ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

EDİNCİK SU ZEYTİNİ'NE COĞRAFİ İŞARET GELİYOR

Bandırma Ticaret Borsası'nın “Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu” toplandı.

Erdek'teki AYMİS Limited Şirketi Yönetim Kurulu ve Borsa'nın Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu başkanı Mete Haci'nin başkanlığındaki toplantıda, Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kıralan, Edincik Su Zeytini için yapılan “coğrafi işaret” konusunda gelinen yer hakkında bilgi verdi.

Bandırma Ticaret Odası'nın başvuru sahibi, Bandırma Ticaret Borsası'nın ise paydaşı olarak Türk Patent Kurumu'na yapılan başvuruda, bu yıl sonunda “coğrafi işaret” almayı beklediklerini belirten Kıralan, şunları aktardı:

“Edincik Su Tipi zeytine coğrafi işaret konusunda başvurumuzu 2022 yılının ocak ayında yapmıştık. Her çeşit analiz, aroma analizi dahil olmak üzere yapıldı. Edincik Su Tipi zeytinin kendine özgü ayrı bir damak tadı var. Ayrıca en az bir yıl dayanma özelliğine sahip. Ancak Türk Paten Kurumu, önceki yıllarda, ‘Karamürsel Su Zeytini'ne coğrafi işaret verdiği için herhangi bir yasal yaptırım olmaması adına Edincik Su Zeytini olarak değil, ‘Edincik Zeytini' ismiyle coğrafi işaret verecek. Bu işaretin alınmasının ardından, uluslararası coğrafi işaret başvurusu da yapılabilir.”

Prof. Dr. Kıralan, “coğrafi işaret”in alınmasının yetmeyeceğini, o yörenin daha sonra bu işaret ve ürüne sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.

ÖNDER BALIKÇI



Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans