ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

KATLİAMIN 30.YILINDA UĞUR MUMCU BALIKESİR’DE ANILDI

Alihikmet Paşa Meydanı'nda yapılan kitlesel anma töreninde konuşan CHP İl Başkanı Erden Köybaşı,Uğur Mumcu'nun katledilmesinin altında yatan gerekçelere vurgu yaparak,sözlerini:

 Bir gün, mezarlarımızda güller açacak_  ey halkım unutma bizi_  Bir gün, sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak_ ey halkım unutma bizi... dizeleri ile sürdürdü.Konuşmasında Uğur MUMCU'yu unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade eden Köybaşı konuşmasını şu şekilde sürdürdü.


            “24 Ocak 1993 yılında aracına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giden Büyük usta Uğur Mumcu'yu katledilmesinin 30 .yılında anmak için bir aradayız… Emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikçileri Dün Sevr ile yapamadıklarını bugün yeniden deneme cesareti göstermektedirler. Bu güçlerin amacı Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkıp yerine bir ‘din-tarikat- şeriat devleti' kurmaktır. 

 

            Ancak şu da bilinmelidir ki, bu topraklarda  Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün yolundan yürüyen, Kuvayı Milliye ilke ve anlayışını benimsemiş, Cumhuriyet sevdalıları var olduğu sürece, hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklar.Bizler bu oyunu bozacağız, çünkü insan hakları ve demokrasi inancımız bizi haklı ve güçlü kılmaktadır.Üstelik yalnız da değiliz. Atatürk İlkeleri'nin yanı sıra, bu mücadeleye gönül vermiş, canını vermiş bilim insanı, gazeteci, yazar, şairlerimizin bilgi ve düşünceleri bizlere ışık tutmaktadır

 

            Bu yolda mücadele edenlerden,  Aydınlık gelecekten ,Gerçeklerden korkanlar, bu korkuyla da baskı, zulüm, ölüm emirlerini yağdırdılar. Sabahattin Ali'yi, Muammer Aksoy'u,  Abdi İpekçi' yi, Çetin Emeç'i, Bahriye Üçok'u, Turan Dursun'u,  Musa Anter'i, Onat Kutlar'ı, Ahmet Taner Kışlalı'yı ve  Metin Göktepe katlettiler.


                        “Unutmayalım ki cesur bir kez, korkak bin kez ölür. Önemli olan, insanın böyle bir toplumda ‘mezar taşı' gibi susmamasıdır.” diyen Uğur Mumcu, karanlık odakların hedefi haline geldi. Gerçeklerin ortaya çıkmasını hazmedemeyenler onu öldürerek düşüncelerini, fikirlerini ve ideallerini de yok edeceklerini sandılar. Aradan geçen yıllar bize bir kez daha göstermiştir ki, Uğur Mumcu hala aramızda yaşamaktadır.

 

Uğur Mumcu, yıllar önce bizlere , bugün ülkemizin geldiği noktayı, Demokrasiyi seçim sandığına kapatan  iktidarı işaret etmişti.Uğur mumcu şöyle diyordu; “Bir toplum böyle çöker işte… Devletin yerini kaba kuvvet alır, susulur,Yasanın yerini din tarikat alır, korkulur,

Yolsuzluklar, cinayetler birbirini izler, eller kollar bağlanıp götürülür.”

 

 Uğur Mumcu, bir bilim adamı titizliğiyle ‘tarikat, cemaat ve şeriat' örgütlerinin karanlık ilişkilerini araştırıp bizleri bilgilendirmeye, uyarmaya çalışmıştı.Mumcu bu yüzden katledildi.”

 

            “Uğur Mumcu, “Toplumu ayakta tutan temel dayanaklardan biri, adalet duygusudur . Bu duygu bir kez yara aldı mı demokrasinin temelleri sarsılmıştır,” demişti. Bu yüzden katledildi.

Uğur Mumcu, “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz!” demişti.

Toplumun aydınlanmasını istemeyen karanlık güçlertarafından bu yüzden katledildi.

 Bir toplumda adalet ve demokrasi, ancak, dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen yurttaşların çoğalmasıyla yerleşebilir. Bu Türkiye mücadelesidir ,aynı zamanda bizim mücadelemizdir, çağdaşlık mücadelesidir. Uğur Mumcu, gerçekleri değiştirmeye çalışan bütün güç odaklarına karşı, doğrudan, hakikatten, gerçekten yana olmayı yalnızca bir gazetecilik faaliyeti değil, bir yaşam prensibi olarak görerek yaşadı.

 

Çünkü o; demokrasi, hukuk ve özgürlüğün ancak ve ancak özgür, bağımsız bir vatanla mümkün olabileceğini biliyordu.

 O, ulusal bağımsızlığın, laik demokratik düzenin kalpaksız kuvayımilliyecisi, sakıncalı piyadesiydi,

O, Kuvayı Milliye ruhunun inançlı bir temsilcisiydi.

 

Uğur Mumcu Radikal dincilerin tepkisini çeken İmam-subay başlıklı son yazısında tamda yaşadığımız bu günleri  görerek;

Din temelli eğitimin yaygınlaşarak tüm referansın din tarikat merkezli olacağını  belirtiyor ve şöyle diyordu; "yaşa varol harbiye,  selamün aleyküm sivil toplum,  maşallah cumhuriyet,

ruhuna el Fatiha laiklik.."

                        “Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar da ölü,” diyen

Uğur Mumcu'yu katledilişinin 30. Yılında bir kez daha  saygı ve minnetle anıyoruz, aynı zamanda bugün yaşamını yitiren İsmail Cem ve Gaffar Okanı da saygı ile anıyoruz.

            Haber: C.Saffet Yılmaz


 

 

 

 

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans