ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ALTINOVA’DA DENİZE SIFIR REZİDANS’A TEPKİ, “KIYILAR HALKINDIR”

Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi'nde,denize 15-20 metre mesafedeki kumsal üzerinde yapımı devam eden 5 katlı 5 bloktan oluşan rezidans inşaatının durdurulması için Altınova Koruma Girişimi tarafından açılan davada bilirkişi incelemesi önceki gün gerçekleştirildi.Rezidans inşaatı, CHP'li Ayvalık Belediyesi'nin 15 Ekim tarihine kadar süren inşaat yasağı kararına karşın yaz aylarında Altınova halkı ve yaşam savunucularının itirazlarına karşın yükselmeye devam ediyor.

            BU YAPNIN NESİ KEŞFEDİLSİN Kİ ?

                 Altınova Koruma Girişimi tarafından projeye ilişkin açılan iptal davası kapsamında, bölgede gerçekleşen bilirkişi keşfi heyetini oldukça kalabalık bir çevre gönüllüsü taraftarı ile birlikte karşılayan Altınova Koruma Girişimi Yürütme Kurulu Üyesi Ayşe Kural, "Bu inşaatla ilgili yaklaşık 1 yıldır mücadele ediyoruz. Çevre ve doğa mücadelemizi sürdürüyoruz. Bu mücadele kapsamında açmış olduğumuz davanın bilirkişi keşif aşamasındayız. Bugün bunun için toplandık. Kıyı ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan bu alanda 5 katlı, beşi de birbirine yapışık, 20 metre yüksekliğinde, çok katlı beton yapının ruhsatının iptaline yönelik açtığımız dava, keşif aşamasıyla devam ediyor" dedi.Bilirkişi heyetinin bilimin sorumluluğunda karar vermesini talep eden Ayvalık Koruma Girişimi Derneği Üyesi Avukat Tuba Aysun Türközen ise "Her şey ortada. Aslında keşfedilecek bir şeyin olmadığını düşünüyorum. Yakın zamanda çok ciddi bir deprem yaşadı bu ülke. Bu bölgede jeolojik sorumluluğa dahil. Diliyorum ki böyle bir şey yaşanmadan bu inşaat son bulur" diyerek, konuşmasını"Burhaniye Belediyesi ve Edremit Belediyesi örnekleri var. Zeminde sıkıntı olduğunu tespit ettikleri bölgelerde ruhsat iptaline ya da yürütmeyi durdurma kararına gitmişler. Benzer kararı, jeolojik anlamda sıvılaşma olduğunu bildiğimiz bu etüt çalışmalarını Ayvalık Belediyesi de yapsın. Bu kararı Ayvalık Belediye Meclisinin de almasını, talep ediyoruz."dedi.

                “KIYILARDA YAPILAŞMAYA SON VERİLSİN”

Balıkesir Mimarlar odası Başkanı Betül Dikici ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi, Altınova Beldesi/Mahallesi 7 P III pafta, 662 ada, 1 parselde yapılmakta olan inşaat ile ilgili olarak 27 Mayıs 2022 tarihinde Polisler Sitesi Sakinleri tarafından Mimarlar Odası Balıkesir Şubesine şikayet dilekçesi verilmiştir. Şikayet konusu inşaat mahallinde görülmüş ve söz konusu inşaatın Altınova Sahil Yolu Uzungöl Mevkii Polisler Sitesi önündeki kumsalda/plajda/kıyıda, ilk 50 metrelik sahil şeridinde yapıldığı ve inşaatların su basman seviyesinde olduğu görülmüştür. 28.04.2022 tarih ve 22/361 'nolu yapı ruhsatı verildiği de 01 Temmuz 2022 tarih ve E-20956803-115.02.99-44796 sayılı Ayvalık Belediyesi yazısı ile öğrenilmiş olup; yaz sezonu inşaat yasağı nedeni ile 15 Ekim 2022 tarihine kadar tüm inşaatlar durdurulmuştur. Ancak söz konusu inşaatda çalışmalar ne yazık ki devam etmiştir ve şikayet konusu inşaatın yapılmaması /durdurulması/yıkılması için 5.000 kişiden toplanan imzalar Ayvalık Kaymakamlığına sunulmuş herhangi bir sonuç alınamamış olduğundan Ayvalık Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının iptali ile ilgili de dava açılmıştır.”dedi.Söz konusu davanın 28 Şubat 2023 tarihinde yapılan keşfinde  doğanın nasıl katledildiğini, halkın kullanımında olması gereken kıyı alanının nasıl işgal edildiğinin  görüldüğüne dikkat çeken Betül Dikici,böylesi bir yapılaşmaya izin vermenin akıl tutulması olduğuna da vurgu yaptı…

                SONUÇ,17 AĞUSTOS VE 6 ŞUBAT GİBİ OLABİLİR”

                Mevcut yapının gelecekte potansiyel bir depremde sonunun yaşanan depremlerden farklı olmayacağına dikkat çeken Dikici; “ Söz konusu inşaat kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metrelik sahil şeridinde kalmakta olup; kısmi yapılaşma bulunmamaktadır. Kıyı kanuna ve ilgili yönetmeliklerine aykırı olan bu inşaat aynı zamanda çevresindeki yapılaşmalara da uygun değildir. Doğaya, ekolojik sisteme ve bölgede yaşayan yurttaşların sosyal-ekonomik-kültürel yaşamına etkileri değerlendirilmeden yapılmakta olan bu inşaat da 6 Şubat tarihinde yaşanan depremdeki yıkılan binalar gibi olabilir. Öncelikle kıyı alanları, sulak alanlar, tarım alanları, zeytinlik alanları parsel parsel imar planı değişikleri ile yapılaşmaya açılmamalı, bilim ve teknik dışı yönetmelik ve imar planı değişikliklerinde ve uygulamalarda ısrar edilmekten artık vazgeçilmelidir. 17 Ağustos depreminde doğa, kıyılarını geri almıştı... olası bir depremde Altınova kıyılarını da doğanın geri alacağından şüpheniz olmasın.” Diye konuştu.                          


             “BİLİM VE TEKNİĞE YILLARDIR UZAĞIZ

                Kumsala inşa edilen binaların doğaya çok ciddi zarar verdiğini belirten Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici: Türkiye'nin deprem ülkesi olduğuna vurgu yaparak, "Bu süreç bizi ürkütüyor, 6 Şubat'ta Maraş'ta yaşanan depremlerden sonra. Maraş'ta doğal kıyılarımıza, tarlalarımıza, elma bahçelerimize, sit alanlarımıza, zeytinliklerimize yapılan binaların tamamı yıkıldı. 17 Ağustos Marmara depremini yaşamış biri olarak doğanın intikamını aldığını gördüm. Ülkemiz deprem ülkesi. Yer seçimlerimiz, imar planlarımız, binalarımızın yapım şekli, taşıyıcı sistemlerimiz çok önemli. Ne yazık ki bilim ve tekniğe yıllardır uzak kaldık. 20 yıldır bu süreç bizi bu hale getirdi. Bugün Altınova'daki bu devasa sur duvarı gibi ya da kale duvarı gibi duran beton kitleyi burada görmek bizi kahrediyor. Neden bunu yaptıklarını soruyoruz. Ruhsat Nisan'da verilmiş Mayıs ayından beri mücadele ediyoruz. Altınova sakinleriyle farkındalık ve kamuoyu oluşturduk ve ruhsatın iptaline yönelik dava açtık. Umarım bilirkişi heyeti bilim ve tekniğin ışığında incelemesini yapar. Kumsallarımıza dokundular, kumsalın içine bina yaptılar" dedi.

                KUMSALLARA YAPILAN İNŞAATLAR, ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURUR

                Çok özel bir ekosistem formu olan Kum Adası, 11 kilometrelik kumsalı ile dikkat çeken Altınova Mahallesi'nde Polisler Sitesi önünde 6 ay önce başlatılan inşaatta çalışmalar devam ederken, denize 10 metre mesafede 20 metre yüksekliğinde bir beton bina yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar, CHP'li Ayvalık Belediyesi'nin yapıya ruhsat vermesini eleştirdiler.Altınova Koruma Girişimi, bilirkişi incelemesi için inşaatın önündeki kumsalda bir araya geldi. Koruma Girişiminin çağrısıyla, Ayvalık Koruma Girişimi, TMMOB Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Cengiz Dikici, ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Tabiat Platformu ve yaşam savunucusu vatandaşların da katılarak destek verdiği.Toplantıda “KIYILAR HALKINDIR” mesajı verilerek: 'Kumsalımızda beton bloklar istemiyoruz', 'zemin sıvılaşması olan sahile 5 katlı bloklar yapılamaz', yazılı dövizler taşıyarak,deprem tehlikesinin olduğu bölgede, sıvılaşma durumuna rağmen kumsalda bir rezidans yapılmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çektiler.

                Haber: C.Saffet Yılmaz

           


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans