Balıkesir Tabip Odası,yaptığı 2022 yıl sonu basın toplantısında Sağlık uygulamalarında sıkça yaşanan sorunları dile getirirken;diğer yandan da sağlık alanındaki birçok ulusal ve yerel istatistiki bilgi ve belgeleri paylaştı.Tabip Odası Başkanı Necdet UÇAN , projeksiyon görüntüleri eşliğinde yaptığı açıklamalarda odukça çarpıcı bilgi ve belgelere yer Verdi.
“Aile Hekimliği sistemi ile kamu ve toplumcu olan sistem yerine 2006 yılından beri 1. Basamağın özelleştirme süreci yürümektedir.Sanal ASM lerin açılması,nüfus olmaması nedeni ile rağbet görmemesi, Aile Sağlığı Çalışanı (ASÇ)(Hemşire) bulmada yetersiz ücret ve bulunan ASÇ'larına Kamu Hastaneleri Birliğince muvafakat verilmemesi nedeni ile yaşanılan güçlükler nedeni ile Birçok hekim A.S.Ç.'I olmadan çalışmaktadır.Tek Aile Hekimi çalışan Aile Sağlık Merkezleri(ASM) yaşanırken yıllık izinin sorunu diğer ASM lerde de A.H. nin ancak yerine vekâlet eden birisini bulduğu zaman izne ayrılabilmektedir.Defin ve adli nöbetler ile ilgili sorunların devam etmekte, Belediyelerin Defin ruhsatları konusunda üzerine düşen görevleri yerine getirmediği ve A.H. ‘lerine bu görev angarya olarak yaptırılmaktadır, A.Hekimlerini ve A. S,.Ç nı susturan, ceza ile ıslah etmeye çalışan ve sözleşme feshi ile korkutulmakta.Anayasa Mahkemesi uygulamayı bozduğu halde, halen Yönetmeliğe yansıtılmamıştır.Ücretler yıllar içerisinde reel olarak çok gerilemiştir. Yasa ile Aile hekimlerinin kendisine kayıtlı hastalara bakması tanımlanmışken özellikle turizm bölgelerinde yaşanan misafir hasta uygulaması sıkıntı yaratmaya devam etmektedir.
“Balıkesir'de,kentin en büyük hastanesi olan Atatürk Devlet Hastanesine “Şehir Hastanesi “ismi verilmiş,yapılan yer seçimi çok yanlıştır. Çimento fabrikasının yanında ve su kaynağı üzerine inşa edilmiştir. Son derece heybetli ve modern hastanelerde, en konforsuz, havalandırmasız, ışık görmeyen ve kötü odalar hekimlere verilmektedir.Atatürk Şehir Hastanesi, 2020 yılı Eylül ayında İstanbul Sağlık Bilimleri Üni. Hamidiye Tıp Fak. ile afialiasyon yaparak Eğit. ve Araştırma Hast.ne dönüşmüştür. Tıp eğitimi başlamamış, uzmanlık öğrencisi alınmamıştır,Temmuz 2022 tarihinden beri Başhekimi yoktu,vekaletle yürütülmekte idi. Balıkesir Atatürk D.Hast. Sağlık Bakanlığı kaynakları ile yapılmıştır. İlimizde 1896 yılından buyana hizmet vermekte olan Devlet hastanesinin yatak kapasitesi 2017 yılında Şehir Hastanesinin hizmete girmesiyle birlikte 650'den 260'a indirilmiş ve hastanenin personel dağılımı bu yatak sayısına göre düzenlenmiştir. İl genelinde toplam hasta yatak sayısının azalması sonrasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, Balıkesir Devlet Hastanesi'nin yatak sayısı bu defa 400'e yükseltilmiş fakat personel dağılımı buna göre düzenlenmemiştir. Yani 400 yataklı hastanede, 260 yataklı hastane personeli ile hizmet verilmeye çalışılmaktadır. Balıkesir Devlet Hast. küçültülerek adeta BUTİK HASTANE'ye dönüştürülmüştür. Şehrin merkezinde ve vatandaşın kolaylıkla ulaşabildiği hastane inaktif hale getirilmeye çalışılmaktadır. Performans uygulaması ile birbirleriyle yarıştırılan, güvencesizleştirilen sağlık personeli yaratılmıştır.İlçe hastanelerindeki birçok branşta uzman hekim bulunmamakta, bu hizmet geçici görevlerle ildeki hastanelerden karşılanmaktadır. Son derece heybetli ve modern hastanelerde, en konforsuz, havalandırmasız, ışık görmeyen ve kötü odalar hekimlere verilmektedir.”
BAUN TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HAST. VE TIP FAKÜLTESİ BÜNYESİNDE BULUNAN BÖLÜMLER:
“ Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi 2006 yılında kuruldu.İlk öğrencisini 2009 yılında aldı ve İlk mezuniyetini 2015 yılında verdi
Temel Tıp Bilimleri: Anatomi, Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji,
Endokrinolojisi, Çocuk Gastroenterolojisi, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları, Çocuk
Mikrobiyoloji, Tıbbi Farmakoloji.Dahili Tıp Birimleri: Adli Tıp, Alerji Hastalıkları, Çocuk
Göğüs Hastalıkları, Halk Sağlığı, Kardiyoloji, Nöroloji, Nefroloji, Psikiyatri, Radyoloji, Tıbbi
Genetik. Cerrahi Tıp Birimleri: Acil Tıp, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Çocuk Cerrahisi,
Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kalp ve Damar Cerrahisi, KBB ve Baş Boyun Cerrahisi, Ortopedi ve
Travmatoloji, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Tıbbi Patoloji, Üroloji
SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HAST.VE TIP FAKÜLTESİ BÜNYESİNDE BULUNMAYAN BÖLÜMLER:
Temel Tıp Bilimleri: Biyoistatistik, Tıbbi Biyoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Tıp Eğitimi, Onkooji.Dahili Tıp Birimleri: Aile Hekimliği, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi, Spor Hekimliği. Çocuk Kardiyoloji, Çocuk Nefroloji, Hava ve Uzay Hekimliği, Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Cerrahi Tıp Birimleri: Göğüs Cerrahisi, El Cerrahisi. Çocuk Psikiyatri birimi şehir merkezinde Necatibey Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunmakta ve faaliyet yürütmektedir. Üniversite Hastanesi içerisinde Anabilim dalı bulunmamaktadır.
SAYILARLA BAUN TIP FAKÜLTESİ
Tıp Fakültesinde Öğrenim Gören Öğrenci Sayısı: 850
Tıp Fakültesinden Mezun Olan Öğrenci Sayısı: 120 ,
Araştırma Görevlisi Dr. Sayısı: 241
Öğretim Üyesi Sayısı: 85,Hastane Yatak Sayısı: 287
EKSİK ANABİLİM DALLARI:
Aile Hekimliği, Nükleer Tıp, Radyasyon Onkolojisi. Tıp Fakültesi Dekanı, vekaleten görev yapmaktadır.Tıp Fakültesi Hastanesi 200 yataklı, bir ilçe devlet hastanesi (Ünye devlet hastanesinin tıpatıp aynı olan projesi) olarak yapılmış, sonra 287' ye çıkarılmıştır. 1970'lerdeki planlama ile Sivas Cumhuriyet Tıp, Samsun 19 Mayıs Tıp, Trabzon Farabi Tıp, Kayseri Erciyes Tıp v.b hastaneler hepsi en az 1000 yataklı olara kurulmuşlardır. Hatta bugün çoğunun 400-500 yataklı ayrı çocuk hastaneleri bile vardır. Vatandaşların Bursa, Manisa ve İzmir'e gitmemesi için ve yılda 100' den fazla hekim mezun ettiği düşünüldüğünde, Balıkesir Tıp Fakültesinin acil olarak;Fiziki açıdan en az 1000 yataklı bir hastaneye,Nitelikli , çağdaş , liyakatlı öğretim üyesi kadrosuna ihtiyaç vardır.Tıbbi Genetik, Plastik Cerrahi,Çocuk Ergen Ruh Sağlığı ve Çocuk Cerrahisinde Asistan yok. FTR, Nöroloji, KDC, Tıbbi Patoloji de sadece 1 Asistan var.
1.2.ve 3. BASAMAK SAĞ. HİZ. ORTAK SORUNLAR
GENEL SORUNLAR
BEYAZ REFORM' “BİR PARMAK BAL ÇALMAK” DIŞINDA ÇÖZÜM OLMADI
2021 yılında 14.287 BEYAZ KOD verildi.Günde 40 Sağlık çalışanı şiddete uğramaktadır.Sağlık çalışanlarına saldırıda bulunan kişiler ise cezasız kaldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere sağlık örgütlerinin yıllardır istediği katalog suç tanımlaması uygulamasına bu yılın ortalarında geçildi. Fakat buna rağmen yargılamalarda caydırıcı sonuçlar çıkmadı.” (Haber:C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)