Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu öğrencileri deprem gerekçe gösterilerek yüz yüze eğitime dönem sonuna kadar ara verilecek olmasına ve yurtların boşaltılmaya çalışılmasına tepki gösterdiler: “Eğitim, ülkenin en son feda edeceği alandır” denilen basın açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi.Yurt yönetiminin öğrencileri çıkartmak istediğini söyleyen öğrenciler hem eğitimin devam etmesi hem de barınma haklarının elinden alınmasını kabul etmeyeceklerini belirterek yetkililere “Deprem mağdurlarını daha da mağdur etmeyin ve yeni eğitim mağdurlarının doğmasına fırsat vermeyin” diye seslendi.
“Türkiye'de 15.046 otel, 800 KYK yurdu, 4406 Vakıf Üniversitesi yurdu olmak üzere toplam 5206 yurt bulunuyor.Otellerin yarısı kullanıma açılsa bile tüm yurtların sayısından daha fazla olacaktır.” Diyen öğrenciler, depremle ortaya çıkan krizin faturasının kendilerine ödetilmek istendiğini, yeni mağduriyetlerle mağduriyetlerin giderilemeyeceğini söylediler.Deprem bölgelerindeki öğrencilerin online eğitim olanaklarına da sahip olmadığını vurgulayıp, üniversitelerin hem eğitim hem de sosyalleşme ortamı olduğunu hatırlatarak psikolojik olarak ağır bir dönemden geçen öğrencilerin okullarından uzaklaştırılmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Pandemide de olduğu gibi okullarından uzak belirli travmalarla mezun olan ve okuluna devam eden bizlerin yani öğrencilerin bu durumu tekrar etmesi yeni bir mağduriyettir. Halihazırda ülkemizin yaza kadar kullanılabilir binlerce oteli ve pansiyonu varken eğitimden feragat etme kararı bu ülkenin geleceği öğrenciler için yanlış bir karardır. Büyükşehirlerde staj yapan ve maddi imkansızlıklar sebebiyle çalışan öğrenci arkadaşlarımızı yurtlarından çıkartıp zor durumda bırakmadan depremzede öğrenci arkadaşlarımıza yurt konusunda öncelik tanınıp adaptasyon süreçlerinin hızlandırılmasını, mağdur ailelerin ise otellere yerleştirilerek en iyi şekilde destek almasını sürecin en mantıklı yönetim yolu olarak görüyoruz.
Bunun yanı sıra maddi olanakları sebebiyle otobüs bileti alamayan, şehir dışından bulundukları şehirlere gidip gelme imkanına sahip olamayan arkadaşlarımızın mağduriyeti de göz önünde bulundurulmalıdır. Kaldı ki üniversite öğrencilerinin maddi olanakları hiçbir zaman göz önünde olmadığı gibi afet ve kriz zamanlarında da önemsenmiyor. Bizler geleceğe umut olarak bu tarz yaptırımların öğrencilere uygulanmasının karşısında duracağız. Depremzede vatandaşlarımız ve beraber sıra tuttuğumuz arkadaşlarımızın yanında olmak istiyoruz. Bu tarz sosyal kırımların faturasını ödemek istemiyoruz . Dayanışmanın en etkili yolunun bu olmadığını tekrardan belirtmek isteriz. Sayın yetkililer, lütfen sesimize kulak verin. Deprem mağdurlarını daha da mağdur etmeyin ve yeni eğitim mağdurlarının doğmasına fırsat vermeyin. Eğitim, ülkenin en son feda edeceği alandır.”
ÖĞRENCİLERİN BAŞLICA TALEPLERİ:
• Afet bölgesinde olmayan okullarımızın yüz yüze devam etmesi
• Pandemide yaşanan travmatik olayların tekerrür etmemesi
• Bu bağlamda ekonomik durumları yetersiz olan arkadaşlarımızın gözetilmesi
• Online eğitimin depremzede arkadaşlarımız için deva olmamasının farkında olunması
• Yine bu bağlamda KYK yurtlarının tek çözüm olmadığının bilincinde olunması
• Bu bağlamda ekonomik durumları yetersiz olan arkadaşlarımızın gözetilmesi
• Online eğitimin depremzede arkadaşlarımız için deva olmamasının farkında olunması