 aydır sürdürdüğümüz, 15 Aralık ve 7-8 Şubat'ta  iş bıraktığımız eylemlerimize devam edeceğiz. Bu amaçla da yasal ve Anayasal hakkımızı kullanarak 14-15-16 Mart'ta G(ö)REV'deyiz, İş bırakıyoruz..”

(Haber: C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)


 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans