ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ESNAFIN ARDINDAN, ECZANELER DE KAPANMA NOKTASINDA

Çökertilen sağlık sisteminin ardından, sağlığın halkalarından biri olan eczaneler de artan enerji, kira ve çalışan personel ücret ve sigorta primleri karşısında iflas noktasına gelmiş durumdalar. Balıkesir Eczacılar Odası Başkanı Göksel Gümüş konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında ilaç fiyat kararnamesinin acil olarak güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak, yaşamakta oldukları sorunları dile getirdi.

Eczanelerin kâr oranları İlaç Fiyat Kararnamesi ile belirlenmektedir. İlaç Fiyat Kararnamesi ise en son 13 yıl önce 2009 yılında güncellenmiştir. İlaçta kademeli kârlılık söz konusudur ve ilaç fiyatı arttıkça kârlılık azalmaktadır. 13 yıldır ilaç fiyatlarındaki güncellemelerin sonucu olarak, 2009 yılında en düşük kârlı ilaçların tüm ilaçlar içindeki oranı %10 iken, günümüzde %40'ları geçmiştir. Bu nedenle eczanelerin geliri 13 yıldır sürekli azalmakta ancak kira, personel maaşları, sigorta ve Bağkur primleri, elektrik, iletişim gibi giderleri sürekli artmaktadır. Artık bu durum sürdürülemez hâle gelmiş ve ülkemizde her 2 eczaneden 1'i iflas noktasına gelmiştir.

Yıllardır birçok meslek grubu ve sektörde iyileştirmeler yapılırken eczacılar hep unutulmuştur. Oysa biz eczacılar günden güne kötüleşen ekonomik şartlarımıza rağmen, halkımıza en önde ve en yaygın sağlık hizmetini sunmaya, halkımızın en yakın sağlık danışmanı olmaya devam etmekteyiz. Pandemi nedeni ile başlamış olan kronik hastalığı olan kişilerin doktora gitmeden eczanelerden reçetesiz ilaç temini uygulaması, pandemi bittiği halde 01 Temmuz 2022 tarihine kadar uzatılmıştır. Bunun sebebinin hastaneler ile aile sağlığı merkezlerindeki yoğunluk ve vatandaşlarımızın ilaçlarını reçete ettirebilmek için dahi randevu alamaması olduğunu düşünüyoruz. Bu noktada da yine ülkemiz genelinde 28700 eczanemiz en önde ve kesintisiz sağlık hizmeti sunmaktadır. Nasıl ki maskeyi hiçbir bedel almadan halkımıza dağıtımını yaptıysak, bu hizmeti de karşılıksız yapmaktayız. 2 yılı aşkın süredir bu uygulama ile halkımız sağlık hizmeti alırken devletimiz de tasarruf etmektedir. Tekrar ve en güçlü sesimiz ile söylüyoruz; bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır. İlaç Fiyat Kararnamesi çok acil güncellenmelidir.”  (Haber: C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans