ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ZEYTİN ÜRETİCİSİ ''NİSAN BİR'' DİYECEK

Edremit Körfezindeki zeytin üreticileri 1 Nisan'da Burhaniye de yapılacak olan “Zeytinime Dokunma” mitingine hazırlanıyor. Başta, üretici köylüler olmak üzere yoğun bir katılımın beklendiği mitinge halk müziği sanatçısı Tolga Çandar'ın da katılması bekleniyor. Köylülere destek veren Burhaniye Emek ve Demokrasi Güçleri de bu amaçla çalışmalarına hız verdi. Bu bağlamda, miting hazırlıklarının planlanması amacı ile Emek Ve Demokrasi Güçleri ilk toplantısını dönem sözcüsü olan Cumhuriyet Halk Partisi toplantı salonunda yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren “Maden Kanunu Yönetmeliğinin 4. Maddesinde Yapılan değişiklik ile Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan  zeytinliklerin enerji şirketleri tarafından talan edilebilmesinin önü açılmıştı.  Toplantıda söz alan Burhaniye Emek ve Demokrasi Güçleri'nin CHP'li dönem sözcüsü Ünsal Çalışkan ”Böyle bir durumun oluşması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı zeytinliklerin yok edilmesi için “Kamu yararı var” diyerek zeytin katliamı için izin verecek dedi.  Çalışkan sözlerinin devamında; “Ne yazık ki zeytinlikler ya taşınacak, yada katledilecek. Yüzlerce yıllık bir yaşama sahip olan zeytin emektir, alın teridir, barıştır, kardeşliktir. Çağlar boyunca barışın ve adaletin simgesi zeytin dalıdır. Zeytin ağacı sadece Akdeniz iklimi olan yerlerde yetişir. Bu demektir ki maden her yerde bulunur ama zeytin ağacı bölgemizden başka yerde yaşayamaz. Bizler hayvan sürüleri bile zeytinlik alanlara sokmazken, maden şirketlerinin zeytinlikleri  talan etmesine nasıl izin verirsiniz? Ekonomik anlamda da ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan Zeytinin 1 tonu 45 bin lira, yine mermer 7 bin 500 lira 1 ton kömür ise 3 bin 500 lira. Binlerce yıldır ürün veren zeytine karşı bir madenin ömrü en fazla 30 yıldır” dedi. Çalışkan konuşmasının devamında “ Zeytinliklerin talanına izin vermeyeceğiz. Zeytin yurdumuzdur, işgal ettirmeyeceğiz. Ekmek paramızdır, ekmeğimizdir. Yiyeceğimizdir, yakacağımızdır, sabunumuzdur, kolonyamızdır, tarihimizdir, geleceğimizdir. Topraklarımızda çıkan en değerli madenimizdir. Alın terimizdir. Gözbebeğimizdir. Ölmez ağacımızdır. Yaşamımızdır. Yurdumuza, aşımıza, ekmeğimize göz koydurtmayacağız” diye konuştu.

Burhaniye Emek ve Demokrasi güçleri tarafından toplantı sonunda yapılan açıklamada “zeytin üreticisinden gelen birlik ve beraberlik taleplerinin Emek ve Demokrasi Bileşenleri tarafından gündeme alınarak 1 Nisan 2022 saat 16.30'da tüm bölge üreticilerini Burhaniye Cumhuriyet Meydanında bekliyoruz denildi. (C.SAFFET YILMAZ/ www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans