ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

KÖY ENSTİTÜLERİ ESİN KAYNAĞI OLMAYA DEVAM EDİYOR

Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Balıkesir Şubesi kuruluşunun 16. yılında Savaştepe Köy Enstitüsü’nün efsane müdürü Sıtkı Akkay anısına yaptırılan anıtın açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa Balıkesir’le birlikte İzmir Genel Merkez, Buca, Kızılçullu, Karşıyaka ve Manisa şube yönetici ve üyeleri ile 1940 ile 1947 yılları arasında Savaştepe Köy Enstitüsü’nün kurucu müdürlüğünü yapan Sıtkı Akkay’ın öğrencileri olan “ak saçlı öğretmenler” İsmail Nayır, Hasan Özkan, Mustafa Yılmaz, Halil Değirmenci ile değişik zamanlarda bu okuldan mezun olan öğrenciler de katıldı.

YKKED Başkanı Mualla Orman,yaptığı konuşmasında ” 17 Nisan 1940 yılında açılan bu okullardan yetişen öğretmenlere halkın eğitimi için demircilik, marangozluk, yapı ustalığı gibi zanaatlarla; yörenin koşullarına göre arıcılık, balıkçılık, kayısı üretimi, narenciye, tarla, bağ tarımı vb. öğretilmiştir. Bu özelliği ile köy enstitüleri bilime dayalı, deneyerek, görerek, yaparak, iş içinde, iş yolu ile üretime dönük eğitimin yapıldığı okullardı. Ancak bu okullar, Türk köylüsünün kendi kendisine yetmesinden korkanların siyaset kurumunu etkilemesiyle kısa süre sonra kapatılmıştır. Dünümüzü kurarken bizi karanlıktan kurtaran bu okullar, bugünümüzü, yarınımızı kurarken de bize esin kaynağı olmaya devam edecektir” dedi.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE HAK EDİLEN DEĞER VERİLMELİ

YKKED Başkanı Orman sözlerine şöyle devam etti.

“Bizler; çocuklarımıza eğitimde fırsat eşitliği, nitelikli, kamusal eğitim istiyoruz. Çocuklarımızın düşünmeyi öğrenmiş, sorgulayan, insan ve doğa sevgisi kazanmış, evrensel insan haklarına saygılı, laik, demokratik bireyler olarak yetişmesini istiyoruz. Yeni düşünceler üretebilen, hurafelerden arınmış, öğrencilerini batıl inançlarla korkutmayan, kaderciliğe sığınmayan, çağdaş, hümanist, evrensel değerlerle donanmış öğretmenlerin yetişmesini istiyoruz. Öğretmenlik mesleğine hak edilen değerin verilmesini istiyoruz.Eğitimin önemine inanan, amacımızı doğru bulanları derneğimiz çatısı altında toplanmaya çağırıyorum”

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans