ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BANÜ’DE 5 BİNİ YENİ, TOPLAM 21 BİN ÖĞRENCİ

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, üniversitenin son durumu hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

ÖĞRETİM YILI 26 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Ülkelerin kalkınmasının önemli ölçüde bilimden geçtiğini vurgulayarak konuşmasına başlayan Özdemir, üniversitenin yeni öğretim yılına 26 Eylül'de başlayacağını belirtti.

Her yıl Bandırma'nın kurtuluş tarihi olan 17 Eylül'de başlattıkları eğitim-öğretim yılını bu yıl 26 Eylül'de başlatacaklarını açıklayan Özdemir, şu bilgiyi verdi:

“Şu anda ülkemizdeki üniversitelerin genel doluluk oranı yüzde 98'dir. Üniversitemizin doluluk oranı ise halen yüzde 102,36'dır. Doluluk oranı açısından, ülke genelindeki üniversiteler arasında dokuzuncu sıradayız.”

Üniversite sınavı sonuçlarına göre ülke genelinde 2 milyon 138 bin öğrencinin tercih yaptığını belirten Özdemir, bunun 850 bini örgün eğitimde yer aldığını, halen 1 milyonun üzerindeki üniversite öğrencisinin kontenjanlara yerleştiğini açıkladı.”

5 BİN YENİ, TOPLAM 21 BİN ÖĞRENCİ

BANÜ'de, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 150'ye yakın programın bulunacağını açıklayan Özdemir, şunları söyledi:

“Bu yıl üniversitemizde 5 bin yeni öğrencimiz olacak. Geçen yıl 17.800 olan toplam öğrenci sayımız ise bu yıl 21 bine yükseldi. Bu 5 bin yeni öğrencimizin halen 3 bini kayıtlarını yaptırdı. Geçen yıl 1818 yabancı öğrencimiz vardı. Bu yıl, bu sayıya 300-400 yabancı öğrencinin daha ekleneceğini tahmin ediyoruz. Yabancı öğrenci sayımızı 2 binlerde tutmak istiyoruz. Geçen yıl 61 ülkeden yabancı öğrencimiz vardı. Bu yıl ise 80 dolayında öğrenci gelecek. Yabancı öğrencilerimizin en çok geldiği ülkelerin sıralaması Endonezya, Gine, Somali ve Azerbaycan'dır.”

1764 MEZUN VERDİK

Geçen yıl 1764 mezun verdiklerine işaret eden Rektör Süleyman Özdemir, “Her yıl 2 bin dolayında mezun veriyoruz” dedi.


DENİZCİLİK FAKÜLTESİ'NE ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Denizcilik Fakültesi'nde toplam bölüm sayısının dört olup, bugüne kadar iki bölümde eğitim-öğretim verildiğini, bu yıl ise üçüncü bölüm olan “Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği” bölümünü de açtıklarını belirten Özdemir, “Bu fakültemizin son bölümünü de gelecek yıl açarak, dört bölümü de tamamlayacağız” diye konuştu. 

ÖĞRENCİLER HANGİ ŞEHİRLERDEN GELİYORLAR

Bu yıl ilk kez açtıkları “İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü”nün ise beklentilerinin üzerinde ilgi gördüğüne işaret eden Özdemir, bu yıl, üniversiteye yeni kayıt yaptıracak 5 bin öğrencinin, 650'sinin Balıkesir ili sınırları içinden olup, geçen yıl yüzde 11 olan bu oranın bu yıl yüzde 13'e yükseldiğini belirtti. 

Bu yıl, BANÜ'de okuyacak toplam 21 bin öğrencinin 2359'unun Balıkesir sınırları içinden olup, 514 öğrencinin Bandırmalı bulunduğuna dikkati çeken Özdemir, ikinci sırada 280 öğrenciyle Gönen'in geldiğini, Erdek ve Manyas'tan da öğrencileri olduğunu açıkladı.

Özdemir, üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerin yüzde 42'lik bölümünün Marmara ve Ege bölgelerinden geldiğini belirtti.

Üniversitelerine gelen öğrencilerin yüzde 54'ünün erkek, yüzde 46'sının ise kız olduğunu açıklayan Özdemir, “Bu yıl, üniversitemize yeni kayıt yaptıracak 5 bin öğrencimize de ‘Üniversitemize hoş geldiniz' mesajı gönderdik. Geldiklerinde ise kendilerine hemen kimliklerinin yanı sıra bir çanta içinde, üniversiteyi tanıtıcı bir oryantasyon kitabı armağan edeceğiz” dedi. 

PERSONEL BİLGİLERİ

Üniversitenin personel durumu hakkında da bilgiler veren Rektör Özdemir, “halen akademik personel sayımız 548'dir. Bu sayının yıl sonunda 630'a yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yine halen 840 olan diğer personel sayımızın yıl sonunda 950'ye yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Spor Bilimleri Fakültesi'nin iki bölümüne de yetenek sınavıyla öğrenci alacaklarını açıklayan Özdemir, “80 kişilik kontenjanımıza 800 başvuru oldu. Sınavla öğrenci alacağımız bu bölümlerden biri de ‘Antrenörlük Yönetimi'dir” dedi.

MYO'LARIN İSİMLERİ DEĞİŞECEK

BANÜ'ye bağlı Meslek Yüksek Okulları'nın(MYO) bazılarının isimlerini de Yüksek Öğretim Kurumu'nun(YÖK) isteği doğrultusunda değiştirmeyi planladıklarını belirten Özdemir, şunları aktardı:

“Bu meslek okullarımızın ihtisaslaşmasını istiyoruz. Örneğin Gönen MYO'muzun ismini ikiye ayırarak, ‘Bilişim Meslek Yüksek Okulu' ve ‘Siber Güvenlik Meslek Yüksek Okulu', Manyas'ı, ‘Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu' ve Erdek Meslek Yüksek Okulu'muzu ise ‘Turizm Meslek Yüksek Okulu' ismine dönüştürmeyi planlıyoruz. YÖK'ün de bu değişikliklere onay vereceğini düşünüyoruz.”


100. YIL ETKİNLİKLERİ

Üniversite bünyesinde her yıl 8 uluslararası sempozyum-konferans etkinliği düzenlediklerine işaret eden BANÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, şunları söyledi:

“Bu yıl, cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağız. Balıkesir, Milli Mücadele'de çok büyük bir önem taşıyor. Buna bağlı olarak, önümüzdeki dönemde, Balıkesir Valiliği ile işbirliği içinde, ‘100. yılında Milli Mücadele ve Bandırma Sempozyumu' düzenleyeceğiz.”

KONAKLAMA SIKINTISI BEKLEMİYORUZ

Bu öğretim yılında, öğrencilerin konaklamaları konusunda önemli bir sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini belirten Özdemir, şu değerlendirmede bulundu:

“Gerçi öğrenci sayımız artmasına rağmen konaklama imkânları pek genişlemedi. Geçen yıl, bu konuda sıkıntı yaşanabileceği endişesiyle Erdek, Manyas ve Gönen kaymakamlarımızla toplantılar yaparak, ne gibi önlemler alabileceğimiz görüşmüştük. Bu konuda fazla bir konaklama ihtiyacı olmadı. Sadece Erdek'in Düzler bölgesindeki iki otelde, 100'ün üstünde öğrenci konakları. Halen Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait Bandırma yurtlarında binin üzerinde boş kapasite bulunuyor. Ayrıca Bandırma'ya 2300 kişilik yurt binası yapım işi de ihale aşamasında bulunuyor. Halen üniversitemizde derslik ve akademisyenlerimiz için oda sıkıntımız yok. Üniversitemizin kampüsüne Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yaptırılan spor kompleksi ve 3.500 metre karelik spor salonu inşaatı bitmek üzere. Sadece çevre düzenlemesi yapılacak. Bu spor kompleksimiz, 25.500 metre kareyi kapsıyor.”

TIP FAKÜLTESİ PROJESİ

Üniversiteye Tıp Fakültesi binası yapılması için proje talebinde bulunduklarını belirten Özdemir, “Bu projemiz onaylanırsa inşaatın başlayacağını umut ediyoruz. Alt yapımız da sürekli büyüyor. Halen mevcut 10 yerleşkemizin 8'i aktif durumda. Üniversitemizin büyüklüğü 113.150 metre kareye ulaştı” dedi.

BAHÇEŞEHİR'İN BİNASININ KULLANIM HAKKI

Bahçeşehir Koleji'nin yanında bulunan eski binanın kullanım hakkını 5 yıllığına aldıklarını açıklayan Özdemir, şunları aktardı:

“Yaptığımız protokolle bu binayı 5 yıllığına bize veren Bahçeşehir Kolejleri sahibi sayın Enver Ören'e ve Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Demiralay'a teşekkür ediyorum” dedi.

Özdemir, ayrıca Kemal Pireci Lisesi binasının kullanım hakkını da 5 yıllığına üniversiteye kazandırdıklarını belirtti.

PERTEVNİYAL RESTORASYONU DURDU

Tarihi Pertevniyal Hastanesi'nin restorasyon işini üstlenen müteahhidin, enflasyon artışı nedeniyle işten çekildiğini açıklayan Özdemir, şu bilgiyi verdi:

“Bu binanın restorasyonu, Balıkesir Valiliği, Bandırma Belediyesi ve üniversitemiz işbirliğiyle yapılacaktı. 2 milyon liralık bir ihaleyle söz konusu firmaya verilmişti. Ancak artan enflasyona paralel maliyet artışı ve binanın tahminden fazla çok yıpranması nedeniyle işin büyük boyutlara ulaşması sonucu restorasyon yarıda kaldı. Bu parayı şimdilik ödeme imkânı yok. Sanıyorum, gelecek yıl bu sağlanır. Belediye Başkanımız Tolga Bey'den ricam, yaklaşan kış ayları nedeniyle kar ve yağmurdan iyice zarar görmemesi için bu binanın üstünün çatıyla örtülmesidir.”

Özdemir'in basın toplantısı sırasında yanında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Serel, üniversite Genel Sekreteri Cihangir Boz, Kurumsal İletişim Koordinatörü Ömer Şimşek, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Karatepe de hazır bulundu.

(ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans