ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

YKKED BALIKESİR ŞUBESİ’NİN 19. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ

İş ile eğitimin birlkte yürütülmesinin amaçlandığı ve köylere öğretmen yetiştirilmek için dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından 1940 yılında kurulan Köy Enstitülerinin kapatılması sonrası,Köy Enstitüleri felsefesini yaşatmak ve aydınlanma sürecini sürdürmek amacı ile birçok ilde Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Dernekleri (YKKED) kurulmaya başlanmıştı.Bu bağlamda,ilk şubesini İzmir'de açan  derneğin Balıkesir Şubesi de 16 Ocak 2004 tarihinde bir gurup eğitim gönüllüleri tarafından kurularak 19 yıldan bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir.

Teknolji ile zenginleştirilmiş laik,demokratik ve bilimsel eğitim anlayışını yeni kuşaklara benimsetmenin çabası içerisinde olduklarını ifade eden Balıkesir YKKED Başkanı Mualla Orman,derneğin 19.kuruluş yıl dönümünde Vizyon Düğün Salonu'nda düzenledikleri yemekli toplantıda yaptığı konuşmada şu konulara değindi.

                “Başöğretmenimiz M. Kemal Atatürk'ün "Aydınlanma Devriminde" ,İsmail Hakkı Tonguç,Hasan Ali Yücel'in açtığı enstitülerden yetişen köy çocukları, laik, demokratik Türkiye'nin yaratılmasında, Atatürk İlkelerinin yaşatılmasında, ulusumuzun çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırılmasında büyük emek vermişlerdir.Onlardan  aldığımız güçleKöy Enstitülü anne, babaların oğulları ,kızları,torunları,düşünsel dostları olarak bu Aydınlanma ışığının sönmemesi için ülkenin her bir köşesinde,enstitülerin kazanımlarını,günümüz kültürel sorunlarını,eğitim hakkını ve niteliğini ‘'ne yapmalı?''sorusunun yanıtlarını diğer demokratik kitle örgütleri ile arayacağız, tartışacağız.Sağlıklı, gelişmiş bir toplum ve insanlık için iyi bir eğitim gerekiyor.Ancak kapitalizmin para kazanma hırsı, ekonomik sıkıntılar, bilimden uzaklaşan eğitim sistemi ,hepimizi yıprattı. M.Eğitim Bakanlığının hantal yapısı, liyakata dayanmayan,tarikatlara,cemaatlara dayalı akıl ve bilim dışı kadrolaşmalar hepimizi endişelendiriyor.

                Bizler; çocuklarımızın, gençlerimizintarikat ve cemaat yurtlarının karanlığında genç hayalleriyle yok olmalarını, intiharla sonuçlanan yaşamları, çocuk gelinleri istemiyoruz.Biz akıl ve bilimi önceleyen, laik, demokratik  ve bilimsel eğitimi temel alan ilk ve orta öğrenimin olmasını. Öğrenmenin yanı sıra üretimin olduğu,edinilen bilgilerin üretimde kullanılabilindiği, karma eğitimin uygulandığı, okullarında eşitliğin ve özgürlüğün olduğu okullar istiyoruz.”

                EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

                Dernek şubesinin oluşumunda emeği geçen ve katkı verenlere plaketlerin verildiği gecede Mualla Orman konuşmasına şu ifadelerle devam etti.

                “Ülkemizin aydınlık geleceğine yönelik düşünsel zenginlikler üreterek''dönüştüren,farkındalık yaratan,nitelikli,parasız,laik bilimsel ve demokratik'' bir eğitim,değişimci,yenileştirici,devrimci bir kültür oluşturma arayışımızı dile getirmeye devam edeceğiz.Çünkü, M Necati'nın dediği gibi “Bu memleket bizim,bu toprak ve deniz bizim.Başta Onursal Başkanımız Y.Ziya Özdemir olmak üzere kaybettiğimiz tüm öğretmenlerimi özlemle anıyorum. Işığınız hep üzerimizde olsun, yolumuzu aydınlatsın. Anılarına saygıyla.”

                GECEYE YOĞUN KATILIM VARDI

                Yemek sunumu ve konuşmaların ardından söylenen halk ezgileri eşliğinde oynanan yöresel zeybek oyunları ile süren geceye katılım oldukça yoğundu. Özellikle siyasi partilerin il başkan ve yöneticileri ile Eğitim sendikaları Eğitim İş ve Eğit Sen şubeleri yönetim kurulları yanında meslek örgütlerinden katılımcılarının da yoğun katılımı gözlendi.

(Haber: C.Saffet Yılmaz/ www.yenihabergazetesi.net)



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans